Siste besvarte spørsmål

  • Egner juicing seg for personer med diabetes?

    Hei, dere har sikker hørt om juicing trenden. Altså at folk juicer grønnsaker eller fukt hjemme og lager raske, sunne juicer for å få i seg næring raskt. Det er liksom et helsetiltak. Spørsmålet er hvordan dette potensielt kan funke hos noen med diabetes/prediabetes? Vil det å ta opp frukt, uten fruktkjøtt føre til at blodsukkeret går opp? Hva med f.eks. bare grønnsaksjuice, som f.eks. en oppskrift bestående av gulrot, selleri, rødbete og ingefær? Vil en slik juice være dårlig for en person med diabetes?

    21.01.2025 Kost/fysisk aktivitet
  • Hvor ofte kan man «kose seg litt»?

    Det står i nettkurset deres at man ikke skal blande seg inn i hva personen med diabetes spiser, men som pårørende er det vanskelig å ikke bry seg når man ser valg som blir tatt er feil og kan forverre diabetes 2. Det er klart at man som ektemann eller hustru engster seg for livet fremover om man ikke tar de riktige valg. Og da mener jeg kostholdsrådene som dere som forbund anbefaler. Og ja, det er lov kose seg innimellom, men innimellom er et vidt begrep og kan tolkes forskjellig. Er det 3-4 ganger i uken eller er det 1 gang i uken? Her hjemme tolker vi det veldig forskjellig. Hadde vært fint å få en tilbakemelding på dette.

    06.10.2024 Kost/fysisk aktivitet
  • Diabetes type 1 og høyt blodsukker etter trening?

    Hei, Jeg er ei ung, voksen jente med diabetes type 1 som nylig har begynt med kondisjons- og løpetrening. Jeg har holdt på omtrent to måneder nå, og sliter veldig med at blodsukkeret mitt blir fryktelig høyt når jeg er ferdig med treningsøkta. Dette virker å være uavhengig av hvordan blodsukkeret mitt har vært under økta, samt uavhengig av om jeg trener med redusert basaldose eller om jeg trener med «vanlig basaldose» (jeg bruker insulinpumpe, og har testet ut begge deler da jeg også opplever lave blodsukre i starten av økta). Blodsukkeret stiger så fort jeg har begynt å «slappe av» igjen etter treningsøkta, og er heller ikke tilknyttet inntak av mat. Jeg opplever det videre som veldig krevende å få blodsukkeret ned igjen, da jeg ikke på forhånd kan forutse hvor høyt det blir. Samtidig virker det som om insulinet fungerer dårligere i perioden etter trening. Er det noen måte jeg kan forhindre at denne bråe stigningen i blodsukkeret skjer? Jeg kan ikke huske at det oppførte seg sånn da jeg var yngre og trente kondisjon da. Det oppleves veldig demotiverende, særlig fordi jeg begynte å trene mer disiplinert igjen nå delvis med et ønske om å få bedre kontroll på diabetesen, men har endt opp med å føle meg mindre i kontroll enn jeg har gjort på lenge. Setter stor pris på tips eller råd!

    28.09.2024 Kost/fysisk aktivitet
  • OK med Red Bull og sukkerfrie drikker?

    Hei, er det OK med Red Bull, og sukkerfrie drikker?

    15.09.2024 Kost/fysisk aktivitet
  • Periodisk faste ved diabetes type 2?

    Hei, jeg har diabetes type 2 og trenger å gå ned i vekt. Bruker Insulatard insulin og Ozempic. Har holdt på med det ca. 1 år. Har mistet appetitten, men går ikke ned i vekt. Hører mye rart om periodisk faste. Noen sier at det er helt OK for folk med diabetes. Andre mener det er skadelig. Kan dere gi meg et godt svar på dette?

    10.09.2024 Kost/fysisk aktivitet
  • Insunlinresistens og blodsukker ved matinntak?

    Hei! Jeg har fått påvist insunlinresistens nå nylig og er usikker på kosthold i forhold til dette. Jeg har lest at kost med protein og fett er å anbefale og at om man skal spise karbohydrater, så er langsomme karbohydrater det som anbefales. Jeg lurer dog på hva som skjer om jeg spiser en grov brødskive med kjøttpålegg og en med sjokoladepålegg? Vil blodsukkeret synke eller stige fort pga. sjokoladen? Vil blodsukkeret gå saktere ned pga. grovbrødskivene?

    08.03.2024 Kost/fysisk aktivitet
  • Kosthold på sykehjem ved diabetes?

    Jeg har et spørsmål angående sykehjemspasienter med diabetes og deres rettigheter. På det sykehjemmet jeg jobber på har en sluttet med såkalt diabeteskost. Dette inkluderer syltetøy, andre søtsaker, men også middag. Dette er svært uheldig hos en del pasienter med diabetes og kognitiv svikt som selv ikke klarer å ta de «riktige» valgene. Så når en pasient f.eks. ber om en brødskive med syltetøy så få hen denne med det resultat at blodsukkeret stiger. Til min store forundring spurte jeg om vi ikke har kost for nettopp pasienter med diabetes (diakost), men fikk da til svar at en har sluttet med dette? Kan dere svare på om pasienter med diabetes har en rettighet for å få riktig kost (dia kost) når de bor på sykehjem?

    21.07.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Diabetes og kornprodukter?

    Min fastlege har frarådet meg all form for kornprodukter. Har forlatt brød, men har hjemmebakt havrekjeks med 85% havre 15% hvetemel og byggkjeks med 100% byggmel. Er dette helt innenfor eller er jeg på glattisen?

    05.05.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Jevnt blodsukker ved trening med diabetes type 1?

    Hei Spørsmål om trening og diabetes 1: Jeg er 54 år gammel og har hatt diabetes type 1 i 7 mnd. Har løpt litt før, 10 km og noen halvmaraton, og ønsker å fortsette med det. Men nå klarer jeg ikke å løpe 3 km før blodsukkeret er på bunn eller det svinger altfor mye. Det er veldig frustrerende. Målet er ikke noen kjempetider, men rundt timen eller i overkant på 10 km. Prøvde å sjekke ut et web-seminar på sida her, men kom ikke inn på det. Trenger konkrete råd om hva jeg kan gjøre for å gjennomføre en trening med et noenlunde jevnt blodsukker. Særlig på lengre turer.

    26.03.2023 Kost/fysisk aktivitet
  • Bruk av MCT-olje ved intensivsport?

    Hva tenker dere om personer med diabetes som driver intensitetsport, og hvordan opprettholde forsvarlig blodsukker? Hvordan bruke MCT-olje? Den påvirker ikke kolesterolet, og er lett å ta opp som energi i kroppen. Den forbruker heller ikke insulin, siden det er fett. Hvor lang tid på forhånd må en innta oljen for at det skal ha noen effekt på treningen.

    10.03.2023 Kost/fysisk aktivitet