Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen - STENGT TIL 22.APRIL

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Insunlinresistens og blodsukker ved matinntak?

Besvart: 28.05.2024 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei! Jeg har fått påvist insunlinresistens nå nylig og er usikker på kosthold i forhold til dette. Jeg har lest at kost med protein og fett er å anbefale og at om man skal spise karbohydrater, så er langsomme karbohydrater det som anbefales. Jeg lurer dog på hva som skjer om jeg spiser en grov brødskive med kjøttpålegg og en med sjokoladepålegg? Vil blodsukkeret synke eller stige fort pga. sjokoladen? Vil blodsukkeret gå saktere ned pga. grovbrødskivene?

Svar:

Hei, og takk for et veldig godt spørsmål!
Først og fremst vil jeg si at det er bra du er opptatt av kosthold og å lære deg litt mer om mat, da dette er en viktig del av å forebygge/utsette utvikling av diabetes type 2.

Det finnes ikke mat som direkte senker blodsukkeret, men det er ulikt hvordan mat påvirker blodsukkerstigningen. Det er ikke sånn at du skal unngå karbohydrater fremover, men som du skriver selv er det lurt å velge såkalt langsomme karbohydrater, som vi blant annet finner i grove kornprodukter, belgvekster, bær og frukt.

Fett og protein får ikke blodsukkeret til å stige, men senker det heller ikke. Det som skjer er at disse næringsstoffene gjør at fordøyelsen bruker litt lengre tid på å fordøye måltidet, som igjen gjør at karbohydratene i måltidet (sukkeret) bruker lengre tid på å komme over i blodet. Derfor vil ikke blodsukkerstigningen skje så raskt eller bli så høy. Det er altså lurt å tenke på å ha proteiner og/eller fett i alle måltidene. Den samme effekten har fiber i maten, som er hovedgrunnen til at grove kornprodukter er bedre enn fine – og at vi kaller det langsomme karbohydrater.

Det måltidet du bedriver med grove brødskiver med kjøttpålegg og sjokolade vil få blodsukkeret til å stige. Men det er positivt at du bruker grovt brød, gjerne med så mye hele korn som mulig, og at du har kjøttpålegg på den ene skiva. Kjøttpålegget inneholder protein og fett (litt avhengig av hvilket kjøttpålegg du velger), som vil begrense blodsukkerstigningen noe. Brødskiva med sjokoladepålegg vil likevel merkes på blodsukkeret om du måler etter at du har spist. Om dette er vanskelig å kutte ut/finne andre alternativer til, kan det være en ide å begrense mengden sjokoladepålegg per brødskive, eller vurdere om det går greit med en halv.

Håper dette var oppklarende.


Besvart av:

Ragnhild Gjevre

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, .