Spør oss

Sentralbord - STENGT TIL 2. JAN

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen - STENGT TIL 2. JAN

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Diabetes type 1 og høyt blodsukker etter trening?

Besvart: 30.09.2024 Kost/fysisk aktivitet

Spørsmål:

Hei,
Jeg er ei ung, voksen jente med diabetes type 1 som nylig har begynt med kondisjons- og løpetrening. Jeg har holdt på omtrent to måneder nå, og sliter veldig med at blodsukkeret mitt blir fryktelig høyt når jeg er ferdig med treningsøkta. Dette virker å være uavhengig av hvordan blodsukkeret mitt har vært under økta, samt uavhengig av om jeg trener med redusert basaldose eller om jeg trener med «vanlig basaldose» (jeg bruker insulinpumpe, og har testet ut begge deler da jeg også opplever lave blodsukre i starten av økta).

Blodsukkeret stiger så fort jeg har begynt å «slappe av» igjen etter treningsøkta, og er heller ikke tilknyttet inntak av mat. Jeg opplever det videre som veldig krevende å få blodsukkeret ned igjen, da jeg ikke på forhånd kan forutse hvor høyt det blir. Samtidig virker det som om insulinet fungerer dårligere i perioden etter trening.

Er det noen måte jeg kan forhindre at denne bråe stigningen i blodsukkeret skjer? Jeg kan ikke huske at det oppførte seg sånn da jeg var yngre og trente kondisjon da. Det oppleves veldig demotiverende, særlig fordi jeg begynte å trene mer disiplinert igjen nå delvis med et ønske om å få bedre kontroll på diabetesen, men har endt opp med å føle meg mindre i kontroll enn jeg har gjort på lenge.

Setter stor pris på tips eller råd!

Svar:

Hei,

Jeg må starte med å skrive at fysisk aktivitet og blodsukkerregulering er vanskelig, og jeg oppfordrer til å fortsette å forsøke. Du forteller at blodsukkeret stiger mye etter avsluttet treningsøkt, og at det er vanskelig å få kontroll på. Jeg blir nysgjerrig: Blodsukkeret kan stige om treningen blir intens: Avslutter du trening med litt intervall eller anaerobe drag (kan i så fall være en forklaring)? Noen opplever at de må sette litt insulin underveis i lange økter (har fått den tilbakemeldingen fra noen som har lite inntak av karbohydrater), mens andre må fylle på med karbohydrater underveis. Jeg har dessverre ikke en sikker løsning for deg, - men oppfordrer til prøve ut, - og tenke på at intensitet på aktiviteten kan være en joker.

Besvart av:

Ragnar Martin Joakimsen

Overlege og professor

Overlege og professor , Universitetssykehuset i Nord-Norge