Medlemsservice eller generelle henvendelser.
Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.
Hei, dere har sikker hørt om juicing trenden. Altså at folk juicer grønnsaker eller fukt hjemme og lager raske, sunne juicer for å få i seg næring raskt. Det er liksom et helsetiltak.
Spørsmålet er hvordan dette potensielt kan funke hos noen med diabetes/prediabetes? Vil det å ta opp frukt, uten fruktkjøtt føre til at blodsukkeret går opp?
Hva med f.eks. bare grønnsaksjuice, som f.eks. en oppskrift bestående av gulrot, selleri, rødbete og ingefær? Vil en slik juice være dårlig for en person med diabetes?
Hei, og takk for godt spørsmål.
Det aller beste for blodsukkerreguleringen vil være å spise hele frukten/grønnsaken. Det er fordi man da får i seg alt fibret som er i disse matvarene. Ved juicing blir jo det meste av fruktkjøttet borte (som du er inne på), og da forsvinner det som gir mest metthet, fører til mindre blodsukkerstigning osv. Dette vil selvfølgelig være mer vesentlig når det gjelder frukt som har fruktsukker, enn for grønnsaker.
Men alt med måte. Om du vil prøve deg på en ren grønnsaksjuice er det selvfølgelig lov til det, men det blir ikke samme helsegevinst som å spise 3-4 grønnsaker. Det meste av vitaminer får du nok med, men fibret sin funksjon på blodsukkerregulering, fordøyelsen osv. mister du, blant annet.
Klinisk ernæringsfysiolog, .