Siste besvarte spørsmål

  • Er langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol skadelig over tid?

    Hei, Jeg er en mann i 60-åra som fikk diabetes type 2 for 2 år siden. Er et langtidsblodsukker på 52-54 mmol/mol (6,9-7,1 %) skadelig over tid uten behandling/medisiner?

    22.09.2022 Behandling
  • Lavkarbo-diett ved svangerskapsdiabetes?

    Hei. Jeg har spørsmål rundt ketoner i urinen under svangerskapsdiabetes. Jeg har hatt et kosthold den siste tiden med lite karbohydrater, vil tro ca. 100 g per dag, og nesten ingen «raske» karbohydrater. Har fått beskjed på flere kontroller nå at jeg har hatt +2 på ketoner i urinen. Har forsøkt å lese meg litt opp på dette, og ut fra det jeg har lest så kommer det av at jeg har spist for lite karbohydrater? Har også gått ned ca. 3 kg de siste 4 ukene og føler meg ofte sulten. Endokrinologen jeg har vært hos mente derimot at det kom av dårlig kontrollert blodsukker. Det synes jeg høres litt rart ut da jeg har hatt fastende blodsukker på 4,8-5,6 (ca 60 % av målingene har vært under 5,3) og aldri har målt blodsukker over grensen på 6,7 2 timer etter måltid (90 % av målingene er under 6,0). Trodde ketoner oppstod når blodsukkeret er veldig høyt? Jeg lurer også på om det er farlig med ketoner når jeg er gravid? Har uansett forsøkt å spise litt mer karbohydrater og har heller justert andre ting for å holde det fastende blodsukkeret under grensen, noe som fungerer fint foreløpig.

    13.09.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Varige mén etter alvorlige hypoglykemier?

    Hei, finnes det noe oversikt over rapporterte tilfeller av varige mén ved kritisk lavt blodsukker? Jeg bruker også Dexcom i dag, finnes det noe alternativ som kan være bedre?

    13.09.2022 Blodsukker
  • Metformin eller insulin ved svangerskapsdiabetes?

    Hei, jeg har fått svangerskapsdiabetes med for høye fastende blodsukkerverdier (stort sett rundt 5.3-5.5, like ofte er den under 5.3). Har kostholdsregulert i snart 4 uker, og fikk beskjed av endokrinologen jeg hadde time hos på Rikshospitalet at jeg skulle justere et par ting og forsøke 2 uker til fordi målingene er såpass lave. Så til spørsmålet; legen hadde ikke hørt om NTNU-studien som kom for et par år siden der de fant at metformin ikke hadde effekt på svangerskapsdiabetes. Hva mener dere om denne studien? Hvis jeg må starte på medisiner, bør jeg kreve insulin? Virker også som om metformin har fæle bivirkninger... Takk for svar :)

    11.09.2022 Behandling
  • Tenåring i fornektelse - hva gjør vi?

    Hei, Vi har en datter på 13 år som fikk påvist T1D for 3/4 år siden. Hun er i fornektelse til sykdommen og viser depressive symptomer som uttalelser om at hun ønsker å dø. Hun ønsker å holde sykdommen skjult, selv for oss omsorgspersoner, og ønsker å klare alt selv (noe hun ikke gjør). Hun har sagt flere ganger at hun skammer seg over å ha fått diabetes. Hun kjenner ingen andre med sykdommen på samme alder. Vi forsøker å få psykologhjelp til henne og vi forsøker å hjelpe til så godt vi kan med regulering i hverdagen, men det er vanskelig fordi et hvert spørsmål eller tilbud om hjelp fører til konflikt/sinne/friksjon, så hjemmet vårt er enten veldig konfliktfullt eller så går hun høy svært mye. Hvilke råd har du til oss som foreldre?

    16.08.2022 Behandling
  • Triggerfinger og diabetes?

    Har hatt diabetes type 1 i 13 år (er 55 år). Siste HbA1c var 51 så greit regulert. Har fått et problem med at den ene langfingeren låser seg i utstrakt stilling og jeg må bruke den andre hånda for å få bøyd fingeren igjen. Har også fått en kul oppe på fingeren og neglen har fått en «renne» fra neglebåndet og til tuppen. Er dette diabetesrelatert eller noe annet?

    08.08.2022 Annet
  • Medikament for vektnedgang ved diabetes type 1?

    Finnes det noe godkjent slankeprodukt (mysimba, ozempic, saxenda) som er «trygt» å bruke når en har diabetes type 1? Jeg har store utfordringer med overvekt, og dette kombinert med årsaken (søtt og salt på kveldene) gjør det utfordrende å regulere min diabetes.

    30.07.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Råd for vektnedgang?

    Jeg har nylig fått diabetes type 2. Jeg bruker metformin 500 mg x3. Jeg er kjemperedd for diabeteskomplikasjoner, så dette tar jeg veldig alvorlig, og jeg ønsker å klare meg uten metformin etter hvert. Jeg har ca. 40 kilo overvekt, som nå skal bort. Målingene mine nå, med metformin er godt innenfor anbefalt nivå, bortsett fra fastende som noen ganger er over 7, og oftest rett under. 2 timer etter måltid er det alltid under 7. Jeg lurer på om jeg må holde meg unna brød/knekkebrød, pasta osv. for å få dette til på en god måte? Jeg kjenner flere med dia 2 som spiser lavkarbo, og det ønsker jeg ikke selv. Kan en betydelig vektnedgang gjøre meg symptomfri? PS, jeg er henvist overvektsklinikken, så får nok hjelp med vekten der.

    10.03.2022 Kost/fysisk aktivitet
  • Behandling av smertefull nevropati?

    Hei, jeg har hatt diabetes type 2 i ca. 15 år. Jeg har fått følgeskader i beina, nevropati. Jeg bruker Neurontin 900 mg om kvelden. Dette pga. smerter i nedre del av føttene om natten. Nå har effekten blitt dårligere av denne medisinen. Fikk ny medisin av fastlegen Cymbalta 30 mg. Utrolig effektiv, men for mye bivirkninger (diaré og kvalme). Lurer da på om det finnes andre behandlingsmåter?

    01.03.2022 Behandling
  • Følges opp av fastlege eller diabeteslege med diabetes type 1?

    Hei Min sønn er 23 år og fikk diabetes for fem år siden. Han klarer seg fint i forhold til dette. Har inntrykk av at diabetessykepleier han går til er dyktig. Han var nylig der og fikk beskjed om at det var fastlegen som skulle følge ham opp og ikke lege på sykehuset. På sykehusets nettside står det: «Har du diabetes type 1, skal du som hovedregel ha time til kontroll hos lege på sykehuset en gang i året». Ser at det også i diabetesveilederen fra helsedirektoratet står at pasienter med diabetes type 1 bør tilbys tverrfaglig oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Hvilke rettigheter har han i forhold til dette? Har inntrykk av at ikke alle fastleger er oppdaterte på diabetes og nye medikamenter eller utstyr i diabetesbehandlingen. Må ikke sykehuset følge veilederen?

    09.01.2022 Rettigheter