Hei, jeg har hatt diabetes type 1 i snart to år. Da jeg fikk påvist diabetes var jeg undervektig pga. syreforgiftningen, men når jeg begynte på insulin gikk vekten fort opp igjen og langt over det jeg veide før. Hva er grunnen til dette?
Jeg har de samme rutinene som før hvor jeg spiser det samme til samme tid og er like mye aktiv som jeg var før jeg fikk diabetes. Jeg gikk ned 10 kg da jeg var syk, men vekten stoppet ikke å gå opp. Nå er jeg omtrent 16 kg tyngre enn det jeg var før jeg ble syk. Så siden syreforgiftningen har jeg gått opp 26! Har insulinet noe med dette å gjøre?
Hei,
Det høres frustrerende ut å gå så mye opp i vekt når du ikke ønsker det. Det er vanlig å gå ned i vekt når en har fått diabetes type 1 før behandling er startet. Og det er vanlig å gå opp igjen vekten man har mistet. Men det er ikke vanlig å øke mye mer i vekt.
Insulin er et hormon som kan bidra til vektøkning, men hos en person med diabetes type 1, hvor det tilførte hormonet kun erstatter det du uansett hadde produsert, så påvirker insulinet ikke vekten: Det er jo ikke slik at personer med diabetes type 1 som gruppe har høyere vekt enn andre.
Det er ekstra vanskelig å slanke seg med diabetes type 1, fordi en må innta kalorier i form av karbohydrater om blodsukkeret blir lavt. Men det vet du sikkert mye om.
Vanlige årsaker til vektoppgang med diabetes type 1, er at en balanserer mot lave blodsukkerverdier. Man blir både redd for å bevege seg for mye og samtidig må man ofte spise litt ekstra for å unngå for lavt blodsukker. Det ser vi av og til, når basaldosen (langtidsvirkende insulin eller grunndosen på pumpa) er litt for høy. Vi oppfatter ikke at det er insulinet i seg selv som da gir vektøkningen, snarere økt kaloriinntak og redusert aktivitet.
Overlege og professor , Universitetssykehuset i Nord-Norge