Spør oss

Sentralbord - STENGT TIL 2. JAN

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen - STENGT TIL 2. JAN

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Diabetes og kolesterolbehandling?

Besvart: 19.02.2024 Behandling

Spørsmål:

Etter et besøk hos min fastlege fikk jeg en resept på Atorvastatin som jeg bør starte med fordi min kolesterolverdi var høyere en ønskelig. Totalkolesterol på 5,5 og LDL på 3,3 og forklaring på at hos personer med diabetes bør LDL være under 2,5. Verdiene var høye også for et år siden. Den gang gjorde jeg et forsøk på lavkarbokosthold i en periode før legetimen.

Jeg har kjent på stress i de alle de 23 årene jeg har hatt diabetes type 1. Et stress for å klare å håndtere diabetes og et stress for å klare å jobbe selv om jeg i løpet av alle disse årene har hatt problemer med søvn og å være uthvilt til dagen. Dette medførte til at jeg var helt utslitt når jeg kom hjem fra jobb. Jeg er nå 53 år, ufør (med diagnosen fibromyalgi) og jeg bor alene. For et år siden fikk jeg ny pumpe, Medtronic, Minimed 780 med guardian 4 sensor, og fikk derav en helt ny hverdag, et liv igjen.

Jeg må si at jeg gikk rett i kjelleren når jeg fikk brev om kolesterolet og resepten, så jeg googlet det og finner ut at det er «Sterkt anbefalt at alle mellom 40 og 60 år å få statinbehandling» av Helsedirektoratet og jeg fant at det er frarådet i andre land fordi det er mye bivirkninger. Mange av disse bivirkningene har jeg allerede klart å minske. Mitt kosthold er ikke spesielt usunt, men det kan helt sikkert forbedres. Jeg passer på å gå turer flere ganger i uka, mer enn når jeg var i arbeid og jeg klarer bedre å «sette» grenser til mitt behov nå.

Jeg mener at det er årsaken til for høyt kolesterol som bør tas tak i og føler sterk motstand mot disse medisinene. Spørsmålet er om dere kan gi meg opplysninger om dette? Altså kolesterolsenkende medisiner. Da tenker jeg ikke på det helsedirektoratet mener og om hva som kan gjøre at jeg slipper å ta det.

Er det en del av diabetesbehandlingen å få en god veiledning til å ikke ta raskeste utvei med medisiner? Dette for at jeg skal kunne ta en beslutning om dette. Jeg bor slik til at det er vanskelig med fastlege, men har bestilt en time der. Må bare nevne at jeg mangler konsentrasjon og ikke klarer å lese lange artikler (noe som også er en av bivirkningen av medisinen).

Svar:

Hei,
Du stiller gode spørsmål. Du MÅ selvfølgelig ikke ta statiner (kolesterolmedisin), det er et tilbud som du kan takke nei til. Noe av det som er vanskelig med et slikt spørsmål, er hvem man skal ha tillit til. I faglitteratur og fra studier, så er det ganske unisont og entydig at statiner beskytter mot tilstopping av pulsårer, og at de også forebygger mot hjerte-karsykdom og tidlig død. Det har ført til at veldig mange får råd og tilbud om å bruke statiner. Det er i og for seg ikke selve kolesterol-nivået som er problemet, - men hjerte-karsykdom og tidlig død. Dermed er rådet om å bruke statiner vel så mye knyttet til risiko for hjerte-karsykdom og tidlig død, - som til målt kolesterol, - fordi statinene ser ut til å beskytte selv om kolesterolet er normalt. Og de beskytter mer effektivt enn man kan klare med endring av livsstil. OG det mest effektive er å gjøre begge deler: Leve sunt og bruke statiner.

Når det gjelder bivirkninger, så vet man ikke på forhånd hvem som får det. Det har vært mye skrevet om bivirkningene, både i faglitteratur, og i media, - og igjen, det kan være vanskelig å vite hvem man skal stole på. Det vanskeligste er å avklare hva som forårsaker hva. Det er utvilsomt mange som bruker statiner som også plages med muskelsmerter. Det er også mange som plages med muskelsmerter som ikke bruker statiner, - og de som har forsøkt å studere årsakssammenhengen i store studier finner lite: I de fleste studier ingen sammenheng, - i noen studier litt mer muskelsmerter hos de som bruker størst dose medisin.

Utfra hva jeg vet og har lest, så tror jeg du vil beskytte deg mot hjerte-karsykdom og tidlig død med å ta en slik pille hver dag, - og med 20 mg atorvastatin (en liten dose), så tror jeg risikoen er liten for bivirkninger. Du kan studere effekten og holde øye med bivirkninger systematisk hos deg selv med å føre en dagbok over muskelsmerter i 2 uker før du starter behandling, og fortsette dagboken et par uker etter oppstart for å se om det endrer seg (en bør føre dagbok, fordi hukommelsen er ikke så god til å huske gjennomsnitt gjennom tid). Du kan også velge å la være å ta behandlingen, selvfølgelig. MEN vi vet at risikoen for hjerte-kar-sykdom er høyere når du har diabetes type 1 enn hos andre, og da er tanken er at det er smart å være ekstra tidlig ute med forebyggende tiltak. Det er litt som med forsikring, en kan velge å la være, men løper en litt høyere risiko uten.

Helt til slutt: Det er enighet i både nasjonale og internasjonale retningslinjer når det gjelder rådene om bruk av statiner. Om noe, så utvides bruken, fordi medisinene har falt i pris, og fordi de er effektive.

Mange som får råd om bruk av reseptbelagte medisiner føler seg syke, og tar slike råd tungt. Samtidig er det mange som bruker kosttilskudd av flere slag, som føler at de tar ansvar for egen helse, og heller føler seg friskere. Det er et paradoks. I begge tilfellene, så er hensikten med tablettene å få bedre helse og mindre risiko for sykdom. Jeg tenker at du ikke skal ta dette tungt, men heller oppfatte det som et mulig og vel dokumentert tiltak for ta vare på egen helse.

Besvart av:

Ragnar Martin Joakimsen

Overlege og professor

Overlege og professor , Universitetssykehuset i Nord-Norge