Diabetesforbundet har etablert seg som en viktig helsepolitisk aktør. Vårt oppdrag er å fremme din sak og gi kvalitetssikret informasjon og veiledning - slik at du får god behandling og har kunnskap og motivasjon til å mestre livet med diabetes. I dette ligger det et ansvar for å jobbe for at politikere og andre beslutningstakere tar diabetes på alvor. 

Diabetesforbundets strategi for 2022-2024 staker ut kursen for Diabetesforbundets arbeid. Mange av målene i strategien krever politisk jobbing. Mye av dette arbeidet foregår på nasjonalt plan, i dialog med nasjonale politikere og myndigheter. 

Men like viktig er den lokale politiske arenaen. Det er i hver enkelt kommune de lokale prioriteringene gjøres, og det er kommunestyret som bestemmer over de fleste tjenestene vi har behov for i hverdagen. Der har lokallagene en viktig rolle å spille. 

Tips til å drive interessepolitisk arbeid 

For mange kan det å drive interessepolitisk arbeid virke vanskelig og komplisert. Vi har laget en nedlastbar veileder til lokallagene for å gi kunnskap og inspirasjon til å ta fatt på det interessepolitiske arbeidet.

Veilederen gir deg informasjon om: 

  • Hvordan kommuner organiseres og styres politisk 
  • Frivillighetens rolle i lokalpolitikken 
  • Tips til hvordan du kan nå frem med våre saker 
  • Hvordan bruke media 
  • Tips til saker lokallaget kan jobbe med 

Her kan du laste ned veileder for interessepolitisk arbeid i lokallaget. 

Fothelse er vår store sak i årets valg 

Med bakgrunn i Diabetesforbundets strategi for 2022-2024 har vi i årets valgkamp valgt å ha fokus på fotbehandling og forebygging av diabetiske fotsår og amputasjon. 

Diabetesforbundet mener: Alle med diabetes må som et minimum få undersøkt føttene av lege eller autorisert fotterapeut én gang i året.  

Personer med diabetes har 33 prosent høyere risiko for å måtte amputere hele eller deler av en fot enn de som ikke har sykdommen. I overkant av 500 personer må amputere hvert år - et tall som har stått stille i en årrekke.

Et betydelig antall av disse amputasjonene kunne vært unngått hvis alle med diabetes type 1 og type 2 hadde fått den årlige undersøkelsen av føttene som de i følge Nasjonal faglig retningslinje for diabetes skal ha. 

Dette er en relativt enkel undersøkelse én gang i året. Vi kan ikke godta at et så viktig forebyggende tiltak ikke gjennomføres på grunn av manglende kunnskap, tidspress eller prioriteringer på det enkelte fastlegekontoret. 

Det kan selvsagt være andre saker ditt lokallag er opptatt av, eller andre problemstillinger som er mer aktuelle for ditt lokalsamfunn. Dere står fritt til å jobbe med de sakene dere ønsker, så lenge Diabetesforbundets verdier, visjon og samfunnsoppdrag ivaretas. 

Her kan du lese mer om vårt politiske arbeid. 

Bruk leserinnlegg for synlighet

Medieomtale av en sak kan gi god drahjelp i det interessepolitiske arbeidet. Mediedekning av et arrangement eller et leserinnlegg i lokalavisa når veldig mange mennesker og gir god synlighet for diabetessaken. 

Mye av det politiske ordskiftet foregår på debattsidene i mediene, og i leserinnlegg og kronikker skriver man hva man mener om en sak. Fordelen med et leserinnlegg eller en kronikk er at det blir trykket akkurat slik du har skrevet det. 

Her kan du laste ned leserinnlegg om bedre fotbehandling i kommunen. 

HUSK: Få med all informasjon om deg selv når du sender inn. Navn, organisasjon, rolle, e-post og telefonnummer. I leserinnlegget du laster ned er det markert der dere kan fylle inn navn og organisasjon. 

Kontakt oss 

Har du spørsmål om valgkamparbeidet? Ta kontakt med politisk rådgiver Thale Solli Kvernberg