Brødmat er enkelt, godt og mettende, i tillegg kan brødmåltidene enkelt varieres. Mange spiser brød flere ganger om dagen - både til frokost, lunsj og kveldsmat. Brød og korn er en av de størse energikildene våre, og vi spiser i snitt ca. seks brødskiver per dag. 

Stappfull av næringsstoffer

Brød er en god kilde til flere viktige næringsstoffer i kroppen. Det er blant annet den største kilden til fiber i det norske kostholdet. Fiber er en fellesbetegnelse på karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen. Siden fiber fraktes ufordøyd til tykktarmen og ikke blir omdannet til glukose, får det ikke blodsukkeret til å stige. Fiber gir også god metthetsfølelse og er på den måten gunstig ved vektreduksjon. Men fiber har flere helseefekter; som å motvirke forstoppelse og fremme sunne bakterier i tarmen. Les mer om fiber.

I det norske kostholdet er brødet en viktig kilde til flere næringsstoffer. Det er blant annet den største kilden til jern, et livsviktig stoff som er nødvendlig for transporten av oksygen i kroppen. Brød er også en viktig kilde til flere B-vitaminer, som er viktig i energiomsetningen i kroppen.

Brødet er altså fullt av viktige næringsstoffer, men det er det grove brødene som er rike på de viktige næringsstoffene. Det er umulig å se på et brød om det er grovt, og for å velge det groveste brødet i butikken kan brødskalaen hjelpe deg, les mer om brødskalaen her.

Klimavennlig

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn er korn noe av det mest klimavennlige å spise. Kornproduksjonen har lave utslipp av klimagasser og er en betydelig mer klimaeffektiv produksjon av matenergi enn for eksempel melk og kjøtt. Korn/brød er også den råvaren som kan brødfø fremtidens befolkning.

Ferske bakevarer, som blant annet brød, er den matvaren som kastes hyppigst i husholdningen. Tenk deg om før du kaster brødet bare fordi det er litt tørt – brødet er nemlig meget gjenbruksvennlig. Lag for eksempel brødkrutonger, ta litt vann på brødet et par minutter i ovnen eller lag ostesmørbrød. 

Bak brødet selv

Det finnnes mange gode grove kjøpebrød, men lite slår hjemmebakt brød. La deg inspirere av fire ulike brødoppskrifter:

Bestemors brød

Bestemors brød

Bestemors brød er et sunt hverdagsbrød som holder deg mett lenge, og passer perfekt til frokost eller i matpakken.

Foto: Getty Images

Lavkarbo nøttebrød

Nøttebrød

Et mettende og saftig brød uten mel. Brødet er basert på frø og nøtter. Passer godt for deg med glutenintoleranse og deg som ønsker å redusere på karbohydratene. 

Foto: Colourbox

Glutenfritt flerkornbrød

Glutenfritt flerkornbrød

Et glutenfritt flerkornbrød med mye smak som holder deg mett lenge. 

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Valnøttbrød

 Valnøttbrød

Et saftig og godt brød med valnøtter og frø.

Foto: Colourbox

Lurer du på hvor grovt brødet du lager selv er? Test brødskalakalkulatoren.

 


Kilder:
Ungkost 
Norkost
Opplysningskontoret for brød og korn