Julemåltidene
Foto: Colourbox
Sørg for å opprettholde en jevn og god måltidsrytme. Du vinner ingen ting på å spare inn på kaloriene i forkant av juleselskapet for så å la gildet bli en fråtsefest fordi viljestyrken var for utsultet. Det er nemlig mye lettere å falle for fristelser når man føler seg sulten.
Er valgmuligheten til stede; spis deg fortrinnsvis mett på kjøtt, fisk og grønnsaker. Disse matvarene tilfører godt med protein og fiber, og bidrar til et jevnere blodsukker.
Ribbe og pinnekjøtt er tradisjonsmat i jula, og rundt 9 av 10 nordmenn spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Ribbe er forholdsvis magert kjøtt hvis du ikke forsyner seg av de fete partiene, som svoret og de synlige fettpartiene. Svoret er derimot en viktig del av måltidet for mange, og trenger ikke unnlates, men bør grunnet det høye fettinnholdet inntas i små mengder.
Forsyn deg selvsagt også litt av de smakfulle sausene og det mer karbohydratrike tilbehøret, som poteter, kålrotmos, surkål, tyttebærsyltetøy og svisker m.m, men la disse utgjøre en mindre del av måltidet totalt sett. Prøv også å lage surkål selv.
Drikke i høytiden
Foto: Colourbox
Den beste tørstedrikken, spesielt til salt julemat, er vann. Lag gjerne til vann med sitron eller limebåter, eller frosne bær. Sukkerfri brus og farris er også bedre alternativ enn vanlig brus.
Gløgg er en kosedrikk som hører julen til, og slår sjeldent feil en kald og mørk vinterkveld. Varianten man kjøper på butikken er derimot full av sukker. En kopp gløgg inneholder ca. 30 gram sukker, tilsvarende 15 sukkerbiter. Lager du derimot gløggen selv, kan du redusere mye på sukkerinnholdet, men fortsatt beholde de gode kryddersmakene. Her finner du en god og blodsukkervennlig oppskrift på hjemmelaget gløgg.
Om du ønsker å nyte et glass til maten, vil vin være et bedre valg enn øl, og det kan være smart å velge en tørr vin fremfor en halvtørr variant – for ikke å snakke om svært søte dessertviner.
Lurt gjør du også i å drikke alkohol til maten og ikke så mye utenom måltidene. Ved insulinavhengig diabetes er måtehold enda viktigere, da mange kan ha problemer med å tilpasse insulin til mengde alkohol. Her er det individuelle forskjeller, og viktig å kjenne sin egen kropp.
Her serveres du noen tips som muligens kan gjøre det litt lettere for når julebordsesongen er i gang, og julehøytiden setter inn for fullt.
Julekaker
Dessert, julekaker og snop er også en stor del av julehøytiden. Smak for all del på dessert og julekakene, men det trenger kanskje ikke bli viet størst plass i magen. Det finnes dessuten mange alternativer til litt sunnere varianter av kaker og desserter, som kan hjelpe deg å holde blodsukkeret i sjakk gjennom hele høytiden.
Mandler er for eksempel mye brukt i forskjellige julekaker, som kransekake og mandeltopper. Mandler inneholder mye av det gode fettet, fiber og protein, noe som blant annet er gunstig ved diabetes fordi disse næringsstoffene kan virke blodsukkerstabiliserende.
Baker du julekakene selv kan du også bestemme mengden sukker. I julekakene nederst i saken er det brukt søtning. Hvis du kun ønsker å redusere på sukkeret kan du også erstatte deler av sukkeret med søtning.
Oppskrifter på klassiske julekaker kommer nederst i saken.
Julesnacks
Foto: Colourbox
I tillegg til julekaker blir det inntatt mye sjokolade, marsipan, konfekt osv. i julen.
Det finnes imidlertid noen søte alternativer som er hakket sunnere enn andre, slik som for eksempel frisk frukt eller tørket frukt – gjerne inntatt sammen med litt usaltede nøtter.
Både frisk og tørket frukt kan ha et høyt innhold av karbohydrater, men i en kombinasjon med nøtter, påvirkes ikke blodsukkeret i like stor grad på grunn av sitt innhold av fiber, proteiner og umettede fettsyrer. Nøtter i kombinasjon med mørk sjokolade er også en god snacks.
Alle disse matvarene kan bidra til å opprettholde et gunstig blodtrykksnivå og redusere risiko for hjerte- og karsykdommer.
Oppskrifter på julesnacks kommer nederst i saken.
Prøv deg fram med:
|
Oppskrifter på julekaker og julesnacks
Her kommer et utvalg av oppskrifter på julekaker og julesnacks. Flere oppskrifter finner du i Julens fristende retter.
Julekaker:
Kransekake
Foto: Colourbox
Kransekake er basert på mandler, og inneholder dermed mer næring enn andre småkaker basert på hvetemel. Ved å erstatte melis med sukrinmelis som i denne oppskriften, vil kalori- og karbohydratinnholdet i tillegg reduseres.
Mandeltopper
Foto: Colourbox
Mandeltopper er klassiske småkaker, som smaksmessig minner mye på kransekake. Mandeltopper er bakt helt uten mel og passer dermed utmerket for personer med glutenintoleranse.
Pepperkaker
Foto: Colourbox
Pepperkaker bakt med mandel- og kokosmel. De er også uten sukker, noe som gjøre de svært blodsukkervennlige.
Krydderkake
Foto: Colourbox
Julesnacks:
Hjemmelaget marsipan
Marsipan hører julen til, men typen man kjøper på butikken inneholder mye sukker. Oppskriftene under er laget uten sukker og med mer mandler.
Sjokoladetrøfler
Sjokoladetrøfler er en konfekt basert på sjokolade og fløte. Denne oppskriften er gjort sunnere ved å bruke sjokolade med høyt innhold av kakao og ved å erstatte sukker med sukrin.
Kokosboller
Kokosbollene er uten sukker, men fortsatt med den gode smaken og luftige konsistensen. En litt utradisjonell konfekt til jul, men bør prøves.
Fruksalat av frisk frukt med hakket valnøttstrø
Fruktsalat passer perfekt når søtsuget kommer. Kan brukes som snacks/mellommåltid eller som dessert etter en fet julemiddag.
Flere juleoppskrifter finner du under oppskrifter.
Håper du har fått noen gode tips til julehøytiden!
God juletid!