Julen nærmer seg og varme lussekatter, fargesprakende pepperkaker i vinduene og konfekt i ulike fasonger er populært for både små og store. Det finnes mer eller mindre «sunne» varianter av julebakst, men er de «sunne» oppskriftene like gode som de «vanlige»? Og er de like enkle å lage?
Vi inviterte fire barn til å sitte i vårt ekspertpanel. De skulle både være med å bake og smake på mandeltopper, peppermynteknapper, pepperkaker og marsipan. I tillegg fikk de servert lussekatter som skulle smakstestes. Panelet bestod av: Oscar Brønmo (8), Vilde Skobba (13), Maria Skaslien (13) og Sara Messel (7).
Ekspertene tester både smak, lukt og form. Her er det Sara og Oscar som lukter på konditorfarge.
Foto: Line Hårklau
Kvalitetssikring i alle ledd
Panelet skulle både bake, og smake på baksten. Dette gjaldt da selvsagt også ulike ingredienser og deigen underveis. Hvordan smaker pepperkakedeigen? Lukter det noe av konditorfargen og peppermynteoljen? Hvordan smaker mørk sjokolade? Her er panelets vurderinger:
Rykende varme lussekatter ble servert panelet da de inntok testlokalet på Bryn i Oslo. Til tross for at ikke alle likte rosinene, fikk lussekattene gode skussmål og ble beskrevet som «kjempegode», «fin farge på disse gode bollene» og «kan jeg få en til?»
Disse småkakene ble testvinner. Samtlige paneldeltakere ga kakene høyeste poengsum.
– Disse var de aller beste. Kan vi lage sånne hjemme før jul, mamma, oppsummerer Oscar.
Sara er også enig, og med et stort smil under sjokoladebarten legger hun til at det var veldig gøy å dyppe dem i sjokolade.
Maria og Vilde er nøye med ingrediensene. Foto: Line Hårklau.
Tett opptil testvinneren kom peppermynteknappene. Vilde og Maria er enige om at disse må de lage mer av når de kommer hjem.
Sara og Oscar mener også at peppermynteknappene er både artige og enkle å lage, men at det kan være greit å få litt hjelp av en voksen så det ikke blir for mange dråper med peppermynteolje.
– Jeg syntes disse var litt sterke, sier Sara etter å ha tatt en smaksprøve.
Dekor av peppermynteknapper og mandeltopper er gøy. Og selvsagt må også toppingen smakstestes,mener Sara og Oscar. Foto: Line Hårklau
Pepperkakerformer i ulike fasonger og størrelser ble lagt utover bordene da pepperkakebakst sto for tur. Men det skulle snart vise seg at de aller største formene – hjerter og stjerner man ofte henger i vinduet – kunne legges bort.
Panelet syntes nemlig at deigen var vanskelig å jobbe med, og smuldret seg lett opp. Løsningen ble å kjevle eller trykke ut ganske tykke pepperkaker og lage peppernøtter av deigen når den begynte å bli tørr.
Men selv om den ikke var så lett å jobbe med, var panelet enige om at smaken var god.
– Både deigen og de stekte pepperkakene smaker veldig godt, kommenterer Maria, som til tross for deigens bakeegenskaper gir oppskriften toppscore.
Panelets anbefaling om denne deigen er derfor å bake ut kakene rett etter at den er lagd eller ev. heller lage peppernøtter.
Godt samarbeid i panelet er viktig. Her er det pepperkakene som står for tur. Fra venstre: Sara, Oscar, Maria og Vilde. Foto: Line Hårklau
Etter nøye oppmåling ble marsipanmassen blandet sammen. Høydepunktet under denne seansen var alle de fine fargene de kunne velge å blande i.
– Se på hendene mine, smiler Sara og strekker ti knall røde fingre i været.
– Og se på barten min, sier Oscar og holder en grønn marsipanpølse over leppen.
Panelet var enige om at det var gøy å lage marsipan, selv om dette ikke var smaksfavoritten.
– Disse får nok bare en to-er, sier Oscar.
– Men jeg liker ikke vanlig marsipan assa, så den ville fått null, legger han til.
For flere tips om mat og julehøytiden les også Julekos med stil.
Prøv deg frem
Siv-Heidi Pandur er tillitsvalgt i Diabetesforbundet Akershus, og er en stor bakeentusiast. Flere av oppskriften som følger i denne saken har vi fått fra Siv-Heidi, som også reiser rundt og holder bakekurs. Hun har en datter med diabetes type 1. – Jeg synes det er veldig gøy å bake og prøver stadig ut nye sammensetninger. Særlig morsomt er det å kunne servere noe som er veldig godt til personer med diabetes, og som allikevel ikke påvirker blodsukkeret veldig mye, sier hun. Bakermesterens viktigste råd er å lese om de ulike produktene, og ikke være redd for å feile. – For eksempel finnes det mange ulike søtningsstoffer, som alle har ulik smak. Det kan derfor være lurt å prøve seg frem både i forhold til mengde søtstoff, men også produkt, råder hun. Selv sverger Siv Heidi til Tagatesse. – Det er etter min mening det beste. – Og det er det eneste som karamelliseres, legger hun til. Siv-Heidi holder egne bakekurs. Se hennes gruppe på facebook Siv' kaker. |