Spør oss

Sentralbord - STENGT TIL 2. JAN

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen - STENGT TIL 2. JAN

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Pubertet og diabetes

Å være ungdom kan være tøft nok selv uten å ha diabetesen på slep. Du skal sjonglere skole, fritidsaktiviteter, venner, masete foreldre i tillegg til et til tider kranglete blodsukker. Da passer det dårlig at forandringene i kroppen i puberteten kan ha stor effekt på blodsukkeret i tillegg.

Å "glemme" diabetes

I en hektisk hverdag som tenåring kan det være fristende å "glemme" diabetesen litt og bare leve som alle andre. Dessverre kan dette føre til konsekvenser for deg og kroppen din senere i livet. Derfor er det viktig å prøve seg fram og finne sin måte å gjøre ting på, slik at egenbehandlingen fungerer godt for deg. 

Vil du snakke med en ungdom eller en ekspert om dette?

På Diabeteslinjen kan du chatte eller snakke på telefon med en ungdom eller en ekspert, avhengig av hva du ønsker selv. Vi svarer på alle dine spørsmål, og hjelper deg med å finne ut av det du lurer på. 

Hormonene påvirker blodsukkeret

I puberteten endres kroppens hormonnivåer. Det er vanlig at man får behov for høyere doser insulin i puberteten. Dessverre vil ofte en insulindose ikke være passende i mer enn et par uker. Dette gjør at det blir litt ekstra krevende å ha diabetes når man er i puberteten. 

På grunn av den økte utskillelsen av veksthormon i puberteten, vil mange ungdommer ha problemer med å holde en tilfredsstillende HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret). Det er ikke unormalt å ha en HbA1c som er opptil 20 mmol/mol (2 %) høyere selv om man er like forsiktig som man alltid har vært. Dette er viktig å huske på når du setter egne mål sammen med helsepersonell. Samtidig som man må jobbe ekstra hardt med blodsukkeret i denne perioden, er det viktig å ikke sette for høye krav til seg selv. Trenger du veiledning om blodsukker eller vil snakke med en som har vært gjennom det samme som deg? ta kontakt med Diabeteslinjen. 

Gå til Diabeteslinjen