Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-tors kl 9-15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Hvor skal insulin injiseres?

Besvart: I dag Behandling

Spørsmål:

Hei, jeg er farmasøyt og lurer på om det fremdeles er en tommelfingerregel at:
Hurtigvirkende insulin injiseres i mageregionen.
Middels langtidsvirkende og langtidsvirkende insulin injiseres i låret (evt. overarm).

Ser dere skriver at «Insulatard, Humulin NPH og Insuman bør settes i låret, men annet langtidsvirkende insulin kan settes der du foretrekker.»

Svar:

I ny revidert fagprosedyre for diabetes står det:

Insulin:
-Lår og /eller sete: langtidsvirkende insulin, middels langtidsvirkende insulin, blandingsinsulin (eventuelt hurtigvirkende)
Mage: hurtigvirkende insulin (eventuelt blandingsinsulin og langtidsvirkende insulin).
Bakside overarm: eventuelt hurtigvirkende insulin dersom injeksjonene settes av en annen (vær oppmerksom på tykkelse på underhudsfett).

Det betyr at det fortsatt er tommelfingerregel at hurtigvirkende insulin settes i magen og langtidsvirkende insulin settes i lår/sete. Men som du ser så kan hurtigvirkende insulin også settes i lår/sete og langtidsvirkende insulin settes i magen. Men middels langtidsvirkende insulin anbefales å settes kun i lår/sete.

Årsaken til dette er at middels langtidsvirkende insulin kan ha en annen virkning når det settes i magen. Mens de analoge insulinene (både hurtig og langsomt) viser seg å virke på samme måte uansett hvor de settes. Det viktigste er nok uansett at området man velger å bruke ikke varieres fra gang til gang. Det betyr at hvis man velger å sette langsomtvirkende insulin i magen, så bør det alltid settes der, for da vil virkningen være forutsigbar hver gang.

Så vil jeg bare legge til at selvfølgelig er det også veldig viktig å variere stikksted med ca. 1 fingerbredde hver gang for å unngå infiltrater.

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Du kan også nå oss på chat. Diabeteslinjen har åpent mandag-torsdag 10-14

Besvart av:

Gry Anita  Lillejordet

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen