Jeg er en mann på 76 år. Har sakte stigende fastende blodsukker til i dag litt over 7 mmol/l. Normal glukosebelastningstest. Langtidsblodsukker 42 mmol/mol. Fastende blodsukker har økt sakte over flere år mens langtidsblodsukker holdt seg lavt, sannsynligvis takket være livsstilsendringer med sunn kost, fysisk aktivitet og vekttap. Har på fire år gått ned 8 kg i vekt til BMI 25 (75 kg). Midjemål 88 cm. Tror det suksessivt stigende blodsukker er genetisk årsaket og ikke kan stoppes helt. Spørsmålet mitt er om det er fornuftig å gå ned i vekt ytterligere? Føler meg ikke overvektig i det hele tatt og er relativt muskuløs for min alder. Jeg vet ikke hva som er optimal BMI ved diabetes type 2. Er det mulig å få noen råd?
Du har allerede hatt en vektreduksjon som sannsynligvis har hatt effekt. Siden du nå er normalvektig, anbefaler ikke jeg ytterligere vektreduksjon. Når det gjelder kosthold, anbefales moderat karbohydratreduksjon og ellers et «hjertevennlig» kosthold.
Hvis du har fastende blodglukose på 7 mmol/l eller høyere ved to anledninger, fyller du kriteriene for type 2 diabetes, selv om langtidskontrollen er ekstremt god. I en slik situasjon er fysisk aktivitet viktig.
De nasjonale retningslinjene gir gode anbefalinger:
«Personer med diabetes type 2 anbefales å være fysisk aktive med moderat til høy intensitet minimum 150 minutter per uke, fordelt over minst tre dager og ikke mer enn to påfølgende dager uten fysisk aktivitet.
Det er et dose-respons-forhold og økt aktivitet (varighet, frekvens og intensitet) gir økt gevinst. Både styrketrening og utholdenhetstrening påvirker blodsukkeret gunstig, og kombinasjonen gir best effekt. Styrketrening anbefales 2 til 3 ganger per uke og bør komme i tillegg til minimumsdosen på 150 minutter moderat fysisk aktivitet. Lange perioder hvor man sitter stille bør stykkes opp med korte perioder med lett aktivitet, f.eks. lett gange. Det foreslås at personer med diabetes type 2 tilbys et strukturert program bestående av både utholdenhets- og styrketrening.»
Jeg vil understreke at anbefalingene skal tilpasses den enkeltes fysiske form slik at opplegger passer best mulig. Lykke til !
Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken