Medlemsservice eller generelle henvendelser.
Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.
Jeg har nyresvikt og diabetes 2. Nyresvikten ble utløst av at jeg brukte metformin for lenge. I dag fikk jeg kopi av blodprøveresultatene. Det er ikke overaskende at jeg med nyresvikt har en del resultat utenfor referanseområdet, men langtidsblodsukkeret synes jeg er tøft. Mitt langtidsblodsukker er 48 eller 6,5. Det er utenfor referanseområdet. Det skal ligge mellom 20 og 42 står det i svaret fra laboratorierekvisisjon.
Metformin skilles ut gjennom nyrene og kan «hope seg opp» i kroppen ved nyresvikt slik at nivåene med metformin blir altfor høye. Dette øker risikoen for en alvorlig komplikasjon som kalles melkesyreacidose. Dette kan være alvorlig og kan i verste fall medføre organsvikt og død. Nyresvikten har andre årsaker enn metformin, men metformindosen skal tilpasses nyrefunksjonen. Det betyr at dosen reduseres ved lett redusert nyrefunksjon, og sløyfes helt hvis nyresvikten er mere uttalt.
Langtidsblodsukker på 48 mmol/mol eller 6,5 % vil som regel bety at blodsukkerkontrollen er perfekt. De andre verdiene du refererer til er sannsynligvis «normalområdet» og sier lite eller ingenting om hva som er en gunstig verdi når man har en sykdom.
Langtidsprøven (HbA1c) er imidlertid ikke til å stole på når man har nyresvikt. Ved normal nyrefunksjon er det et fast og forutsigbart forhold mellom blodsukker og HbA1c. Ved nyresvikt forsvinner denne sammenhengen helt eller delvis. Derfor må som regel målinger av HbA1c suppleres med (egen)målinger av glukose for å vurdere om blodsukkerkontrollen er god.
Dette er litt komplisert, men viktig å ta hensyn til. Jeg foreslår at du tar dette opp med legen din slik at det blir riktig. Lykke til!
Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken