Spør oss

Sentralbord

Medlemsservice eller generelle henvendelser.

Man-tors kl 9-15
Man-fre kl 9-15

Diabeteslinjen

Har du spørsmål om diabetes? Få svar fra erfarne veiledere og helsepersonell, helt gratis.

Man-tor kl 10-14
Man-tor kl 10-14
Svartid 1 - 5 dager

Hvilke komplikasjoner kan oppstå etter mange år med diabetes?

Besvart: 18.05.2021 Behandling

Spørsmål:

Jeg har diabetes type 2 og ønsker å vite om de komplikasjoner nedenfor kan oppstå på generelt grunnlag etter mange år med diabetes?
-Tynnfibernevropati (legger)
-Skulderproblematikk med smerter, inflammasjoner og frozen
shoulder.
-Smerter i leggene som ofte kommer om natten (nevropati?)
-Pyrea

Svar:

Risikoen for å få nevropati øker både med diabetes varighet og hvor høyt blodsukkeret er over tid. Det varierer mye hvor sårbar man er for å få diabetes nevropati, men har man hatt diabetes i mange år, finner man ofte en viss grad av nevropati.
Jeg foreslår at du søker opp nevropati på diabetes.no. Der vil du se at det finnes flere typer nevropati. Det spesielle med tynnfibernevropati er at den gir smerter - spesielt i legger og føtter - samtidig som de fleste testene for nevropati viser normale funn. Behandlingen består av mest mulig normalisering av blodsukkeret og medikamenter som hjelper mot nevropatiske smerter. Dette kan ofte være vanskelig, men det er vel verdt å prøve ut forskjellige medikamenter for å finne det som best kan lindre smerten,
Frozen shoulder er en smertefull, stort sett selvbegrensende tilstand i skulderen. Tilstanden varer som regel i 6 - 12 måneder og gir både smerter og nedsatt bevegelighet. Frozen shoulder er mye vanligere ved diabetes type 1 uten at det er direkte knyttet til blodsukkernivået. Det er lite man kan gjøre uten å lindre smerten, men heldigvis går det over.
Diabetes gir økt risiko for dårlig tannhelse. Det arter seg enten som gingivitt som er en betennelse i tannkjøttet, eller som periodontitt. Dette er en mer omfattende betennelse i tannkjøtt og dypere vev og kan ubehandlet føre til at tennene løsner og faller ut. Renhold av tenner og oppfølging hos tannlege er viktig. Har man diabetes, har man en ekstra god grunn til å ha god munnhygiene og å følge opp med besøk hos tannlegen.

Besvart av:

Kristian Furuseth

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken