– Vi har fått mange meldinger fra personer med diabetes type 2 som har hatt en vanskelig sommer. Noen er fratatt Ozempic uten å få noe alternativ. Det meldes også om stor forvirring blant legene om hvilke regler som gjelder, sa Malin Lenita Vik, fagpolitisk ansvarlig, da Diabetesforbundet møtte statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ozempic var et naturlig tema i møtet. Like før sommeren ble legemiddelet tatt av forhåndsgodkjent blå resept. Det innebærer at leger må søke for hver enkelt pasient om Ozempic, noe som har ført til at flere personer med diabetes type 2 ikke lenger får medisinen. Dette fordi de har brukt Ozempic som eneste medisin. Det er ikke lov ifølge vilkårene, som nå blir strengt praktisert.

– Det er en uholdbar situasjon for mange mennesker, sa Vik.

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har sagt at de vil vurdere nye vilkår der Ozempic kan brukes som eneste medisin, dersom de får nødvendig dokumentasjon til å gjøre en slik vurdering. Men Diabetesforbundet fikk nylig bekreftet av produsenten Novo Nordisk at de ikke har dokumentasjonen DMP krever.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng oppfordret Diabetesforbundet til å gå i kontakt med DMP om saken og be om et møte, og sa at Helse- og omsorgsdepartementet også vil be om status fra DMP.  

Etterlyser fortgang i metodevurdering av CGM

– Det er over ett år siden fagdirektørene strammet inn på tilgang til sensorer fordi det koster for mange penger. Dette skjedde i påvente av en metodevurdering. Når det gjelder diabetes type 2, har ikke metodevurderingen startet ennå, poengterte forbundsleder Cecilie Roksvåg.

I påvente av metodevurdering er det innført såkalte gruppeunntak for personer med type 2. Disse sier noe om hvem som kan få sensor. Men føringene er strenge, og Diabetesforbundet får tilbakemeldinger om at sykehusene praktiserer ulikt.

– Noen får sensor, noen får ikke. Vi har til og med hørt om tilfeller der noen er fratatt sensoren, sa forbundsleder Cecilie Roksvåg. 

I denne saken sa Bekeng at Helse- og omsorgsdepartementet vil ta kontakt med Nye metoder, som foretar metodevurderinger, og forhøre seg om saken.

I MØTET (fra venstre): Trond Geir Jenssen, medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet, fagpolitisk ansvarlig Malin Lenita Vik, statssekretær Karl Kristian Bekeng, forbundsleder Cecilie Roksvåg og generalsekretær Britt Inger Skaanes.

 

Diabetesplan lar vente på seg

– Forrige Nasjonal diabetesplan løp ut i 2021 og vi blir lovet en ny plan hvert år. Vi lurer på status og når vi kan forvente at den nye planen kommer, sa generalsekretær Britt Inger Skaanes.

– Jeg har ingen dato, vi forsøker selvsagt å få den klar så fort som mulig, sa statssekretær Bekeng, som ønsket Diabetesforbundets tanker om hvilke områder som er viktige i en ny plan. 

– Vi mener det er viktig med gjennomføring av årskontroller for å kunne fange opp komplikasjoner. Her er det kapasitetsutfordringer og mange får utsatt årskontroller i flere år. Vi er også opptatt av opplæring og kursing i diabetes, svarte generalsekretær Britt Inger Skaanes.