En spørreundersøkelse blant foreldre viser at de trenger noen å snakke med om følelser og reaksjoner rundt barnets diabetes.
- Over 80 prosent svarer at de har behov for støtte fra omgivelsene til å håndtere reaksjoner og følelser.
- 60 prosent opplever at de får slik støtte fra den øvrige familien sin.
- 40 prosent får støtte fra venner.
- 50 prosent får støtte fra lærere, ansatte i barnehagen, trenere eller andre i barnets omgivelser.
Nettkurs for pårørende:
Vil du være en god støtte for et familiemedlem eller en venn med diabetes? Se våre nettkurs for pårørende på diabetes.no/nettkurs
Ønsker seg mer støtte fra helsepersonell
Til sammen 69 prosent av foreldrene har fått emosjonell støtte fra helsepersonell, men av disse svarer 41 prosent at støtten de har fått, ikke oppleves som nok.
– Vi ser altså at foreldre ønsker seg mer av slike samtaler med helsepersonell. De har behov for å dele av følelser og reaksjoner med noen som har innsikt i diabetes og kan gi dem råd, sier sykepleier Elin Peiponen. Hun er ansvarlig for arbeidet med familiesamspill i Diabetesforbundet.
Slik jobber Diabetesforbundet med familiesamspill
- Spørreundersøkelsen er del av Diabetesforbundets arbeid med familiesamspill.
- Det er svært viktig med et godt samspill i familier der barnet har diabetes. Godt samspill gir trygghet, letter den daglige behandlingen og legger grunnlag for god behandling også inn i voksenlivet.
- Samtidig er det viktig for både barnas og foreldrenes psykiske helse å adressere og bearbeide følelser og reaksjoner knyttet til diabetesen.
Les mer på diabetes.no/familiesamspill
Godt for den som deler
Tidspress er en viktig årsak til at helsepersonell ikke alltid prioriterer «de nære samtalene». Mye tid går med til å snakke om det praktiske ved diabetesen. En annen årsak kan være at slike samtaler oppleves vanskelige. Da er det vitkig å huske at du neppe vil gjøre vondt verre, sier psykologspesialist Nina Handelsby.
– Du som helsepersonell skaper ikke dårlige følelser ved å spørre etter dårlige følelser, poengterer Handelsby.
Hun oppfordrer helsepersonell til å snakke med foreldre om vanskelige følelser og reaksjoner knyttet til barnets diabetes. Man skal ikke være så redd for å si noe feil eller «vekke» noe negativt ved å adressere det som er vanskelig.
– Når du bare tar imot, uten å nødvendigvis løse så mye, så gjør det godt for den som deler, forsikrer Handelsby.
For flere råd til helsepersonell fra Nina Handelsby, se webinarene våre om familiesamspill
Psykologen oppfordrer også foreldrene selv til å ta ansvar for å bringe temaet på bane overfor helsepersonell, og tipser også om likepersoner.
– Det er utrolig godt for foreldre å få snakke med andre foreldre som står i det samme. Diabetesforbundet har likepersoner som foreldrene kan kontakte, sier Handelsby.
Snakk med noen som forstår
Vil du snakke med en likeperson som også har barn med diabetes? Se diabetes.no
Viktig å forstå barnet
Det foreldre sliter mest med ifølge undersøkelsen, er stress og engstelse knyttet til blodsukkerverdier, akutte hendelser og risikoen for komplikasjoner.
Men det er ikke bare for sin egen del at foreldrene ønsker emosjonell støtte. Det flertallet av foreldrene regner som det aller viktigste, er å forstå og håndtere barnets reaksjoner knyttet til diabetesbehandlingen. Hele 88 prosent av foreldrene svarte at dette var viktigst for dem, når de fikk spørsmål om hvor fokuset burde ligge i arbeidet med familiesamspill.
Nest viktigst for foreldrene er det å takle utfordringer i ulike aldre og overgangsperioder. Dernest er foreldrene opptatt av å forstå hva som er normalt og hva de kan forvente seg.
– Følelser, reaksjoner og familiesamspill handler altså om mer enn å takle vonde følelser. Det handler også om å forstå og håndtere en hverdag med diabetes, og hvordan det å leve med diabetes påvirker ulike personer på ulike måter, sier Peiponen.
Diabetesforbundet gjennomførte en tilsvarende spørreundersøkelse i 2023.