11. mai er fotterapeutens dag – en dag for å synliggjøre fotterapeutenes fagkompetanse og rolle i helsenorge. For mange med diabetes er fotterapeutenes fagkompetanse helt uvurderlig. Vi vil derfor vise vår støtte til fotterapeutene, og takknemlighet for den viktige jobben de gjør for å ivareta diabetesføttene. 

Britt Inger Skaanes, generalsekretær

Sesong for å gå barbeint

Den siste uka fikk vi en bølge av vårvarme i store deler av landet. Vi merker at det går mot sommersesongen, og da det er tid for bare føtter og sandaler. Med mer eksponerte føtter er det ekstra viktig å sjekke føttene hver dag og forebygge sår og infeksjoner. Starten på sommerhalvåret er derfor et godt tidspunkt for å vie ekstra oppmerksomhet til hvordan du tar vare på egne føtter

Mange har kanskje sett oppslagene i TV 2 om Kristin Hansen som måtte amputere begge beina etter å ha fått gnagsår som ikke ville gro.

Hvert år må rundt 500 personer med diabetes amputere en tå, fot eller bein som følge av diabetes. Diabetesforbundet mener at det er 500 for mange. I tillegg utvikler rundt 30 000 fotsår som følge av diabetes. Med riktig egenbehandling og oppfølging i helsetjenestene kan svært mange fotsår og amputasjoner unngås.  

Kunnskap og gode råd om føtter

Målet med fotuka er å gi deg som lever med diabetes økt kunnskap om hvordan du kan ta vare på egne føtter. Vi håper at vi kan gi deg noen tips og råd som er nyttig for egenpleien.

Med helsetjenester under press er det også viktig at personer med diabetes vet hva slags oppfølging og behandling av føttene som er anbefalt i helsetjenestene. Diabetesforbundet hører dessverre ofte historier fra dem som går mange år mellom hver gang de får sjekket føttene hos legen. Mange med diabetes får heller ikke opplæring i hvordan de kan ta vare på egne føtter.

I tillegg er ikke alltid kunnskapen om diabetes god nok i alle deler av helsetjenestene. I verste fall kan det føre til at fotsår ikke blir fulgt opp og på riktig måte.  

Sitat

Vi hører dessverre ofte historier fra dem som går mange år mellom hver gang de får sjekket føttene hos legen.

Slik jobber vi for bedre fothelse

Mange med diabetes lever med en frykt for komplikasjoner som kan oppstå som følge av diabetes. Fotsår som ikke gror, og som i verste fall ender med amputasjoner, er en bekymring. Diabetesforbundet jobber politisk for at alle med diabetes skal få en årskontroll der føttene sjekkes.

Vi jobber også for refusjon på behandling hos fotterapeut, slik at det ikke er størrelsen på lommeboka som skal avgjøre om du kan ta vare på egen fothelse. I tillegg arrangerer Diabetesforbundet webinarer, kurs og samlinger for helsepersonell slik at diabetesomsorgen skal bli bedre.  

Vår rolle er også å gi personer med diabetes den kunnskapen de trenger for å mestre livet med diabetes og egenbehandlingen. Diabetes er en sykdom som krever egenbehandling året rundt. Det krever mye av den enkelte, både av motivasjon og kunnskap. Diabetesforbundet er en medlemsorganisasjon av og for personer med diabetes. Vi jobber for at du skal få best mulig helsetjenester, men også for at du ikke skal stå alene med egenbehandlingen.  

Sitat

Det ikke er størrelsen på lommeboka som bør avgjøre om du kan ta vare på egen fothelse.

Følg med i sosiale medier – og bli medlem!

Vi håper derfor du liker informasjonen vi har utviklet for din fothelse. Følg med på diabetes.no, Facebook og Instagram denne uka for gode råd om egenpleie og oppfølging av din fothelse!

Vi håper også at du vil være med på diabeteslaget, bygge laget større og verve en venn med diabetes.

Sammen er vi sterke, og sammen skal vi jobbe for et best mulig liv med diabetes og en fremtid uten.  

God fotuke!  

Sommerhilsen fra Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Diabetesforbundet 

 

Les mer om fothelse

 

I april 2024 snakket Britt Inger Skaanes om fothelse i høring på Stortinget: