Diabetesforbundet var én av fem organisasjoner representert i debatt om en ny ordning, der enkelte legemidler på blå resept skal settes ut på anbud. SGLT2-hemmere og GLP1-analoger er diabetesmedisiner som er aktuelle for en anbudsordning.

  • Anbud på enkelte legemidler på blå resept er ett av flere tiltak ment for å redusere statens utgifter til legemidler.
  • 2,6 millioner mennesker i Norge bruker legemidler som kan bli anbudsutsatt.
  • En pilot ble i 2023 gjennomført på en gruppe kolesterolsenkende legemidler. Denne piloten dannet grunnlag for et forslag om permanent innføring av ordningen.
  • Anbudsordningen ble vedtatt på Stortinget i forbindelse med Statsbudsjettet for 2024. Bare FrP og Pasientfokus stemte imot.

Mange kritiske røster

Alle organisasjonene i debatten uttrykte kritikk mot ordningen, som skal innføres allerede i år. Flere organisasjoner frykter at behandlingsmulighetene blir dårligere, at det vil bli ulikhet i behandling og at det kan oppstå flere tilfeller av mangel på legemidler. Generalsekretær Britt Inger Skaanes uttrykte, i likhet med flere, skepsis til at ordningen gir besparelser.

Generalsekretær Britt Inger Skaanes i debatt om anbud på blåreseptlegemidler.

– Diabetes koster samfunnet mye, men hoveddelen av kostnadene handler om sykmelding og uførhet, så jeg tror ikke man sparer på dette. Jeg tror heller man faktisk kan få økte kostnader i andre enden, sa Skaanes.

– En falsk suksess

Flere debattdeltakere stilte også spørsmål ved pilotprosjektet som ligger til grunnlag for å innføre ordningen. Piloten er svak, mente flere, og kritiserte også at brukerorganisasjonene ikke har vært involvert i prosessen.

– Beslutningen om en permanent anbudsordning er basert på en evaluering lagt fram fire måneder etter at man startet en pilot hvor man valgte et terapiområde der man var dømt til å lykkes. Det er grunn til å stille spørsmål til politikerne om hvorfor de har fattet vedtaket på et så tynt grunnlag, sa Lars Fjærli Hjetland, samfunn- og helsefagsjef i LHL.

– Pilotordningen var valgt for å skape en falsk suksess. Det er ikke et godt faglig grunnlag, sa Marte Øien, teamleder politikk og kommunikasjon i Norges Astma- og Allergiforbund.

Truls Vasvik, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet (til høyre) måtte svare på mange kritiske spørsmål om anbudsordningen som Stortinget vedtok for Statsbudsjettet 2024. 

Mye usikkerhet

Debatten bar også preg av usikkerhet rundt innsparingstall og praktisk gjennomføring. Det framsto uklart hva samfunnet kan forvente av innsparing på ordningen. Det var også vanskelig for politikerne å svare på om anbudsordningen skal gjelde for alle, eller bare for dem som starter på nye medisiner.

– Dette gjelder oppstart av nye pasienter, svarte Nicolai Bjørnæs fra salen. Han er avdelingsleder for anskaffelser i Sykehusinnkjøp.

De som har et legemiddel på blå resept allerede, får altså beholde tilgang på legemiddelet, i hvert fall i perioden kontraktene med leverandørene gjelder. 

– Jeg hører dere sier at man ikke skal måtte bytte medisiner, men vi har jo litt vondt for å tro det. Det er jo en forutsetning for at regnestykket skal gå opp og man skal spare penger, kommenterte Britt Inger Skaanes.

Til informasjon: Debatten ble arrangert av SMB Norge, Boehringer Ingelheim, Novartis, Sanofi og AztraZeneca. Diabetesforbundet mottok et honorar for Skaanes' deltakelse.

Se hele debatten her