Tradisjonen tro ble konferansen åpnet ved at det ble tent to lys på scenen. Forbundsleder Cecilie Waagan Roksvåg og generalsekretær Anne-Grete Skjellanger tente de to lysene, ett for alvoret for livet med diabetes og ett for mulighetene. 

Deretter ønsket forbundslederen de 270 deltakerne varmt velkommen til den første fysiske diabeteskonferansen på tre år.  

– Vi har ventet lenge på denne helgen. Personlig gleder jeg meg til å møte gamle kjente og bli kjent med mange nye. Det er lenge siden jeg har fått så mange klemmer som i dag, sa Cecilie Waagan Roksvåg fra scenen.

Generalsekretær Anne-Grete Skjellanger og forbundsleder Cecilie Roksvåg.

Generalsekretær Anne-Grete Skjellanger poengterte også hvor viktig det var å endelig kunne møtes fysisk.

– I løpet av det siste året har jeg jobbet med folk jeg ikke har møtt. Denne helgen får jeg anledningen til å møte dere, og det synes jeg er veldig hyggelig, sa Skjellanger, som overtok som generalsekretær i kjølvannet av pandemien.

Takket de tillitsvalgte

Forbundsleder Cecilie Waagan Roksvåg takket de tillitsvalgte fra scenen.

– De tillitsvalgte er grunnfjellet i organisasjonen vår. Å skape de lokale samlingsplassene er kjempeviktig. Under pandemien har vi hatt mindre mulighet til å reise rundt – da er det ekstra spennende å se hva dere tillitsvalgte legger ut på Facebook. Jeg blir glad og rørt når jeg se hva som skjer ute i lokal- og fylkeslag. Tusen, tusen takk for at dere bruker fritiden deres for at folk skal få et bedre liv med diabetes. I Diabetesforbundet er vi flinke til å inkludere hverandre og ta vare på hverandre – det er ikke uten grunn jeg føler jeg er med i den store diabetesfamilien, sa Cecilie Waagan Roksvåg.

Sitat

Jeg blir glad og rørt når jeg se hva som skjer ute i lokal- og fylkeslag.

SAMLET: 270 av Diabetesforbundets tillitsvalgte fra hele Norge er samlet på Diabeteskonferansen denne helgen.

En krevende tid

Generalsekretær Skjellanger understreket at det siste året har vært krevende for Diabetesforbundet.

– Det har vært et relativt krevende år sentralt, hvor vi har jobbet med å snu en anstrengt økonomi. Så kom statsbudsjettet, med et varslet kutt på 9,1 millioner. Det har medført en intens møtevirksomhet og lobbyvirksomhet. Vi har skrevet, blogget og vært i møter på Stortinget, sa Skjellanger.

Les mer: Store kutt i direkte støtte til Diabetesforbundet

Skjellanger kunne ikke garantere at Diabetesforbundet klarer å endre på stortingets forslag.

– Dessverre tror jeg ordningen blir stående. Nå handler det om hvor mye av pengene vi kan skaffe tilbake, sa Skjellanger, før hun snakket om veien videre.

– Ingenting er kun negativt eller positivt – vi må tenke nytt og se på hva som er vår kjerneaktivitet, og hva som holder oss relevante i fremtiden. Det er tre ting: Medlemsvekst, synlighet og relevant medlemstilbud, sa Skjellanger.

SOSIALT: På programmet for konferansen står både faglig påfyll og sosialt samvær. Det er tre år siden sist Diabeteskonferansen ble arrangerert.

Fra sensor til sommerleir

Generalsekretæren ga også en oppsummering av viktige saker som Diabetesforbundet har jobbet med det siste året:

Variert program

Diabeteskonferansen er årets store læringsarena for tillitsvalgte. Konferansen varer i tre dager, og har et variert og bredt program. Aktiviteter for potensielle medlemmer og hvordan skape inkluderende lokallag er blant temaene på årets program.

Flere diabeteseksperter bidrar også med diabetesfaglige seminarer. Line Wisting vil snakke om Body Project, et program som forebygger spiseforstyrrelser blant unge mennesker med diabetes type 1. De kliniske ernæringsfysiologene Anne-Marie Aas og Kirsti Bjerkan holder foredrag om mat og diabetes type 2.

Ane Wilhelmsen-Langeland skal snakke om hvordan man kan finne motivasjonen etter pandemien, mens Hans-Jacob Bangstad presenterer siste nytt innen diabetesteknologi. Overlege Trond Geir Jenssen presenterer siste nytt innen forskning, mens Trond Haukedal holder motivasjonsforedraget «Hvordan bli ditt beste jeg».