Sverre Ur inntok talerstolen fra lokalene til Diabetesforbundet i Østensjøveien i Oslo. Derfra ble landsmøtet sendt ut til PC-skjermene til 179 delegater rundt omkring i landet. Inkludert observatører, gjester, ansatte og helsepersonell, er antallet deltakere på rundt 250.
– Denne formen for å avholde landsmøte har vi aldri prøvd før, men vi begynner å bli ganske kjent med den digitale måten å holde møter på, poengterte Ur.
– Vi har jo avholdt både lokallags- og fylkeslagsmøter tidligere, så dette går nok helt fint, det føler jeg meg sikker på. Og vi er omtrent like mange deltagere nå som vi pleier å være når vi i har fysiske landsmøter, sa forbundslederen.
Tente to lys
Tradisjonen tro, tente nestleder Martine Hemstad Lyslid to lys, ett for håpet og ett for mulighetene, før det ble ett minutts stillhet for medlemmer som har gått bort i løpet av året som har gått.
Deretter introduserte Ur den nye generalsekretæren i Diabetesforbundet, Anne-Grete Skjellanger.
– Jeg har tatt med de store skoene til Bjørnar, sa Skjellanger da hun inntok talerstolen. Den nye generalsekretæren presenterte seg selv og sin bakgrunn for deltakerne:
– Jeg er av bakgrunn økonom, og har jobbet med helse i 22 år, sist som avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, med ansvar for kvalitet- og pasientsikkerhet. Før det jobbet jeg i Nasjonal kunnskapssenter for helsetjenesten, med samme type tema. I starten av karrieren jobbet jeg med kvalitetsutfordringer i Helsetilsynet, sa Skjellanger.
Skjellanger benyttet taletiden til å skryte av sekretariatet og tillitsvalgte.
– Så langt har jeg opplevd et fantastisk sekretariat, som er framoverlent og utrolig profesjonelle, det kommer vi også til å se her i dag. Jeg er såpass ny at jeg kan skryte av den gjengen jeg er så heldig å få lede, sa Skjellanger.
Vil gjerne bli invitert
Hun henvendte seg også til de tillitsvalgte rundt omkring i fylkeslag og lokallag:
– Jeg har også vært så heldig at jeg har møtt flere av dere, i fylkesmøter hvor jeg har vært med digitalt. Det har vært utrolig interessant å lytte til hva dere har vært opptatt av, av saker og hva dere ønsker at vi skal jobbe med fremover. Jeg vil oppfordre andre fylkeslag og lokallag til å invitere meg, jeg vil veldig gjerne møte dere og høre hva dere er opptatt av, understreket hun.
Vil ha et godt behandlingstilbud for alle
Skjellanger gikk også inn på viktige saker som Diabetesforbundet vil jobbe for fremover:
– Jeg er opptatt av å sørge for et godt behandlingstilbud for alle med diabetes og redusere variasjon. Hva slags behandling du får, skal ikke komme an på hvor du bor, understreket hun.
Skjellanger var også opptatt av å øke kompetansen til helsepersonell, og spesielt bedre behandlingen til de eldre med diabetes, både på sykehjem og i hjemmetjenesten.
– Jeg er også opptatt av å bidra til kontinuerlig utvikling av organisasjonen vår. Det håper jeg at vi kan gjøre sammen i årene som kommer. Det blir veldig artig å være med på mitt første landsmøte, jeg gleder meg veldig – lykke til alle sammen.
Landsmøtet varer gjennom helgen og blir avsluttet søndag ettermiddag. Årets landsmøte er en såkalt hybridløsning, der sentralstyret, styret i Ungdiabetes og sekretariatet sitter i lokalene til Diabetesforbundet i Oslo. De fleste fylkeslagene sitter samlet i hvert sitt fylke, ellers deltar de øvrige deltakerne deltar digitalt, via PC-skjermen. Flere fylkes- og lokallag sitter sammen.