Linda Hansen
55 ÅR. Bor i Bergen. Gift, tre barn, fire barnebarn. Jobber som helsesekretær på Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland sjukehus. Diabetes type 1 siden 1980.
BRUKER: Medtronic 780g med Guardian 4 sensor, Humalog insulin.
SISTE HBA1C: 51 mmol/mol (6,8 %)
− Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?
− Den største utfordringen er nok de dagene jeg ikke helt skjønner hvorfor blodsukkeret ikke vil være som jeg vil. Selv om jeg prøver å gjøre det riktig, blir det av og til helt feil.
− Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?
− Den påvirker meg nok mer enn jeg selv merker. Det ligger jo alltid der, uansett situasjoner som livet gir. Har hatt endel problemer med å legge meg om kvelden, og vært redd for hvordan natten blir. Men heldigvis finnes det hjelp mot dette og.
− Hvor åpen og synlig er du?
− Jeg er så åpen som det er mulig å være. Jeg forteller som oftest de jeg er med at jeg har diabetes type 1. Pumpen henger som oftest i bukselommen, og de rundt meg kan spørre hvis de lurer på noe.
− Hva motiverer deg?
− Det som motiverer meg mest, er at jeg har fått tre friske, flotte barn og fire barnebarn. Har jeg klart dette, så klarer jeg alt det andre som følger med diabetesen også, tenker jeg. Jeg ble anbefalt å ikke få mer enn ett barn, da diabetes ikke var så lett å holde styr på før som det er med dagens hjelpemidler. De sa det ville skape problemer for både meg og barna. Men jeg fikk barn da jeg var 22, 23 og 26, og de to første var ikke helt planlagt. Legene ble litt «forskrekket» da jeg ble gravid med andre barnet mens første var ca. syv måneder gammel, haha. Men jeg har alle med samme mann og vi holder fremdeles sammen, han både var og er en god støtte.
Lindas 3 gode råd:
1. Vær åpen og synlig.
2. Ikke vær redd for framtiden, det går bra.
3. Gi beskjed hvis du blir misforstått eller ikke hørt.
− Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?
− Mat er i perioder vanskelig. Jeg prøver så godt jeg kan hver eneste dag, men det er ikke alltid så lett når blodsukkeret blir lavt og du har lyst på alt som går an å spise.
− Hva med fysisk aktivitet?
− Jeg var mye i aktivitet før, men nå er det dessverre veldig lite aktivitet på grunn av smerter og andre sykdommer som har kommet med årene.
− Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?
− Jeg har ikke møtt så mye fordommer. Men uvitenhet har jeg møtt mye av, mer i voksen alder. Det er vanskelig for mange å skille mellom diabetes type 1 og 2, hva jeg kan spise, og hvorfor jeg kan det med diabetes.
− Hva er det beste du har opplevd med din diabetes?
− Det beste er nok da vi gikk over fra svineinsulin til humant insulin (på tidlig 90-tall). Da pumpe med sensor kom, ble det et nytt dialiv for meg.
− Og det verste?
− De gangene jeg har hatt insulinsjokk og ketoacidoser. Én gang har satt sitt spor i meg, da jeg var hos lege med skyhøyt blodsukker og ketoner i urinen. Ble først sendt hjem for å se det an, så hentet av ambulanse senere på dagen, og så innlagt på intensiv noen dager med ketoacidose.
Bli medlem for å lese flere gode artikler om diabetes
Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes.
Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.