Tenk deg at du er aktiv idrettsutøver. For eksempel roer. Du har diabetes type 1, og kjenner etter hvert din egen kropp så godt at du vanligvis har bra kontroll på blodsukkeret. Så kommer konkurransedagen, og ingenting er som normalt lenger.
Nervøsiteten de fleste idrettsutøvere kjenner på før det braker løs, pumper adrenalin ut i kroppen. Blodsukkeret går i taket, du blir slapp og presterer langt under pari. Hundrevis av treningstimer føles bortkastet.
Denne følelsen har Jørgen Mjøs Nilsson kjent. Han kan skrive under på at den ikke er god.
Den tidligere landslagsroeren har en solid karriere bak seg, med NM-medaljer og deltakelse i både verdenscup og U23-VM. Selv om den store drømmen om OL-gull aldri ble virkelig, kan han være stolt av resultatene. Med diabetes type 1, som han fikk da han var åtte, er det ingen selvfølge å lykkes i en av verdens tøffeste utholdenhetsidretter.
Les også: Jørgen Mjøs Nilsson drømmer om OL-gull
Savnet informasjon om håndtering av stress
– Den største utfordringen med diabetes type 1 når det gjelder idrett, er at blodsukkeret oppfører seg veldig ulikt fra dag til dag. Det er så mange faktorer – alt fra søvn til stress – som spiller inn. Da jeg var utøver, følte jeg meg veldig alene med denne utfordringen; det var ingen jeg kunne snakke med for å få hjelp. Jeg måtte selv finne ut hvordan jeg skulle legge opp treningshverdagen, hvordan jeg skulle justere insulinet og hvordan jeg skulle håndtere konkurranser, sier Nilsson.
Og stresshåndtering under konkurranse er slett ingen enkel sak.
Når adrenalinet gjør blodsukkeret skyhøyt, er det naturlig å ta ekstra insulin for å få det ned igjen. Men tar du den dosen du vanligvis ville tatt ved så høyt blodsukkernivå, blir det trøbbel. Da kan nivået nemlig bli faretruende lavt straks konkurransen er i gang og adrenalinet forsvinner.
– Med for høyt blodsukker, er det lett å bli slapp. Blir det for lavt, er det vanlig å bli ør og kanskje også litt likegyldig. Ingen av delene er gunstig når du skal prestere. Det krever erfaring, en god plan og også en hel del fintuning for å treffe det rette nivået, sier Nilsson, som i dag er fysiolog i bedriften Best Helse i Oslo.
Vil du delta på treningssamling?
- – To treningssamlinger på Olympiatoppen/Norges idrettshøgskole i Oslo: 1.–2. mars og 5.–6. april (Oppholdet inkluderer overnatting og mat på Olympiatoppen Sportshotell).
- – På samlingene vil du lære om utholdenhetstrening, styrketrening og hvordan du kan forberede deg til konkurranser.
- – Etter hver samling vil vi du fører treningsdagbok for å dokumentere din aktivitet, blodsukker og andre viktige parametere.
Jenter og gutter (16–18 år) med type 1 diabetes som driver med idrett. For å delta må du
- – trene mer enn 3 ganger/uke
- – ønske og ha mulighet til å delta på begge samlinger
- – bruke CGM og være villig til å laste ned data (insulindoser og glukosedata) gjennom prosjektperioden og dele dette med prosjektet
– Du får møte og utveksle erfaringer med andre unge utøvere i samme situasjon.
– Veiledning fra eksperter innen idrett og diabetes.
– Innsikt i hvordan du kan optimalisere din trening og konkurransehåndtering som idrettsutøver med type 1 diabetes.
– Du bidrar til forskning som kan forbedre livet til andre unge med diabetes.
Forskningsprosjekt skal gi idrettsglede med type 1 diabetes
Nå har eks-roeren dratt i gang et forskningsprosjekt for unge idrettsutøvere med diabetes type 1. Hovedmålet med prosjektet er å utvikle og evaluere et opplærings- og veiledningsprogram som skal legge til rette for gjennomføring av gode treningsøkter og konkurranser.
– I utgangspunktet var planen å lage treningssamlinger for aktiv ungdom med diabetes type 1, slik at de kunne møte andre i samme situasjon og utveksle erfaringer. Så ballet det litt på seg, og nå har det altså blitt et forskningsprosjekt i samarbeid med blant annet Oslo Universitetssykehus og Sykehuset i Kungsbacka og Halmstad i Sverige, sier Nilsson.
Novo Nordisk har gått inn som sponsor for prosjektet, og Nilsson håper flere firmaer kan bidra:
– Det er ofte utfordrende å sikre finansiering til denne typen forskning, og vi setter stor pris på støtte fra næringslivet for å kunne fortsette dette viktige arbeidet. Vi ønsker oss gjerne flere støttespillere.
I prosjektet – som har fått navnet «Idrettsglede med type 1 diabetes» – skal 24 aktive ungdommer i alderen 16-18 ha to treningssamlinger på Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole. Der får de veiledning fra eksperter innen idrett og diabetes, og verdifull innsikt i hvordan de best håndterer en hverdag preget av idrett.
– De får lære om styrketrening, utholdenhetstrening og hvordan de forbereder seg til konkurranser. Det viktigste for deltakerne er likevel ikke selve treningen, men at de får noen verktøy som kan gi bedre kontroll på blodsukkeret, sier Nilsson.
– Vi håper også å få økt innsikt i og kunnskap om hvilke utfordringer unge idrettsutøvere med diabetes type 1 møter i sin treningshverdag, legger han til.
Har samlet solid forskerteam
En som skal øse av sin erfaring på samlingene, er svenske Peter Adolfsson, som er idrettslege og spesialist i endokrinologi. Han regnes som en av verdens fremste forskere på diabetes og fysisk aktivitet og trening hos både barn, unge og voksne.
– Jeg ble kjent med ham litt tilfeldig da jeg var aktiv, og har lært mye av ham. Den kunnskapen ønsker jeg at unge idrettsutøvere med diabetes får ta del i, sier Nilsson.
Med på samlingene er også overlege Lars Krogvold fra Ullevål Universitetssykehus og klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan fra Oslo Universitetssykehus. Hun vil gi nyttige tips om trening og kosthold.
- Vi har også fått med Beate Amdahl-Skorpen, som har flere NM-, EM- og VM-titler i styrkeløft. Hun har også arbeidet med styrketrening for ungdom og som personlig trener for voksne. Hun har dessuten barn med diabetes type 1 og sitter på mye kunnskap som kan være verdifull for unge utøvere, sier Nilsson.
Forskerne skal intervjue deltakerne før og etter samlingene, og dessuten analysere data om blodsukkeret deres fra glukosesensorer. Deltakerne skal også føre treningsdagbok.
- Håpet vårt er jo at de skal føle at de har bedre kontroll på blodsukkeret etter samlingene. Vårt mål er å gi dem økt kunnskap og konkrete verktøy som kan hjelpe dem med å utvikle effektive strategier. Dette skal bidra til at de kan prestere like godt som andre både under trening og i konkurranser.
Vil nå bredt ut med egen nettside
Nilsson forteller at det også er viktig å nå trenere med informasjon om trening og diabetes type 1.
– Da jeg var ung, følte jeg noen ganger at trenerne satte meg på benken fordi de var litt redde for å ha meg med, sannsynligvis fordi de manglet informasjon om hvordan diabetes type 1 virker på kroppen. Jeg følte noen år før jeg kom på landslaget, at det var vanskelig å overbevise trenerne om at jeg faktisk kunne prestere på linje med andre, sier han.
Resultater, erfaringer og evalueringen av opplærings- og veiledningsprogrammet skal danne grunnlaget for en egen nettside om trening og konkurranse med diabetes type 1.
– Tilbudet skal være gratis for alle. For å kunne holde det oppdatert og relevant, er vi avhengig av støtte, og vi planlegger derfor å søke om midler fra ulike aktører, sier Nilsson
På nettsiden kan helsepersonell, trenere, foreldre og utøvere med diabetes type 1 finne informasjon av den typen Nilsson selv savnet sårt da han var en ung og lovende roer.
Bli medlem for å lese flere gode artikler
Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes.
Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.