Artikkelforfatter og psykologspesialist Nina Handelsby har selv diabetes type 1 og barn med diabetes type 1.

 

 

 

 

Nina Handelsby er psykologspesialist i Habiliteringstjenesten for barn og ungdom ved Haukeland universitetssjukehus.

  • Medlem av faggruppe for diabetespsykologi i Diabetesforbundet
  • Involvert i arbeidet med Samspillsveiledning i Diabetesforbundet, og har holdt webinar og flere foredrag for foreldre til barn med diabetes.

Forstyrret søvn, som uregelmessig inn- sovnings- og oppvåkningstid, for lite søvn og hyppigere nattlige oppvåkninger, kan ha negativ innvirkning på glykemisk kontroll og egenbehandlingen av diabetes [1].

Det er også godt kjent at forstyrret og/eller for lite søvn er negativt for både psykososial og kognitiv fungering for den enkelte. Over tid kan dette utgjøre en helserisiko [2].

Det er heller ikke uvanlig at foreldre/omsorgs- personer til barn og ungdom med diabetes type 1 har forstyrret søvn og/eller for lite søvn [3–5].

I Diabetesforbundets spørreundersøkelse til foreldre til barn med diabetes type 1 (2023), om følelsesmessige utfordringer, oppgir mange kvalitativt at søvnen er påvirket negativt på grunn av barnets diabetes.

Les mer: 84 prosent av foreldrene opplever stress og engstelse over barnets diabetes 

Søvn og søvnkvalitet hos foreldre til barn med diabetes i Norge i dag, er imidlertid ikke spesifikt beskrevet. Vi har ikke systematisk kunnskap om hvordan sykdomsvarighet, barnets alder, diabeteshjelpemidler og andre diabetesrelaterte forhold påvirker foreldres søvn, og/eller hvordan eller om foreldres søvnkvalitet påvirker barnas diabetesbehandling.

Det foreligger heller ikke spesifikke anbefalinger for diabetesbehandling på nattestid, verken for voksne eller barn/ungdom, eller hvordan helsepersonell kan tematisere søvn og søvnvaner hos barn/ungdom med diabetes og deres foreldre.

Sitat

Som hos personer med diabetes type 1, vet vi at også foreldre til barn med diabetes type 1 kan oppleve et forhøyet stressnivå.

Konsekvenser av forstyrret søvn

Det er blant annet behandlingstrengende hypo- og hyperglykemi, samt sjekking av blodsukker og beredskap (og engstelse) for at hypoglykemi skal inntreffe, som påvirker nattesøvnen til mange foreldre/omsorgspersoner og barnet/ungdommen selv [3].

Som hos personer med diabetes type 1, vet vi at også foreldre til barn med diabetes type 1 kan oppleve et forhøyet stressnivå. Det er høyere forekomst av angst, depresjon og posttraumatisk stress i denne foreldregruppen, sammenlignet med foreldre til friske barn [7]

Tilpasningsutfordringer og høyt stress hos foreldre til barn med diabetes, kan påvirke barna negativt i form av psykologiske og atferdsmessige utfordringer [7].

Stress og annet strev, i kombinasjon med forstyrret søvn over tid, kan virke gjensidig opprettholdende på hverandre [8]. Diabetesbehandling hos barn er intensivt, krevende og vedvarer over tid. Med det vi vet om negative konsekvenser av dårlig søvn og høyt stress, er det ukontroversielt å hevde at denne kombinasjonen kan slå særlig uheldig ut for barn med diabetes og deres foreldre.

Sitat

Det er høyere forekomst av angst, depresjon og posttraumatisk stress i denne foreldregruppen, sammenlignet med foreldre til friske barn

Nyere behandlingshjelpemidler – et ubetinget gode for nattesøvnen?

Kontinuerlig vevsglukosemonitorering (CGM) er i dag svært vanlig blant barn og ungdom. Ca. 98 % av barn med diabetes type 1 bruker CGM i 2022, og ca. 70 % bruker insulinpumpe [9].

I tillegg til at CGM er assosiert med bedre HbA1c og andre glykemiske endemål [10], er det beskrevet flere psykologiske fordeler forbundet med bruk av CGM hos barn og ungdom, blant annet redusert stress OG bedre nattesøvn hos foreldre [11].

Selv om hjelpemiddelteknologien gir god støtte i diabetesbehandlingen, er det imidlertid ikke et ubetinget gode for nattesøvnen for alle. Hjelpemidlene kan paradoksalt nok også bidra til forstyrret søvn, i form av hyppige nattlige alarmer/uforutsigbarhet i oppvåkninger og sanntidsinformasjon om blodsukker, som er tilgjengelig til enhver tid [12].

Familier kan etablere uhensiktsmessige måter å organisere nettene på, som kan virke opprettholdende på forstyrret søvn. Dette kan f.eks. være utløst av diabetesbehandlingsoppgaver på nattestid, og opprettholdt av f.eks. engstelse for hypoglykemier, habituell oppvåkning eller høy stressaktivering hos foreldre.

Uhensiktsmessige «nattevaner» i familien kan også bidra forstyrrende på samspill, f.eks. at barnet ikke sover alene pga. uro/engstelse hos foreldre eller barnet, barnet får ikke dra på overnattingsbesøk, barnet kan utvikle engstelse for å være alene o.l.

Saken - kort fortalt

  • Foreldre / omsorgspersoner til barn og ungdom med diabetes type 1 har ofte forstyrret og/eller for lite søvn.
  • Forstyrret/for lite søvn kan over tid utgjøre en helserisiko.
  • Hjelpemiddelteknologien kan paradoksalt nok bidra til forstyrret søvn, i form av hyppige nattlige alarmer/uforutsigbarhet i oppvåkninger og sanntidsinformasjon om blodsukker.

Forebygging og bedring – enkle intervensjoner og god helsegevinst

De oppdaterte ISPAD-retningslinjene fra 2022 anbefa-er at psykososial omsorg inngår som del av diabetesoppfølgingen for barn og ungdom med diabetes [7].  Dette innebærer blant annet å følge med på og snakke om psykososial trivsel og livskvalitet hos pasienten, og hos foreldre.

Både søvn og diabetesrelatert stress, også hos foreldre, er åpenbare tema i dette henseendet. Tilpasset informasjon om gode søvnvaner og forebygging av forstyrret søvn, og bevisstgjøring av foreldrene på en gjennomtenkt diabetesbehandling/-oppfølging på nattestid, er enkle og billige intervensjoner som kan forhindre at søvnvansker og forstyrret søvn etablerer seg [2].

Regelmessige spørsmål om hvordan søvnen er påvirket i hverdagen, både hos barnet og foreldrene, kan bidra til å fange opp uheldig utvikling, og at en kan komme i gang med justerende tiltak tidlig.

Her følger noen konkrete forslag:

  • Tematiser nattlig diabetesbehandling fra diagnosedebut:

❱ Snakk om hva som påvirker blodsukkeret på natten (måltider, fysisk aktivitet, stress), typiske blodsuk-kerfluktueringer under søvn, «god nok» regulering på nattestid og gode vaner/råd for å legge til rette for mest mulig forutsigbart blodsukker på natten.
❱ Hjelp familien til å finne gode rutiner for behandlingsoppgaver på nattestid, f.eks. enkel og tilgjengelig følingsmat.
❱ Snakk om alarmer/alarminnstillinger og gi støtte til å stille alarmer på en hensiktsmessig og gjennomtenkt måte som passer barnet og familien. Diskuter hvem som skal ha alarmer om natten (skal f.eks. både barnet og begge foreldrene skal ha alarmer på?)
❱ Tematiser sanntidsdata fra sensor, som alltid er til-gjengelig og som potensielt kan invitere til hyppig sjekking av blodsukkeret, og snakk om hensiktsmessige måter å forholde seg til dette på.

  • Spør regelmessig om nattesøvn hos barnet og foreldrene, og oppfordre foreldre til å tematisere søvn og stress med deg som hjelper. I Diabetesforbundets undersøkelse formidler én av tre foreldre at de synes det er vanskelig å snakke om følelser med helsepersonell. En hyppig begrunnelse er at foreldre ikke ønsker å ta opp vanskelige tema rundt diabetesen når barnet er til stede i konsultasjonene [6]. Kan du tilrettelegge for egen konsultasjon med foreldrene, f.eks. på telefon, uten barnet til stede? 
  • Tilrettelegg for likepersonstreff for foreldre til barn/ungdom med diabetes, der bl.a. søvn er tema. Likepersonskontakt har for mange svært stor betydning for trivsel og livskvalitet. Stavanger universitetssjukehus har gode erfaringer med pilotprosjektet «Samtalegrupper for mødre», et godt eksempel på hvordan man kan tilrettelegge for likepersonstreff, med faglig innhold [13].
  • Bruk Diabetesforbundets samspillsveileder ogandre nettressurser fra Diabetesforbundet; Her kan foreldre få støtte, informasjon og gode råd rundt det å være foreldre når barnet har diabetes [14]. 

Oppsummering

Forstyrret søvn er vanlig hos foreldre til barn med diabetes type 1. Dette kan ha negative helsekonsekvenser for foreldrene og indirekte for barna, også på barnets diabetesbehandlingsmål. Dagens diabeteshjelpemidler kan være til god støtte, men kan også for noen bidra opprettholdende på forstyrret søvn.

Det foreligger ikke spesifikke anbefalinger for diabetesbehandling og glukosemonitorering på nattestid.

Forebygging og tiltak for bedring av forstyrret søvn er enkle, og kan være lette å implementere systematisk. Dette kan gi god helse-gevinst, både for barne- og ungdomspasientene, og for foreldrene.

God nok søvn hos foreldre vil kunne bidra til redusert stressymptom og symptom på angst/depresjon hos foreldre, bedre samspill i familien, og gi økt psykososial trivsel og livskvalitet – som alle er assosiert med bedre diabetesbehandling og måloppnåelse.

 

Referanser

1. Perez, K.M., et al., Sleep in Type 1 Diabetes: Implications for Glycemic Control and Diabetes Management. Curr Diab Rep, 2018. 18(2): p. 5.

2. Sivertsen, B. Søvnvansker i Norge. 2023; Available from: https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/sovnvansker-folkehelserapporten/?term=.


3. Al-Gadi, I.S., et al., Up all night? Sleep disruption in parents of young children newly diagnosed with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes, 2022. 23(6): p. 815-819.

4. Feeley, C.A., et al., Sleep in Parental Caregivers and Children With Type 1 Diabetes. J Sch Nurs, 2021. 37(4): p. 259-269.

5. Macaulay, G.C., et al., Sleep and Night-time Caregiving in Parents of Children and Adolescents with Type 1 Diabetes Mellitus - A
Qualitative Study. Behav Sleep Med, 2020. 18(5): p. 622-636.

6. Diabetesforbundet. Rapport Diabetesforbundets spørreundersø-kelse foreldreveiledning 2023; Available from: https://www.diabe-tes.no/contentassets/e232a191cd3f4809846a32dcc5396256/rapport-sporreundersokelse-foreldreveiledning-juni-2023.pdf.

7. de Wit, M., et al., ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines
2022: Psychological care of children, adolescents and young adults with diabetes. Pediatric Diabetes, 2022. 23(8): p. 1373-1389.

8. Association, A.P. Stress and sleep. 2013; Available from: https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/sleep.

9. Skrivarhaug, T., S.J. Kummernes, and N.A. Lund-Blix, Årsrapport 2022, Barnediabetesregisteret. 2022.

10. Tauschmann, M., et al., ISPAD Clinical Practice Consensus Guid-elines 2022: Diabetes technologies: Glucose monitoring. Pediatr Diabetes, 2022. 23(8): p. 1390-1405.

11. Hilliard, M.E., et al., Benefits and Barriers of Continuous Glucose Monitoring in Young Children with Type 1 Diabetes. Diabetes Technol Ther, 2019. 21(9): p. 493-498.

12. Kaylor, M. and L. Morrow, Alarm fatigue and sleep deprivation in carers of children using continuous glucose monitors. Diabetes Care Child Young People, 2022. 11(3).

13. Wiig, F.L., Samtalegruppe for foreldre til barn med diabetes: – Gull verdt å snakke med andre foreldre i samme situasjon, in
Diabetes.no - Nyheter om diabetes. 2024.

14. Diabetesforbundet. Samspillet mellom barn og foreldre om diabe-tesbehandlingen. 2023; Available from: https://www.diabetes.no/for-helsepersonell/ressurser/last-ned-var-digitale-foreldreveileder/.

 

Bli medlem for å lese mer godt innhold om diabetes

Dette er en artikkel fra Diabetesfag, som kommer i fire årlige utgaver for helsepersonell. 

Som vanlig medlem kan du lese fagartikler fra Diabetesfag på nett.