– I en travel hverdag med knappe ressurser må vi tenke nytt rundt hvordan vi jobber. Ikke alle pasienter har behov for fire oppfølgingstimer i året, men noen trenger tettere oppfølging. Behovsstyrt poliklinikk gjør at vi kan bruke mer tid på de som trenger det, sier overlege Heiko Bratke ved barneavdelingen, Haugesund sjukehus.

Heiko Bratke

Han har jobbet med barn med diabetes i 25 år. Diabetesteamet i Haugesund har i en årrekke oppnådd best tall av alle i Barnediabetesregisteret, og vunnet flere priser for arbeidet sitt. De følger opp rundt 180 barn og unge med diabetes type 1. Mellom 40 og 50 prosent oppnår langtidsblodsukker (HbA1c) under 48 mmol/mol. Generelt har de yngste pasientene lavest HbA1c.

Sitat

Mange foreldre har stålkontroll. Det er bortkastet tid og penger om de skal måtte komme til oss fire ganger i året

Heiko Bratke, overlege

– Mange foreldre har stålkontroll. Det er bortkastet tid og penger om de skal måtte komme til oss fire ganger i året. I tillegg risikerer vi å sykeliggjøre en situasjon som åpenbart er under kontroll, mener Bratke.

Piloten i Haugesund

Siden januar 2022 har barnediabetesteamet i Haugesund utviklet og testet digitale løsninger for oppfølging av pasienter.

Fra høsten 2024 kan alle barneavdelinger i Norge ta en ny løsning i bruk. «Behovsstyrt poliklinikk» ligger nå som valgmulighet i Barnediabetesjournalen. Unntak gjelder for sykehus som bruker Helseplattformen, og som ikke har begynt å bruke Barnediabetesjournalen ennå.

– Vi er glade for at arbeidet vi har gjort lokalt kan være til nytte for flere, sier Bratke.

Et av målene med behovsstyrt poliklinikk er å redusere antall unødvendige fysiske konsultasjoner, og dermed frigjøre ressurser. Allerede i dag mangler Norge rundt 4700 sykepleiere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Mangelen forventes å øke kraftig frem mot 2040. Tall fra Danmark viser at behovsstyrt poliklinikk har bidratt til nesten 50 prosent reduksjon i antall besøk for pasienter med ulike kroniske sykdommer, som diabetes, epilepsi, KOLS og leddgikt.

Færre fysiske kontroller

Erfaringene fra Haugesund er tilsvarende. Nå blir pasientene ved barneavdelingen som hovedregel innkalt til fysisk besøk to ganger i året. Individuell årskontroll om vinteren, og gruppetimer om høsten. Gruppetimene samler 4-8 familier, barn i én gruppe, foreldre i en annen. Slik kan både barn og voksne utveksle erfaringer med andre i samme situasjon.

Resten av året foregår oppfølgingen digitalt. Da blir brukerne bedt om å fylle ut et spørreskjema som fra høsten 2024 er tilgjengelig via helsenorge.no (se foto). Ungdom over 16 år svarer selv, foresatte svarer på vegne av barn under 16. Helsepersonell kan bestemme hvor ofte skjema sendes ut; hver fjerde uke er et vanlig intervall. Brukerne skal blant annet rapportere data fra sensor, som gjennomsnittlig glukose og time in range. De kan også hake av hvis de trenger ny resept eller ønsker time.

Ny måte å jobbe på

Noen familier trenger tettere oppfølging, og må komme til sykehuset hver måned eller oftere. Det har avdelingen nå kapasitet til.

Sitat

I lange perioder møter vi kun de pasientene som sliter

Heiko Bratke, overlege

Overlege Bratke legger ikke skjul på at den nye måten å jobbe på har krevd sitt av de ansatte.

– I lange perioder møter vi kun de pasientene som sliter. Da kan vi få inntrykk av at lite fungerer, og det kan gå utover motivasjon. Pasientene som det går bra med, ser vi jo ikke, påpeker Bratke.

Ved barneavdelingen i Haugesund er det sykepleier Helge Fredrik Lekven-Johnsen som har ansvar for å behandle svarene som kommer inn. Den digitale løsningen flagger skjema hvor tallene tyder på at pasienten trenger ekstra oppfølging.

– Jeg bruker et par dager i måneden på å gå gjennom. Det vil si at jeg følger opp mer enn 50 pasienter per dag, påpeker han.

Den største utfordringen er å få folk til å svare. I en veldig god måned er svarprosenten maks 75 prosent.

– Det er en del merarbeid med å følge opp de som ikke fyller ut skjema. Vi har tilgang til deres CGM, så jeg kan sjekke tallene. Ved behov, tar vi kontakt, forklarer Lekven-Johnsen.

Godt å slippe reisevei

Bjarte Leth er en av brukerne ved behovsstyrt poliklinikk. Han er pappa til en åtte år gammel jente med diabetes type 1. Siden mars 2023 har familien, som bor på Stord, blitt fulgt opp digitalt av sykehuset i Haugesund. Det er Leth godt fornøyd med.

– Vi har en times reisevei til sykehuset. Det er helt supert å slippe å ta turen så ofte, sier han.

Bjarte Leth

Han opplever at de får tett og god oppfølging.

Sitat

Vi har en times reisevei til sykehuset. Det er helt supert å slippe å ta turen så ofte

Bjarte Leth, diabetespappa

– Nå vet vi at det er en fagperson som ser på og vurderer verdiene til datteren vår hver måned, og mener at ting ser greit ut. Det gir ekstra trygghet for oss. I tillegg er det lett å få kontakt med de ansatte hvis vi har spørsmål. De er svært tilgjengelige, roser Leth.

Det er akkurat slik overlege Bratke vil ha det. Å kutte kraftig ned på antall fysiske kontroller har frigitt mye tid, og gitt teamet mer fleksibilitet.

– Nå kan vi gi alle pasientene våre enda bedre oppfølging, både de vi ser fysisk og de vi har kontakt med digitalt, mener han.

Bli medlem for å få mer nyttig informasjon om diabetes

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem