Tina Marie Jensen

41 ÅR. Har hatt diabetes type 1 i syv år. Bor i Tomter med samboer og tre barn på 7, 11 og 14 år.

BRUKER: NovoPen Echo med Fiasp, NovoPen 6 med Tresiba og FreeStyle Libre sensor.

SISTE HBA1C: 67 mmol/mol (8,5 %)

− Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?  

− I en travel jobbhverdag som møbelstylist og trebarnsmamma, kan det være utfordrende å dosere riktig etter aktivitetsnivået. Det krever en del planlegging for å få nok tid til antall måltider og hvile. 

 − Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din? 

− Jeg kan bli sliten av å hele tiden tenke og planlegge rundt måltider, for ikke å snakke om syklusperioder og småspising. Jeg kan ha høye krav til meg selv om et perfekt regulert blodsukker, da kan jeg bli skuffet og føle at jeg mislykkes. Psyken er best når jeg føler at jeg er flink nok, med gode og riktige rutiner som igjen gir bra verdier.  

Jeg har større utfordringer med høyt enn lavt blodsukker. Når jeg i perioder har hatt høyt over lengre tid, føles kroppen veldig tung og sliten, og jeg får lett en betennelsesfølelse i kroppen. Da er motivasjonen til å være flink en god gevinst når det trengs at kroppen spiller på lag. 

− Hvor åpen og synlig er du? 

− I starten syntes jeg det var enklere å ikke fortelle om diabetesen, da jeg selv fant det overveldende. Men ved å få mer kunnskap og bli vant til hverdagen med diabetes, ble det lettere å være åpen. Ting løsnet helt da jeg fikk sensor, det førte automatisk til nysgjerrighet og interesse rundt diabetesen. 

Det er viktig for meg at barna mine opplever meg som et godt forbilde, og får et naturlig forhold til hverdagen med diabetes. Det er også viktig at de vet hva de skal gjøre om jeg f.eks. får kraftig føling, men også at vi skal ha et avslappet forhold til diabetes. 

− Hva motiverer deg? 

− Å vise meg selv og andre rundt meg at man kan være en aktiv mamma og den personen man alltid har vært, selv med diabetes. 

Tinas 3 gode råd:

1. Kunnskap ufarliggjør og gir mer trygghetsfølelse.

2. Bli kjent med andre som har diabetes, så du ikke føler deg alene.

3. Man kan skape og leve det livet man så for seg, selv med diabetes.

− Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?  

− Jeg har fått en helt annen forståelse for hva mat gjør med kroppen. Siden jeg hadde nåle- og legeskrekk, var det viktig for meg å forstå hvilke matvarer som ga minst topper og utslag, og hvilke som ga stabilt blodsukker. Enkelte matvarer unngår jeg, da det kan bli komplisert å dosere riktig og kreve mer etterarbeid enn det er verdt. 

− Hva med fysisk aktivitet?  

− Jeg er avhengig av gåturer minst to−fire ganger i uken. Da får jeg egentid, kobler av og blodsukkeret holdes i sjakk. Med tunge løft på jobben har det vært en fordel med styrketrening, som igjen forebygger smerter og dermed holder blodsukkeret stabilt på sikt. 

− Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?  

− Mange tar lett på det, og forstår ikke konsekvensene av å leve med en sykdom hvor man har tatt over for et organ. Mange tror det bare er å spise det samme og ta noen doser insulin. De blir ofte sjokkerte når jeg forklarer alt som skal tenkes igjennom, regnes ut og planlegges.  

− Hva er det beste du har opplevd med din diabetes?  

− Da jeg fikk diabetes mens jeg gikk gravid med mitt tredje barn, følte jeg at hun var håpet og lyspunktet i en overveldende periode. 

− Og det verste?  

− Det verste er når jeg blir syk eller skader meg, for det kan kreve en del jobb med insulindoser i lengre tid etterpå. Jeg merker også at sår lettere kan gi verk og infeksjoner. 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem