Sondre Golid

Sondre Golid

19 ÅR. Har hatt diabetes type 1 i åtte år. Er fra Rauland, går på videregående i Bø.

BRUKER: Omnipod DASH insulinpumpe og Dexcom G6 CGM.

SISTE HBA1C: 54 mmol/mol (7,1 %)

Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?  

− Det å klare å holde blodsukkeret fint og stabilt 24/7. Det er veldig krevende skal jeg innrømme, spesielt på natta når jeg sover. Men jeg bruker mye tid og planlegger godt, så blodsukkeret er stort sett bra.  

− Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?  

Hvis blodsukkeret er høyt, kan jeg bli irritert på meg selv, lei meg og stressa. Samme hvis blodsukkeret blir lavt. Da føles det som om jeg ikke har lyktes med å passe på blodsukkeret mitt, og kan rett og slett bli skuffa over meg selv. Det skjer heldigvis ikke veldig ofte. 

− Hvor åpen og synlig er du? 

− Jeg er veldig åpen med diabetesen min, spesielt på sosiale medier. Jeg er mest aktiv på TikTok, der jeg snart har 7500 følgere. Det er veldig viktig for meg å være åpen om sykdommen, og jeg er lidenskapelig opptatt av å spre både viktig og riktig kunnskap til så mange som mulig. Diabetes er komplisert, og det er vanskelig for folk som ikke har diabetes å se for seg hvordan det er å leve med sykdommen. 

Sondre på TikTok

− Hva motiverer deg? 

Det å vise både for meg selv og andre at jeg kan få til hva jeg vil med diabetes. Noe annet som motiverer, er å spre god kunnskap om sykdommen til så mange som mulig. 

− Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?  

− Diabetesen har uten tvil påvirket kostholdet mitt i positiv retning. Den har hjulpet meg med å være varsom med hva slags mat jeg putter i munnen. I tillegg er jeg som idrettsutøver opptatt av å spise sunn og næringsrik mat.  

− Hva med fysisk aktivitet?  

Jeg driver med Functional Fitness/CrossFit på relativt høyt nivå, og vil satse på det. Jeg trener 5 til 6 dager i uken, og 12 til 13 økter fordelt på uken. Så fysisk aktivitet er noe av det viktigste i livet mitt. Jeg elsker å trene, og å være med andre folk som trener. 

− Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?  

− Det er mange som tror at jeg ikke kan spise karbohydrater, og at sykdommen skyldes nettopp karbohydrater. Dette er helt feil, diabetes kan ramme hvem som helst, når som helst. Og man vet fortsatt ikke årsaken til diabetes type 1. 

− Hva er det beste du har opplevd med din diabetes?  

− Diabetes har utviklet meg som person på mange måter, og det er noe jeg er veldig takknemlig for. Sykdommen har blant annet lært meg å bli ansvarsfull, etablere gode vaner, og ta vare på kroppen min ved hjelp av trening og kosthold. 

− Og det verste?  

− Det verste er når blodsukkeret mitt blir farlig lavt eller høyt. Når dette skjer, kan det hindre meg på mange måter. Ved farlig lavt blodsukker blir jeg f.eks. svimmel, surrete og ikke-tilstedeværende, mens ved høyt blodsukker blir jeg veldig varm, småkvalm/uvel, kjenner trykk i hodet og lignende. Det er spesielt utfordrende å regulere blodsukkeret mitt når jeg er syk, da trenger kroppen mye mer insulin enn når den er frisk. 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem