– Jeg er egentlig ikke så glad i kaker, sier Madeleine Hoff Bjørge.

Hun tar fram en ferdiglaget kakebunn fra kjøleskapet hjemme på Ellingsøya i Ålesund. I en pose ved siden av står flere kilo med smør, som farmor Bente Bjørge har handlet inn. 

– Hun hamstrer slike ting så jeg kan bake og pynte så ofte som jeg vil. 

Madeleine putter et halvt kilo smør i en kjøkkenmaskin. Når smøret har myknet, heller hun i melis. Så litt fløte. 

Inspirasjon.jpeg
INSPIRASJON: Madeleine begynte å bake som tiåring, og finner inspirasjon på YouTube.

 

– Riktig konsistens på smørkremen er viktig, og litt vanskelig å få til. 

Madeleine begynte å bake som tiåring, da hun en sommerkveld ønsket å døgne med ei venninne. 

– Det var alt fra milkshakes, til kake, boller og kjeks. Jeg og lillesøster fikk ikke lov til å nærme oss kjøkkenet, og måtte være på stua, sier mamma Lise Hoff. 

– Det var veldig gøy, men veldig slitsomt, sier Madeleine. 

Bitt av basillen 

Lise trodde ikke bakingen kom til å fortsette, men etter døgningen var Madeleine bitt av basillen. Og det varte ikke lenge før hun stilte med sin første kake. 

– Da satt jeg ofte og så på videoer av kakepynting på YouTube.

– Det eneste hun gjorde var å være på skolen, på trening, og pynte kaker, sier Lise. 

Sitat

Jeg liker å være kreativ. Det er mye forskjellig man kan gjøre med en kake.

Det var pyntingen som var gøyest, og siden Madeleine er kresen og ikke smakte så mye på kakene selv, fikk hun til slutt høre fra familien at hun måtte sørge for at kakene skulle smake bra også, ikke bare se bra ut. 

Når smørkremen er ferdig, deler Madeleine den i tre deler og gir den tre forskjellige farger. Rosa, lilla, og en mørkebrun del farget med kakao. 

– Jeg liker å være kreativ. Det er så mye forskjellig man kan gjøre med en kake. 

Hun fyller et av kakelagene med sjokoladekrem og hakket sjokolade, og et med vaniljekrem og litt bringebær. Så skal hun dekke kaken med smørkrem. 

Fikk diabetes type 1 

Madeleine er også glad i sport. Hun har lenge holdt på med turn, og nylig begynte hun på håndball.  

Men i starten av 2021 var det noe som ikke helt stemte hos den aktive jenta. Madeleine var mye sliten, og orket ikke like mye som før.  

– Jeg var så sliten, og til slutt klarte jeg så vidt å komme meg gjennom en skoledag uten å gå i kjelleren. 

Familien skjønte at det måtte utredes. Etter hvert ble hun diagnostiert med diabetes type 1. 

– Det var veldig rart og tungt. Jeg visste ikke så mye om det, og jeg hadde så lite energi en stund.  

– Men det var deilig å endelig forstå hvorfor jeg hadde vært så sliten og dårlig den siste tiden. 

Til å begynne med klarte hun ikke å gå fulle skoledager, og hun ble ofte hentet hjem for å hvile. Etter hvert handlet det mer om å lære seg hvordan hun skulle håndtere diagnosen. 

Sitat

Jeg trodde jo det med nåler, stikking og slikt skulle være det mest utfordrende med en slik diagnose, men lærte fort at det bare er en liten del av det.

– Det var ganske uvant i starten å forholde seg til. Plutselig måtte jeg holde styr på alle tingene jeg putta i munnen, og regne ut karbohydrater i maten. 

– Jeg trodde jo det med nåler, stikking og slikt skulle være det mest utfordrende med en slik diagnose, men lærte fort at det bare er en liten del av det.  

Å få kontroll på et svingende blodsukker som blir påvirket av alt som skjer, var vanskeligst å forstå seg på i starten. 

Madeleine fant mye terapi i kakepynting. Det var kanskje et paradoks at en med diabetes skulle lage så mange kaker, men det var fint å gjøre noe kreativt og få tankene over på andre ting.  

– Dessuten er jeg ganske kresen på kake uansett. Så det er bra at andre vil spise kakene. 

Nå har Madeleine funnet en balanse som gjør det lettere å styre energien gjennom dagen. 

– Jeg har fått et bedre system, og jeg har alt på telefonen min, slik at det er enklere å regulere insulintilførselen. Heldigvis finnes det enkle hjelpemidler. 

En liten drøm 

Kaken begynner å ta form. Madeleine har smurt hele kaken inn i et lag med hvit smørkrem. Nå begynner selve pyntingen. 

Hobbyen har til slutt også blitt til en inntekt for 13-åringen. Etter et intervju med NRK våren 2022, fikk Madeleine flere henvendelser fra folk som ville bestille kaker fra henne. 

– Jeg fikk flere bestillinger etterpå, iallfall fra de eldre. Det er mange som vil ha til dåp og konfirmasjon og slike ting. Det er gøy å lage noe andre liker. 

13-åringen begynte i høst på ungdomsskolen, og har lenge igjen før voksenlivet kommer, men hun har likevel en liten drøm inni seg om å bli konditor. 

– Men jeg prøver å ikke tenke for mye på det akkurat nå. Jeg vet ikke hundre prosent hva jeg vil ennå.  

Enn så lenge handler det mest om å ha det gøy, og å tjene litt penger når hun er blakk. 

Madeleine er snart ferdig med å pynte. Toppen av (kranse)kaka i dag er et par glitrende, rosa sukkerperler. Hun tar seg et stykke og smaker. Tommel opp.

tommel opp.png
Tommel opp! Kaken ble god den.

– Men hva bruker du pengene du tjener til? 

Mye rart. Men kanskje mest kaketing, smiler hun. 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem