Fra 15. november kunne personer med diabetes type 2 igjen hente ut Ozempic i apotekene for lengre perioder. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) opphever rasjoneringen som ble innført 1. juli, der det bare var mulig å hente ut Ozempic for fire uker av gangen.
Årsaken til at rasjoneringen oppheves, er at forsyningssituasjonen har bedret seg, opplyser DMP. Men selv om at situasjonen har stabilisert seg, er det fortsatt mangel på Ozempic, slik det har vært i to år.
Les saken: Ozempic rasjoneres i apotek og tas av hvit resept
Forstatt andre begrensninger
De andre begrensningene som ble innført fra 1. juli gjelder fortsatt. Det er fortsatt ikke mulig å hente ut Ozempic på hvit resept, og legene må fortsatt søke om individuell refusjon for pasienter som oppfyller vilkårene for å få Ozempic på hvit resept.
Les mer: Nå må leger søke om Ozempic
– Det er bra at personer med diabetes type 2 nå kan hente ut Ozempic for lengre tid av gangen. Nå håper vi DMP vil gjøre noe med de andre utfordringene pasientene opplever, sier generalsekretær Britt Inger Skaanes i Diabetesforbundet.
Mange fortvilte pasienter
Etter at restriksjonene ble innført, har Diabetesforbundet blitt kontaktet av flere med diabetes type 2 som merker konsekvensene.
– Noen forteller at de er blitt tatt av Ozempic, noen er tatt av alle medisiner. Det virker som om flere leger tror pasientene må «starte helt på nytt» med metformin, selv om de har hatt metformin tidligere, forteller Gry Lillejordet, diabetessykepleier og leder for Diabeteslinjen i Diabetesforbundet.
De fleste som ringer, har fått Ozempic som eneste medisin, noe som ikke er tillatt ifølge vilkårene for å få medisinen på blå resept.
Man må oppfylle disse vilkårene fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP) for å få Ozempic på blå resept:
- ha diabetes type 2
- ha forsøkt behandling med metformin først
- bruke Ozempic samtidig med insulin, sylfonuerea eller metformin (Det inkluderer også alle legemidler som inneholder metformin, utenom Xigduo og Synjardy, som er legemidler med metformin og SGLT-2-hemmere).
– Det virker også som om flere leger tror at de må skrive ut høye doser med metformin, selv om regelverket sier «høyeste tolererbare dose», som kan være
bare én pille om dagen, sier Lillejordet.
Diabetesforbundet møter DMP
DMP viser til Victoza og Trulicity som alternativer til Ozempic for dem som ikke tåler metformin. Men det virker som om noen leger ikke har fått god nok informasjon om hvilke alternativer de kan tilby pasientene, sier Gry Lillejordet, diabetessykepleier og leder for Diabeteslinjen i Diabetesforbundet.
– Få av innringerne til Diabeteslinjen er blitt tilbudt andre GLP1-analoger, som Victoza eller Trulicity. I stedet forteller flere at de er blitt tatt av alle medisiner, inkludert Ozempic.
Det er tydelig at mange er forvirret, både blant pasientene og legene, sier Lillejordet.
Diabetesforbundet har løpende dialog med DMP om utfordringene diabetespasientete møter, og løfter saken i et kommende møte 5. desember.
– Da vil vi spørre dem om mulige tiltak for å bedre på situasjonen, sier Skaanes.