Fra 1. juli innføres individuell refusjon på Ozempic. Det betyr at legen må søke for hver enkelt pasient om at de skal få medisinen på blå resept.


Les saken: Nå må leger søke om Ozempic

Les bakgrunn for saken sist i artikkelen


Totalt 64 000 personer fikk Ozempic på blå resept i 2023. Helsedirektoratet har anslått at så mange som 25 prosent av disse får Ozempic uten egentlig å ha rett til det. Dette kan være personer uten diabetes, men også personer med diabetes type 2, forklarer DMP.

Det er nemlig ikke lov ifølge refusjonskriteriene å bruke Ozempic som eneste medisin. Likevel har altså leger skrevet ut Ozempic på blå resept som eneste medisin (monoterapi) til flere med diabetes type 2.  

Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Diabetesforbundet

– Vi mener refusjonskriteriene er utdaterte. Diabetesforbundet vet at mange bruker Ozempic som eneste medisin og har så god effekt av den at annen medisin er unødvendig, sier Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Disse kan få Ozempic på blå resept

For å ha rett til Ozempic på blå resept må du ha diagnosen diabetes type 2 og oppfylle disse refusjonskriteriene:

  • Metformin, insulin eller Sulfonylurea må ha vært forsøkt først.
  • Du må bruke minst en av disse tre i tillegg til Ozempic for å ha rett på Ozempic på blå resept.

Ikke dokumentasjon

Ifølge indikasjonen for medisinen (godkjent bruk), kan Ozempic brukes som monoterapi (eneste medisin) hvis man får bivirkninger av metformin eller av andre grunner ikke kan bruke metformin.

– Hvorfor kan man da ikke få Ozempic som eneste medisin på blå resept når dette er godkjent bruk?

– Dette handler om regelverket vi må forholde oss til, forklarer Rita Hvalbye, enhetsleder for metodevurdering og blåreseptrefusjon i Direktoratet for medisinske produkter (DMP). 

For at et legemiddel skal kunne gis på blå resept, må den ha gjennomgått en såkalt metodevurdering. Det innebærer at DMP vurderer dokumentert nytte av medisinen i forhold til kostnadene.

– Produsenten Novo Nordisk sendte oss dokumentasjon i 2019 da Ozempic ble metodevurdert. Den dokumentasjonen innholdt bare samtidig bruk av Ozempic med andre legemidler. Vi har bedt Novo Nordisk om å sende oss dokumentasjon for Ozempic som monoterapi, noe de nylig har bekreftet at de vil levere, sier Hvalbye. 

Rita Hvalbye, enhetsleder i DMP.

Hun bekrefter at DMP er åpne for å gjennomføre en ny metodevurdering av Ozempic som eneste medisin (monoterapi), dersom de får den nødvendige dokumentasjonen.

– Om nytten står i et rimelig forhold til kostnadene også i monoterapi, vil denne bruken kunne refunderes slik som kombinasjonsterapi.

Novo Nordisk vil se på saken over sommeren

Produsenten Novo Nordisk ved kommunikasjonsansvarlig Tor Frostelid svarer i en e-post til Diabetesforbundet:

– Vi kan bekrefte at vi har hatt samtaler med DMP om dette. Vi vil sammenstille det vi har av dokumentasjon for pasientpopulasjoner som av ulike årsaker er aktuelle for behandling med Ozempic i monoterapi og presentere dette for DMP. Dette håper vi å komme i gang med rett over sommeren.

Novo Nordisk skriver også at de er enige i at behandling av diabetes type 2 i utgangspunktet skal starte med metformin. De har også gitt innspill til hvordan de mener regelverket bør fortolkes i forhold til ulike pasientgrupper som står på Ozempic som monoterapi.

Også Diabetesforbundet har spurt DMP om fortolkningen av regelverket for refusjon. I refusjonsvilkårene står det at metformin, insulin eller sylfonylurea «skal være forsøkt i høyeste tolererbare dose» før legen kan vurdere Ozempic i stedet. 

– Kan man ikke da tolke det dithen at for noen er høyeste tolererbare dose 0, slik at de kan få Ozempic hvis de for eksempel ikke tåler metformin?

– Nei, en slik tolkning legger ikke DMP til grunn, svarer Hvalbye.

Andre regler for Trulicity og Victoza 

DMP viser til Trulicity og Victoza som alternative legemidler for deg som ikke lenger kan få Ozempic på blå resept fordi du ikke tåler metformin eller av andre grunner ikke kan kombinere legemider.

Trulicity og Victoza er heller ikke metodevurdert for monoterapi, men disse legemidlene ble godkjent før det kom absolutt krav om metodevurdering før offentlig finansiering i 2018.

Trulicity og Victoza kan med andre ord skrives ut som monoterapi etter søknad fra legen. 

– Helfo kan innvilge individuell stønad for Trulicity og Victoza i monoterapi dersom pasienten ikke tåler metformin, sier Hvalbye. 

Hva er Ozempic, Rybelsus, Trulicity og Sulfonylurea?

Ozempic, Rybelsus, Victoza og Trulicity er alle såkalte GLP1-analoger som stimulerer utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen. 

  • Ozempic inneholder virkestoffet semaglutid og injiseres ukentlig.
  • Rybelsus har samme virkestoff og produsent som Ozempic (semaglutid, Novo Nordisk), men kommer i tablettform. Skal tas daglig.
  • Victoza har virkestoffet liraglutid og injiseres daglig.
  • Trulicity har virkestoffet dulaglutid og injiseres ukentlig.

Sulfonylurea er en legemiddelgruppe som stimulerer bukspyttkjertelen til å lage mer insulin.

Dette er saken!

Fire tiltak er satt inn for å bøte på mangelen på Ozempic og sikre at statens kostnader på legemiddelet blir redusert. 

  • Ozempic tas av forhåndsgodkjent blå resept. Det innebærer at legen må søke om Ozempic på blå resept for hver enkelt pasient (individuell refusjon).
  • DMP får mulighet til å innføre rasjonering i apotek. Diabetesforbundet informerer så snart det er avklart hvordan en eventuell rasjonering skal gjennomføres. Per nå anbefaler DMP apotekene å gi ut for bare fire uker i gangen. 
  • Rybelsus (semaglutid tablett) blir tilgjengelig på blå resept som et alternativ til Ozempic, med samme vilkår.
  • Refusjon av dyre, utenlandske Ozempic-pakninger stanses.

Tiltakene var del av revidert statsbudsjett for 2024, som ble vedtatt i Stortinget fredag 21. juni. Endringene gjelder dermed fra 1. juli, men med en overgangsperiode fra forhåndsgodkjent blå resept til individuell refusjon fram til 22. september – for å avlaste press på leger og pasienter.