– Til mine studenter sier jeg alltid: Prøv å se ting på nye måter. Ta det mest hverdagslige du vet, og ta bilder av det slik ingen har gjort før, sier Ragne Kristine Sigmond.

Hun er utdannet fotograf, og underviser på fotografutdanningen ved Medieskolerne i Danmark. For ett år siden fikk hennes ni år gamle sønn, Lukas, diabetes type 1. Da gjorde Sigmond lære til liv: Hun vendte kameralinsen mot diabetesutstyret som helt plutselig var – og alltid kom til å være – en del av livet. Resultatet er sensorer, sprøytespisser, plasthylstre og insuflon i nytt og vakkert lys.

Sitat

La oss se hva som er inni sensoren! Se så vakker insuflonen er!

– Alle mine år som lærer og fotograf har smeltet sammen i dette prosjektet. Jeg ville lage noe vakkert ut av noe som representerer sykdom, og som skaper vanskeligheter i hverdagen, forklarer Sigmond.

Lite visste hun om hva familien hadde i vente da hun dro med sønnen til legen i oktober 2021. Lukas hadde vært unormalt tørst, litt slapp og trøtt, og hadde begynt å væte sengen om natten. Det hadde han ikke gjort siden han var liten. Noe var galt, mente Sigmond. Legen var enig. De ble hastet videre til sykehuset. Et par timer senere kom beskjeden: diabetes type 1. Så fort kan livet snu.

– Fra dag én bestemte jeg meg: Jeg skal ikke vise Lukas at jeg er redd. Hvis vi foreldre viser angst for diabetes, ville det gjøre barnet vårt mer bekymret, sier Sigmond.

TØFT: Det ble en tøff tid da Lukas fikk diagnosen i 2021.  – Fotografering er mine vitaminpiller, min kilde til ungdom og energi, sier Ragne Sigmond.

Intensiv voksenlopplæring

Hun legger ikke skjul på at det har vært tøft. En intensiv og høyst ufrivillig voksenopplæring i en autoimmun sykdom. Bekymringer for sønnens livskvalitet. Overveldende ansvar. Mye å regne ut, mange grafer, mye å følge med på.

– Jeg har ikke gjort så mye matematikk siden jeg gikk på gymnaset!

Sitat

Å ta bilder av alt det diabetes fører med seg, har hjulpet meg bearbeide min sønns sykdom.

Sigmond føler seg heldig som har en mann som arbeider på institutt for økonomi på Aarhus universitet, og som er mer enn gjennomsnittlig god på tall og avlesing av grafer.

– Han skal ha mye ære for at han klarer å holde hodet kaldt og ta de riktige beslutningene når Lukas’ blodsukkertall, etter stabile perioder, plutselig begynner å svinge, forteller Sigmond.

Og midt i kaoset: Kameraet. Det kreative utløpet.

– Fotografering er mine vitaminpiller, min kilde til ungdom og energi. Å ta bilder av alt det diabetes fører med seg, har hjulpet meg bearbeide min sønns sykdom, mener fotografen.

Prisbelønt

Ragne Sigmond fikk i 2017 Fotografiprisen utdelt av Norske fagfotografers fond. I juryens omtale står det: «Ragne Sigmond får Fotografiprisen 2017 for sitt særegne bildespråk og svært personlige teknikk, men teknikk alene vil aldri bære et fotografi. Sigmonds univers er preget av lekenhet og dedikasjon samt hennes vilje til å søke den ytterste konsekvens gjennom år med perfeksjonering uten å stagnere i sitt eget spor. 

En hyllest til utstyr

Hun har ønsket å vise ærbødighet overfor diabetesutstyret. På mange måter er fotoprosjektet en hyllest til utstyret.

– Dette er produkter som holder mennesker med diabetes type 1 i live, understreker Sigmond.

Som en ekstra bonus synes sønnen Lukas det er stor stas at moren benytter hans brukte utstyr i fotoprosjekt.  

– Jeg har en leken tilnærming, og det smitter over. La oss se hva som er inni sensoren! Se så vakker insuflonen er! Det gjør diabetesen mer tilgjengelig, tror Sigmond.

Ønsket er at fotografiene kan være til glede og nytte også for andre. Fotografen håper bildene i fremtiden kan pryde vegger på barneavdelinger og legekontor, og bidra til å avmystifisere diabetesutstyret.

– Jeg ønsker at folk skal gå på oppdagelsesferd i mine bilder.

Oppfordringen er herved gitt: Hva kan du finne der, i svermen av insuflon, i sensorens irrganger, i havet av plasthetter?

Om fotografiene:

  • Alle bildene er tatt i fysisk fotoopptak.
  • Fotograf Ragne Kristine Sigmond oppnår dybde-effekten ved å legge produktene i lag på lag av glassplater og eksperimentere med forstørrelsesglass.
  • Fokuset er på diabetesutstyret. Fotografen har ønsket å rydde alle andre forstyrrelser bort.
BAK KAMERA: Slik kan det se ut når Ragne Sigmond setter opp for fotografering.

 

Hjelp oss å lage mer godt stoff om diabetes!

Som medlem i Diabetesforbundet bidrar du til at vi kan skrive opplysende, interessante og viktige artikler om diabetes. 

Medlemmer får fire årlige utgaver av vår prisbelønte blad Diabetes i posten, og tilgang til å lese alt innhold på diabetes.no.

Bli medlem