Diabeteslinjen er en gratis veiledningstjeneste for alle med diabetes. Gjennom pandemien har rådgiverne svart på spørsmål om alt fra sykdomsrisiko til vaksine. Nå er majoriteten av den voksne befolkningen vaksinert, og samfunnet gjenåpnet. Men fortsatt råder usikkerheten.
– Vi får daglig koronaspørsmål fra eldre som vil besøke barnebarn, eller som lurer på om de kan dra på kontoret. Det er jo veldig trist at mange fortsatt er såpass sosialt isolert, sier sykepleier Magnus Karlsen ved Diabeteslinjen.
Diabeteslinjen
Har du spørsmål om diabetes, ta kontakt med Diabeteslinjen på chat, via nett eller på telefon 815 21 948. Les mer på diabetes.no/linjen
Lege Trond Geir Jenssen sier at eldre med diabetes kan være mindre bekymret nå.
– I begynnelsen av pandemien fikk vi rapporter på at personer med diabetes og spesielt eldre hadde større risiko for et alvorlig forløp av covid-sykdommen. I dag er situasjonen annerledes: Omikron gir mildere sykdom hos de aller fleste, og de aller fleste er også vaksinerte, påpeker Jenssen.
– Alder er nok fortsatt en risikofaktor for mer komplisert sykdom, men da spesielt hos personer som har generell svekkelse eller flere kroniske sykdommer i tillegg til alder. Velregulert diabetes er sannsynligvis ikke en av disse sykdommene. Mest utsatt er de som har nedsatt immunforsvar, for eksempel organtransplanterte og andre som bruker immundempende medikamenter, sier Jenssen.
Under kan du lese svar fra Trond Geir Jenssen på noen av spørsmålene som er kommet til Diabeteslinjen fra eldre med diabetes.
I tillegg til de eldre, er det en del foreldre som spør om vaksinering av barn. Barnelege Torild Skrivarhaug svarer på noen av disse spørsmålene.
Diabetesforbundets medisinske rådgivere
Trond Geir Jenssen og Torild Skrivarhaug er overleger ved Oslo universitetssykehus og professorer ved Universitetet i Oslo. Begge har lang kompetanse innen diabetesbehandling. Mens Jenssen er spesialist i indremedisin og nyresykdommer, har Skrivarhaug spesialisering innen pediatri og er leder for Barnediabetesregisteret.
Slik svarer legene på spørsmål til Diabeteslinjen
– Jeg er vaksinert med tre doser, har godt regulert diabetes og har ingen andre tilleggsdiagnoser bortsett fra hjertebank av og til. Jeg har mange barnebarn og vil gjerne besøke dem, men er usikker på hvordan jeg skal forholde meg til smitte?
Trond Geir Jenssen svarer: Dersom det ikke er kjent sykdom eller smitte i hjemmet, må det være helt i orden å besøke sine barnebarn. Forutsetningen er selvfølgelig at man selv er vaksinert slik Helsedirektoratet har anbefalt. Skulle man, selv med disse forholdsreglene, bli smittet, tilsier erfaringene at man får et mildt forløp av sykdommen.
– Jeg er fullvaksinert med tre doser, men har senkomplikasjoner i form av retinopati og nevropati. Blodsukkeret er også ustabilt i perioder. Jeg skulle gjerne besøkt min eldre venninne som er alvorlig syk og ikke får så mye besøk fordi familien hennes bor langt unna, men er bekymret for smitte. Er besøk forsvarlig for meg og for min venninne?
Trond Geir Jenssen svarer: Det må være helt i orden at du besøker din venninne, så lenge du selv ikke har symptomer på sykdom. Dersom din venninne er alvorlig syk på en slik måte at hun har nedsatt immunforsvar (på grunn av selve sykdommen eller medikamenter som hun bruker) vil jeg anbefale at dere begge bruker munnbind og holder avstand på 1 meter eller mer.
– Jeg er fullvaksinert med tredje dose og bruker metformin, siste HbA1c var fin. Jeg føler meg urolig nå når samfunnet åpner stadig mer opp igjen. Inntil nå har jeg bare gått ut på butikken og hatt lite sosial kontakt. Jeg vil gjerne besøke mitt nye barnebarn, men er det trygt?
Trond Geir Jenssen svarer: I disse tider må det være trygt å besøke ditt barnebarn, såfremt det ikke er sykdom eller kjent smitte i hjemmet du besøker. Med full vaksinering er du uansett beskyttet mot alvorlig sykdom dersom du skulle være uheldig og bli smittet. Velregulert diabetes endrer ikke på det.
– Har covid-19-vaksine noen innvirkning på blodsukkeret? Jeg har fått min tredje dose, og etter siste vaksine økte blodsukkeret ganske mye og uten noen annen grunn jeg kan tenke meg.
Trond Geir Jenssen svarer: Det er ikke kjent at selve vaksinen endrer på blodsukkeret. Men det kan være at kroppens reaksjoner på vaksinen de første dagene kan gjøre kroppen mer resistent mot insulineffekten mens det står på. Det kan gjøre at blodsukkeret stiger, eventuelt at du trenger høyere insulindoser dersom du bruker insulin.
– Datteren min på 15 har fått tilbud om dose to. Hvilken risiko har hun for å få alvorlig sykdom og hvilket behov har hun for en dose til?
Torild Skrivarhaug svarer: Tenåringer med en godt regulert type 1 diabetes har ikke større risiko for å bli alvorlig syk av korona enn andre friske tenåringer. Sjansen for å bli alvorlig syk er veldig liten, også for de med type 1. I Norge er det anbefalt at ungdom født 2003, 2004 og 2005 bør grunnvaksineres med to doser koronavaksine. Det er ikke anbefalt at ungdommer 5-15 år blir vaksinert.
Type 1 diabetes er i denne sammenhengen ikke en alvorlig grunnsykdom som gir økt risiko for koronasykdom. Hvis barn 5-15 år i tillegg til type 1 diabetes har en alvorlig grunnsykdom som nedsatt immunforsvar, kreft eller lignende, er situasjonen en annen og barnet/ungdommen bør vaksineres.
Jeg vet ikke hvorfor datteren på 15 år har fått en dose koronavaksine. Hvis det er en alvorlig grunnsykdom som er årsak til dette, bør hun ta vaksinedose to.
– Datteren min blir snart 12 og har fått innkalling til vaksinering. Hva vet dere om dokumenterte bivirkninger etter vaksinering av barn?
Torild Skrivarhaug svarer: De fleste bivirkninger av koronavaksine i alderen 5-15 år oppstår 1-2 dager etter vaksine. Dette er milde/moderate bivirkninger som går over på noen dager. For noen vil symptomene kunne være mer kraftige.
FHI oppgir at koronavaksinene gir mer av de vanlige bivirkningene enn det man er vant til for andre vaksiner. Yngre personer får ofte litt kraftigere bivirkninger enn eldre. Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. Barn i alderen 5-11 år får oftere smerter på injeksjonsstedet, men litt sjeldnere bivirkninger som tretthet, hodepine, muskelsmerter og feber sammenlignet med ungdom og unge voksne.
Allergiske reaksjoner forekommer hos enkelte, også barn og ungdom. Blant de mer sjeldne bivirkningene som er rapportert ,er betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt). Tilstanden oppstår oftest hos ungdom og unge voksne, men er beskrevet også hos barn i alderen 5-11 år. Tilstanden oppstår først og fremst etter andre vaksinedose, og er vanligere hos menn enn hos kvinner. Symptomene er brystsmerter, tung pust, hjertebank og feber. Det oppstår vanligvis innen en uke etter vaksinering. Prognosen er god og de fleste blir friske innen en måned. Ved symptomer som kan være forenelig med betennelse i hjertemuskelen eller hjerteposen, må man oppsøke lege for å bli undersøkt. Norske hjerteleger har vurdert at koronasykdom kan gi mer alvorlig hjertepåvirkning hos enkelte, enn det som kan oppstå av vaksinen, og at denne sjeldne bivirkningen ikke bør hindre barn i å få tilbud om vaksine.
– Bør vi vaksinere femåringen for korona? Han er helt frisk bortsett fra at han har type 1.
Torild Skrivarhaug svarer: Nei, det er ingen grunn til å vaksinere en 5 år gammel gutt med godt regulert type 1 diabetes. Han oppfattes som frisk, og har ingen økt risiko for å bli alvorlig syk av korona.
– Datteren min på 3 har diabetes type 1, og jeg er veldig bekymret for henne nå i en tid da det er mye smitte der vi bor. Jeg blir både redd og stresset for at hun skal bli smittet. Nå tilbys det vaksine ned til 5 årsalderen, men hun er for liten til det. Kan dere gi meg noen kloke ord om hvor bekymret jeg trenger å være og hvordan jeg eventuelt må forberede meg for sykdom?
Torild Skrivarhaug svarer: Barn i denne alderen, både de friske og de som har kjent type 1 diabetes, blir svært lite syke av koronavirus. Noen av dem har nesten ikke symptomer på sykdom overhodet. Du trenger ikke være bekymret.
Det at barn og ungdom blir svært lite syke ved koronasykdom er årsaken til at FHI ikke har en anbefaling om koronavaksine til barn 5-15 år, men et tilbud. Hvis andre medlemmer i familien er alvorlig syk på en slik måte at de har nedsatt immunforsvar (på grunn av selve sykdommen eller medikamenter som de bruker), kan det være riktig å vurdere om barn i 5-15 år skal bli vaksinert. Da er ikke dette for å beskytte barnet, men for å beskytte det familiemedlemmet som det er viktig for barnet å ha kontakt med.