Høsttakkefesten Thanksgiving feires i USA hvert år siste torsdag i november. Det er en feiring mange amerikanere setter svært høyt, ikke minst på grunn av maten.

Du har kanskje sett bilder av overfylte middagsbord med utallige retter som kranser rundt stjerna i midten: kalkunen. Men som høytider flest er det ikke nødvendigvis tallerkenmodellen som står i fokus.

Og nettopp derfor er det viktig å skille på høytid og hverdag. Å unne seg en skikkelig festmiddag går helt fint en gang iblant, men bør ikke utgjøre alt for mange av middagene gjennom året. For uansett om det er hverdag eller fest, er det lurt å være snill med sin egen helse. 

Tallerkenmodellen

Spesielt til fest er det lurt å ha tallerkenmodellen i bakhodet dersom du skal passe på kostholdet. 

  • Forsyn deg rikelig med grønnsaker, én del kjøtt eller fisk og én del potet, ris eller pasta. 
  • Det gjør at måltidet blir sammensatt av ulike næringsstoffer, inneholder godt med fiber, gir en lavere blodsukkerstigning og metter godt og lenge. 

 

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no, og tilpasset Diabetesforbundet. Foto: Mari Svenningsen

Thanksgivingkalkun med løk- og selleristuffing

imagezlamm.png

INGREDIENSER
1 kalkun, omtrent 5 kg
3 ss smeltet margarin til pensling
1,5 ts salt
1,5 ts pepper


Løk- og selleristuffing
2 grovhakkete løk
4 stilker grovhakket stangselleri
300 g frisk sjampinjong 250 g margarin
1 bunt hakket bladpersille 4 ss hakket frisk basilikum (eller litt tørket)
4 ss hakket salvie (eller litt tørket)
2 ss paprikapulver
1 ts revet muskatnøtt
1 loff i terninger
1 ts salt
1 ts pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Ta ut innmatsposen. Denne kan du eventuelt bruke til å koke kraft til saus.
  • Fres oppdelte grønnsaker, sopp og brødterninger i margarin til det er mykt. Stek i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper.
  • Tilsett litt kraft eller buljong hvis stuffingen er for tørr. Den skal være litt fuktig, men ikke klissete.
  • Fyll kalkunen og bind sammen beina med en bomullstråd. Får du stuffing til overs, kan du steke den i en ildfast form ved siden av.
  • Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Pensle den med margarin og krydre med salt og pepper.
  • Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 °C, og hell omtrent 2 dl buljong i langpannen (etterfyll om nødvendig).
  • Beregn steketiden til en halv time per kilo, pluss en halv time ekstra når kalkunen er fylt.
  • Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden med kraften som danner seg i langpannen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kraft, er kalkunen ferdig.
  • La kalkunen hvile 15–20 minutter før den skjæres opp.

NÆRINGSINNHOLD
Per porsjon
850 kcal
32 g KH
39 g fett
89 g protein
Per 100 g
6 g KH

 

 

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no, og tilpasset Diabetesforbundet. Foto: Mari Svenningsen

Tranebærsaus

Tranebær blir også kalt for amerikanske tyttebær. I USA er denne
«sausen» obligatorisk som tilbehør til kalkunen på Thanksgiving. Full av smak og like god kald som varm.

imageohfuk.png

INGREDIENSER
0,75 dl vann
1 pose tranebær, ca. 0,5 liter
100 g finesse, eller søtning tilsvarende 200 g sukker Skall av 1 appelsin

FREMGANGSMÅTE

  • Kok opp vann og finesse/søtning.
  • Tilsett tranebær. La det småkoke i omtrent 5 minutter, eller til bærene begynner å sprekke.
  • Ha i revet appelsinskall, og sett kjelen til side.

NÆRINGSINNHOLD
Per porsjon
23 kcal
2 g KH
Per 100 g
4 g KH
*Næringsberegningen er gjort med bruk av finesse.

Bli medlem

Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.