Da Sondre Haga var 13 år gammel, satte han seg som mål å vinne verdensmesterskapet i trial. I september nådde han målet, da han sto øverst på pallen med sammenlagt VM-seier i motorsykkelsporten – som første nordmann noensinne.

– Det er stort for meg. Jeg har jobbet så hardt mot dette målet, og det er deilig at det lykkes, sier 23-åringen fra Sandnes, som har kallenavnet Gekko på banen.

Trial går ut på å kjøre flere kuperte løyper – eller «seksjoner» – der det er om å gjøre å ikke sette foten nedi underveis. Ett løp består av flere slike seksjoner, der man samler poeng etter innsats. I VM var det til sammen ti løp, som Sondre altså høstet sammenlagt seier i.

Se Sondre i aksjon:

I år som i fjor er Sondre også med i X-Trial, som er innendørs trial. Der er det 5000−8000 tilskuere og litt mer show, forklarer Sondre. Han kan ikke håpe på sammenlagt pallplassering i X-Trial, men er én av bare åtte kjørere i verden som er med i denne eksklusive konkurransen. Med VM-seieren i år og EM-seier fra i fjor, er det dermed ingen tvil om at nordmannen hevder seg i verdenstoppen.

– Mitt neste mål er å stabilisere meg i topp fem i verden, sier han.

Sitat

Foreldrene mine sørget for at jeg aldri gikk glipp av noe fordi jeg har diabetes.

Takker foreldrene

Ingen andre i familien har diabetes, men foreldrene har håndtert sykdommen svært bra, mener sønnen. Sondre gir mye av æren for suksessen sin til foreldrene.

– Støtten fra dem, den har egentlig betydd alt. Jeg er glad for at jeg har vokst opp i et hus der jeg aldri har blitt behandlet annerledes. Foreldrene mine sørget for at jeg aldri gikk glipp av noe fordi jeg har diabetes. Jeg har spilt fotball og drevet med trial siden jeg var åtte, og de har alltid støttet meg.

Faren Martin Haga, som også er sønnens manager, har latt ham få frihet og ansvar til å sikte mot målene sine. Og det er ikke slik at far står ved siden av løypa og passer nøye på blodsukkeret.

– Nei, det gjør han absolutt ikke, svarer Sondre og ler godt, som om det skulle være en svært merkelig tanke. – Men foreldrene mine gir meg råd og hjelp med diabetesen om jeg spør dem.

Mor har nok passet litt ekstra på, medgir han.

– Da jeg flyttet til Spania som 19-åring for å satse på trial, hadde jeg fått Dexcom G6. Det ga jo muligheten for at andre kan koble til på telefon og følge med, og mor ville gjerne det. Men da fikk hun strengt nei fra både meg og far, så jeg ikke skulle bli ringt på natten.

Sondre «Gekko» Haga

  • 23 år gammel
  • Fra Sandnes i Rogaland
  • Ble europamester i trial i fjor og vant VM i trial i september
  • Fikk diagnosen diabetes type 1 som femåring
  • Begynte med trial som 8-åring, og kjørte for Sandnes-klubben Riska Ble med på juniorlandslaget som 13-åring og landslaget som 16-åring.

Følg Sondre

          

Aldri hatt føling

I tillegg til Dexcom G6 sensor, bruker han insulinpenn. Han har aldri prøvd pumpe, men gjetter den kan bli litt upraktisk i bruk i sporten. Det aktive livet Sondre fører, gjør at han ikke trenger mye insulin til daglig og ikke har behov for å holde nøye overvåkning med det han spiser.

– Jeg trener så mye at jeg kan spise hva jeg vil, og jeg spise mye, slik at jeg har energi, forklarer han.

Det er først når rutinene endrer seg, at han merker svingninger i blodsukkeret som krever mer innsats å få kontroll på.

– Har jeg en uke med ferie, må jeg nesten doble insulininntaket. En reisedag uten trening virker også inn, og jeg merker ofte svingninger under konkurranser. Nervøsitet og adrenalin har jo mye å si for blodsukkeret.

KONTROLL: Sondre har god kontroll i løypa – og god kontroll på diabetesen. – Men jeg merker ofte svingninger under konkurranser. Nervøsitet og adrenalin har jo mye å si for blodsukkeret.
Sitat

Jeg har faktisk hatt mine beste løp når jeg har vært litt for høy eller litt for lav.

Han har aldri avbrutt et løp på grunn av diabetesen. Et løp varer gjerne i fem timer, men hver seksjon tar som regel bare minutter å gjennomføre. Da er det gode muligheter for å justere når det trengs.

– Jeg har alltid et mål om å holde meg omkring 10 mmol/l under konkurranser, men det er vanskelig å styre noen ganger. Det er blitt mye lettere med Dexcom siden den registrerer stigningen før jeg blir for høy, og jeg kan ta insulin.

Føling har han aldri hatt, skjønt han har hatt svært lavt blodsukker noen ganger.

– For meg betyr føling å ikke ha kontroll og at andre må hjelpe meg. Det har aldri skjedd meg. Det heter vel at du skal ligge mellom 8 og 12 for å ha best mulig fokus, men jeg har faktisk hatt mine beste løp når jeg har vært litt for høy eller litt for lav.

Sondre beskriver diabetesen som en liten ekstrabelastning i hverdagen – noe som sluker litt tid og noe andre slipper å tenke på – men heller ikke noe han fokuserer veldig negativt på.

– Så alt i alt synes du det går fint å drive med trial med diabetes type 1?

– Det må det jo ha gjort, ler Sondre – Siden jeg vant VM!

Her feirer Sondre VM-seieren: