Sommerleir 2024 - Høyt og lavt på Camp Sjusjøen
Utveksling av erfaringer og Snaps, luftgeværskyting og rebelske hormoner, legestudier i felten og en neglisjert olding. Diabetesforbundets sommerleir på Camp Sjusjøen tar helt av.
Sommerleir 2022: Vennskap, bading og piping
Det ble to gøyale og intense uker da 80 barn og ungdom deltok på Diabetesforbundets sommerleirer i år.
Sist oppdatert 13.08.2024
– Det er litt rart at jeg ikke trenger å forklare meg om diabetesen min hele tiden, sier Karen (16).
– Her er alle helt like, ingen bryr seg om at du piper, sier Xen (17).
De to sitter på den store gressmatta bak Sørmarka konferansehotell og skravler. Det er 5. juli, og dag tre av årets sommerleir for ungdom mellom 15 og 18 år. Nede fra vannet høres fjerne skrik og latter – det er lyden av den populære badeleken «Jentene mot guttene: om å gjøre å dytte hverandre av flytebrygga».
– Guttene vinner som regel, selv om vi er flere. De er jo sterkere enn oss, sier Aurora (16).
Aurora har reist hit fra Leirfjord i Nordland, Hun henger sammen med Emilie fra Arendal og Ingeborg fra Trondheim. Jentene har vært et trekløver siden de møttes på flyplassen og kom i snakk.
Vennskap og det sosiale er det beste med leiren, synes de.
– Vi snek oss ut i går kveld. Ingeborg og jeg løp på sokkelesten over plena. Folk hang ut av vinduene og snakket, og på det meste var det minst ti stykker på et rom, ler Emilie.
Selv om de tre jentene bor på ulike kanter av landet, planlegger de å holde kontakten etter sommerleiren – på Snapchat.
Samholdet er sterkt blant ungdommen, og følelsen av fellesskap viktig.
– Det er fint å høre om hvordan andre har det med diabetesen, og alle vet hva det handler om. «Hvem pep?», sier vi bare når noen piper, forteller Ingeborg.
Også Fiona (18) og Marte (17) har funnet tonen. Bokstavelig talt, kan man si.
– Jeg la merke til Marte på bussen fordi hun hadde med seg kassegitar. Jeg tenkte: «Det der virker som en dritfet jente, henne har jeg lyst til å bli kjent med», forteller Fiona.
– Og resten er historie, supplerer Marte med en latter.
Jørgen (15) sitter på benken og glaner ut mot flytebrygga, der brytekampen mellom guttene og jentene pågår for fullt. Om han ikke liker å bade?
– Joda, jeg har badet hele tida, jeg. Tror jeg er en av de som har badet mest av alle. Men akkurat nå fryser jeg, vannet er kaldt, mener Jørgen.
Han er på leir for første gang. Egentlig ville han dratt før, men har måttet ventet lenge på sjansen på grunn av koronaen. Verken i 2021 eller 2020 ble det sommerleirer på grunn av pandemien.
– Det beste med leir er alle folka jeg har møtt. Det er kjempegøy å være her og møte andre med diabetes. Folk forstår deg her, sier Jørgen.
Uka før Jørgen satt og hutret på en benk ved vannet i Sørmarka, trippet Sofia (13) utålmodig rundt den samme benken.
Sofia er med på sommerleir for barn mellom 12 og 14 år. Det er allerede varmt nok i vannet denne siste uka i juni. Men bading må Sofia vente litt med.
– Når jeg skal gjøre noe, er jeg alltid lav. Når jeg ikke gjør noe, er jeg for høy, sukker hun og tar enda en slurk saft.
– Du må være over 7 for å bade. Det er jo sånn at blodsukkeret ofte går ned under aktivitet, og vi vil ikke ha føling i vann, sier leirleder Guro Waagene bestemt.
7,8. Endelig.
– Kjør på, sier Guro.
To andre leirledere padler bedagelig i kano rundt flytebrygga og passer på at alt går bra der ute.
– Er det noen som trenger følingsmat? roper de.
Diabetesforbundet har arrangert sommerleir helt siden 1954. Målet med leiren er at barn og ungdom med diabetes skal få treffes, men også få en anledning til å eie sin egen diabetes og mestre den selv under trygge forhold. Det er både sykepleiere og leirledere med – flere av dem har selv diabetes.
– Vi ser hvor viktig dette er for barna og ungdommen. Hvor mye tryggere de blir med tanke på egen diabetes, og at de knytter kontakter for resten av livet, sier Guro Waagene, som var ansvarlig leder ved årets leirer.
Også organiserte aktiviteter og læring står på programmet. Deltagerne fikk prøve seg på kampsporten taekwondo og «Farmen»-oppgaver som vedhogging og øksekast, de hadde rebusløp og fikk høre foredrag om blant annet trening og motivasjon.
– Det har vært to intense uker på leir, og det er definitivt verdt det. Så kult det er å få mulighet til å lage møteplasser for barn og ungdom med diabetes! sier Waagene.
Følg med på diabetes.no/sommerleir i 2023 for å melde deg på sommerleiren neste år.
Vil du bidra til at vi kan skape flere gode aktiviteter for barn og ungdom med diabetes?
Har du spørsmål om diabetes?
Hos oss får du veiledning, støtte og kvalitetssikret informasjon som gir deg trygghet i hverdagen.
Som medlem i Diabetesforbundet styrker du vår stemme, og din støtte hjelper oss lage bedre tjenester for alle med diabetes.