- Hva er gastroparese?
- Hva er symptomene?
- Hva er årsakene?
- Hva er det som ikke fungerer i fordøyelsen?
- Hva gjør du hvis du mistenker gastroparese?
- Hvordan får du hjelp?
- Hva kan du med gastroparese spise?
- Hvilken mat bør du være forsiktig med?
Hva er gastroparese?
Gastroparese, eller forsinket gastrisk tømming, betyr at musklene i magen fungerer dårligere, eller ikke i det hele tatt. Magesekken jobber langsommere, og får ikke tømt seg på vanlig måte. Gastroparese kan gi store mageproblemer, ernæringsmessige mangler, vanskelig blodsukkerhåndtering og redusert livskvalitet.
Mangeårig diabetes er den vanligste kjente årsaken til gastroparese. Dette gjelder for både diabetes type 1 og type 2. I noen studier har nesten halvparten av de som har levd med diabetes i over ti år, opplevd forsinket gastrisk tømming, men de fleste har ingen eller milde symptomer. Hvor mange som faktisk opplever problemet, er ukjent. Dette skyldes store mørketall.
Hva er symptomene?
De som har gastroparese, kan oppleve ett eller flere symptomer fra mage-tarmkanalen, men hos noen kan svingende blodsukker være det eneste symptomet.
Dette er symptomene:
- Blir raskt mett
- Mister appetitten
- Blodsukkerfall og føling etter måltider
- Vanskeligheter med å svelge
- Hoste ved måltider
- Oppblåst mage
- Magesmerter
- Sure oppstøt
- Kvalme, ofte etter fete og kjøttrike retter
- Oppkast
- Vektnedgang
- Forstoppelse
- Diaré med luftplager
- Avføringsinkontinens
Hva er årsakene?
Nøyaktig hva som forårsaker gastroparese, er uklart. Det pågår forskning, men én faktor er skade på nervene som styrer fordøyelsen.
Hva er det som ikke fungerer i fordøyelsen?
Når du spiser, jobber musklene i en frisk magesekk med å dele maten i millimetersmå biter. Den nedre magemunnen (overgangen mellom magesekken og tynntarmen) har en én−to millimeter smal åpning, der bitene passerer fra magesekken til tynntarmen, og hvor glukose tas opp i blodbanen. Mellom måltider utvider den nedre magemunnen seg, og magesyre skyller de resterende matrestene ned i tarmen, «rengjøringsfasen».
Hvis du har gastroparese, er sammentrekningene i musklene for svake til å mose maten riktig, og den kommer dermed ikke gjennom millimeteråpningen. I stedet blir maten liggende i magesekken, ofte i flere dager. Magesekken hopper da også over rengjøringsfasen.
I tillegg til magens motorikk, kan flere andre deler av mage-tarmkanalen svikte, som spiserøret (hoste), øvre magemunn (oppstøt), produksjon av saltsyre i magen (tarmgass) og endetarmens lukkemuskel (inkontinens/lekkasje).
Hva gjør du hvis du mistenker gastroparese?
Be om å bli henvist til gastroenterolog for undersøkelse og diagnose. Som regel vil legen starte med å henvise til gastroskopi, for å utelukke andre årsaker til symptomene dine. Ved en gastroskopi kan man se om gårsdagens vanskelig fordøyelige mat forblir i magen, noe som er et klart tegn på gastroparese.
En gastroenterolog vil undersøke hvor godt magen din tømmes. Dette kan for eksempel være en magetømmingsskanning (gastrisk tømmescintigrafitest) hvor
man spiser en liten mengde mat med et ufarlig radioaktivt stoff, slik at legen kan se hvor hurtig mat fordøyes og tømmes fra magen.
Hvordan får du hjelp?
Mange tror at gastroparese bare blir verre. Det er ikke riktig, det finnes hjelp til å kunne føle seg bedre. Basen i behandlingen er gastroparese-diett. Det finnes flere medisiner som motvirker kvalme, og midler mot forstoppelse.
Næringsdrikker kan også være til hjelp. Ved alvorlige tilfeller kan sondeernæring være aktuelt, og enkelte ganger kan det være aktuelt å operere inn en gastrisk pacemaker.
Insulindoseringen må justeres for bedre å tilpasse magens rytme. Ofte kan det være å forsinke måltidsdosen.
Hva kan du med gastroparese spise?
Små biter er hovedregelen! Ved å spise mat som er fint fordelt og lettfordøyelig, blir reisen gjennom magen lettere. Én til to millimeter små biter kan passere magesekken til tarmen. Du er også på riktig spor når maten smuldrer opp som en godt kokt potet under gaffelen.
- Mos, puré, paté, saus og supper fungerer bra.
- Kokt og ovnsbakt mat er lettere fordøyelig enn stekt.
- Farse, pølse, omelett og fisk er gode valg
- Smørepålegg
- Varm mat
- Fiberrik mat som passerer lett gjennom magen er superbra. Det forhindrer forstoppelse
- Knekkebrød
Hvilken mat bør du være forsiktig med?
Mat som «setter seg» i magen:
- Skall (mais, eple, tomat, erter)
- Trevlete mat (asparges, rabarbra, brokkolistilk)
- Rå mat
- Fruktskinn (sitrus)
- Pasta og ris
- Helt kjøtt og skalldyr
- Frø og kjerner
- Hard ost
- Grøt
- Svært fet mat
– Mange lider unødig
– Gastroparese er en oversett komplikasjon, og bare de som er heldige, får riktig hjelp i dag, sier Eva Olausson, kostholds- og gastropareseforsker. Hun har utviklet verdens eneste vitenskapelig dokumenterte spesialdiett som fungerer på gastroparese, kalt «millimetermaten».
– De fleste kan føle seg bedre. Du blir kanskje ikke helt symptomfri, men du kan bli radikalt bedre, sier hun.
Leger tror gastroparese er en svært sjelden komplikasjon, så de stiller ikke spørsmål eller gjør nødvendige undersøkelser, med unntak av gastrisk tømming. Derfor blir ikke tilfellene oppdaget. Hvis du selv vet hva du skal be om, er det hjelp å få. Flere av mine pasienter sier at de har fått livene sine tilbake.
Eva Olausson har skrevet boken Right in the Right Way med råd og oppskrifter. Les mer på evaolausson.se
Som medlem får du lese alt innhold på diabetes.no, inkludert plussaker. Du får også medlemsbladet Diabetes i posten fem ganger i året.