Hvem bør ta oppfriskningsdose?
FHI anbefaler nå personer mellom 18 og 64 år med diabetes å ta en oppfriskningsdose av koronavaksinen.
– Anbefalingen om oppfriskningsdose hos personer mellom 18 og 64 år gjelder alle personer med diabetes, og særlig dersom du har langvarig eller dårlig kontrollert diabetes, eller senkomplikasjoner som redusert syn, hjerte- og karsykdom eller nedsatt nyrefunksjon, sier Diabetesforbundets medisinske rådgiver Trond Geir Jenssen. Han er overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo.
FHI har tidligere anbefalt at alle personer over 65 år skal ta en oppfriskningsdose av koronavaksinen. Denne anbefalingen gjelder fremdeles.
Bør barn med diabetes ta vaksinen?
FHI anbefaler foreløpig ikke vaksine for ungdom i alderen 12 til 17 år med diabetes.
– Det er ikke grunnlag for å si at barn med diabetes blir sykere av covid-19 enn andre barn. Vi har tidligere vært tilbakeholdne med koronavaksine til barn og unge med type 1 diabetes, og anbefaler heller ikke oppfriskningsdose i denne runden, sier Torild Skrivarhaug. Hun er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus, og sitter i Diabetesforbundets medisinske fagråd.
Ifølge Skrivarhaug har barn og ungdom generelt blitt mindre syke av covid-19 enn voksne. De som likevel ønsker vaksine, kan ta dette opp med sin fastlege.
Hvor lenge skal jeg vente hvis jeg har tatt en oppfriskningsdose, eller nylig har hatt covid-19?
– Det skal gå tre til fire måneder fra forrige vaksinedose, før du tar en ny. De som har hatt covid-19 skal også vente i tre til fire måneder før de tar en oppfriskningsdose, sier Jenssen.
Bør jeg ta en spesiell vaksine?
– De to mRNA-vaksinene Spikevax (Moderna) og Comirnaty (Pfizer/BioNTech) har blitt brukt om hverandre, og vi har ikke noen spesielle anbefalinger om hvilken vaksine man skal ta. Her er det gjerne vaksinestasjonen i hver enkelt kommune som avgjør hvilken vaksine du tilbys, forteller Jenssen.
Når starter vaksineringen, og hvordan går jeg frem for å få vaksine?
Hanne Løvdal Gulseth er fagdirektør i FHI, og forteller at de sender ut vaksiner fortløpende. Hun anbefaler personer med diabetes som ikke har fått vaksinen, å ta kontakt med vaksinesenteret i sin kommune:
– Hver enkel kommune bestemmer hvordan de organiserer vaksineringen, men de fleste har et eget vaksinasjonssenter som du kan ta kontakt med. Noen steder er det krav om dokumentasjon, som for eksempel kopi av legenotat eller fremvisning av diabetesmedisin, mens andre har tatt vare på de gamle vaksinasjonslistene. Dette er også ulikt fra sted til sted, så det beste er å sjekke direkte med kommunen eller vaksinasjonssenteret, sier Gulseth.
Her kan du lese FHIs nyeste informasjonsbrev om koronavaksinen.