– Det er viktig at politikerne har en plan for hvordan flere med diabetes skal få opplæringen de har krav på, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Anne-Grete Skjellanger.
Les resten av hennes appell til politikerne sist i saken.
Pasientopplæring er en lovpålagt oppgave for helsetjenesten. Likevel opplever mange med diabetes at de ikke får den opplæringen de har krav på og behov for.
Vi spurte partiene på Stortinget hvordan de vil sørge for at personer med diabetes får god nok opplæring til å mestre livet med en kronisk sykdom.
Les også: Vil partiene en ny Nasjonal diabetesplan?
Høyre vil fortsette arbeidet med diabetesplan, den skal oppdateres og legges frem som en ny plan. Vi må sørge for at allmennlegene følger opp diabetespasienter bedre og at flere tilfeller avdekkes tidligere.
I tillegg vil vi utvikle diabetesteamene ved sykehusene. Vi er kjent med et initiativ for å videreutvikle medisinstart i apotek til å gjelde personer med diabetes, det er vi for og er noe vi vil ha på plass.
For Arbeiderpartiet er målet å hjelpe brukeren til et best mulig liv, opplevelse av livsmestring i tråd med egne mål, der man unngår forverring, komplikasjoner og innleggelser i sykehus, samt forblir i arbeid og er selvhjulpen lengst mulig. Den største delen av oppfølgingen og koordineringen bør bli ivaretatt av primærhelseteamet (fastlegen) i samarbeid med brukeren selv.
Vi mener at fastlegene må få et tydeligere ansvar for at kronisk syke pasienter raskt får en individuell plan og systematisk oppfølging. Opplæring om, og mestring av, egen helse bør få økt oppmerksomhet, og spesielt i overgangen mellom barn og voksen. Den store gevinsten, både for pasienten og samfunnet, er å gi så mye ansvar og kompetanse til pasienten som mulig.
Sosialistisk Venstreparti mener det er svært viktig at alle pasienter får god opplæring. Vi vet at flere får diabetes og derfor er det viktig at utdanningen for helsepersonell også følger med for at pasientene får hjelpen de trenger. SV var saksordfører for saken om bytte av biologiske legemidler i apotek, som handlet mye om diabetes-medisin.
Bytting av legemidler kan bety andre penner, nytt styrkeforhold og ny forpakning. Om medisinen blir byttet må pasientene få god opplæring, siden feil bruk kan bli farlig. Det er svært viktig at folk får kontinuerlig glukosemåling som FreeStyle Libre. SV jobbet for det fra 2017 da bare barn fikk muligheten og er glad at det bli en innfasing fra mai 2019.
Venstre vil legge bedre til rette for kronikere. Med velferdsteknologi vil mange kronikere selv kunne ta større ansvar for oppfølging av egen helse, ved hjelpemidler og nettbasert kommunikasjon. Blant annet vil vi at pasienter med to eller flere kroniske sykdommer bør ha en lovfestet rett til medisinsk oppfølging via digitale plattformer.
På den måten vil kronikere kunne få hyppig og tett oppfølging på en enkel måte. Det er lønnsomt med god opplæring slik at pasienter kan ta ansvar for eget sykdomsforløp. Vi må derfor sørge for nok ressurser til veiledning og opplæring både fra helsepersonell og i regi av organisasjonene. Det er naturlig at det følges opp videre i en ny Diabetesplan.
Kristelig Folkeparti mener det er svært bekymringsverdig at mennesker ikke får den behandlingen de har krav på. Vi har vært opptatt av at kunnskapen om diabetes må øke, og det gjelder ikke minst blant fastleger som bør få faglig påfyll og informasjon fortløpende om utviklingen og hjelpemulighetene man har.
Det er et problem at vi mangler fastleger, og KrF har vært opptatt av å få på plass flere leger til å løse disse viktige oppdragene. Vi trenger flere fastleger, at fastlegene har tid til å øke kompetansen sin om diabetes, og at de har tid til å se hver enkelt pasient.
Fremskrittspartiet mener det skal være sykehusene sitt ansvar å stå for pasientopplæringen av personer med diabetes, og dette ansvaret må klargjøres fra helsemyndighetene. Vi vet at det er et stort behov for mer og målrettet informasjon om dette, siden det er en del pasienter og en stor andel av fastlegene som ikke kjenner til tilbudet om opplæring på sykehusene.
FrP vil derfor at det skal utarbeides en informasjonskampanje om pasientopplæring for personer med diabetes, som særlig skal rette seg mot fastlegene.
Miljøpartiet De Grønne mener at god, grønn helsepolitikk er å forebygge sykdom og gi god helsehjelp når det er nødvendig. Organiseringen av helsevesenet er viktig for arbeidet med å forebygge sykdom og innbyggernes opplevelse av tilbudet. Vi er bekymret for at gode fagfolk i helsetjenestene har for mye av tiden sin bundet opp i byråkrati og rapportering.
De grønne vil gjennomføre en tillitsreform i helsevesenet som innebærer å gi mer frihet, uavhengighet og utførelse av skjønn i arbeidet ved å redusere antall mål- og resultatkrav, rapportering og kontroll. Vi vil redusere dokumentasjonskrav, byråkratiske oppgaver for fastleger og redusere insentivene til lange pasientlister, slik at de får mer tid til pasientbehandling.
MDG vil også legge til rette for mer oppgaveoverføring slik at spesialutdannet helsepersonell kan frigjøres fra en del arbeidsoppgaver og kan bruke mer tid på pasientbehandling. Det er viktig å opprettholde gode lokalsykehus som er tilpasset den medisinske utviklingen og behovet i lokalbefolkningen.
Med bakgrunn i at tilbud om opplæring i dag ikke når fram til alle diabetikere, så vil Rødt vurdere om noe av den praktiske opplæringen kan tilrettelegges i samarbeid med kommunehelsetjenesten uten å endre at ansvaret ligger i spesialisthelsetjenesten. For mange vil det føre til at nærheten og tilknytningen til oppfølging av sykdommen øker, at brukermedvirkningen øker.
Opplæring kan legges inn i det folkehelsearbeidet som kommunene allerede driver – slik som lavterskeltilbud på omsorgssentrene, frisklivskurs og opplegget med 65 +. Her kan en diabetessykepleier inngå i et tverrfaglig team. Opplæringen må gi god innføring og oppfølging i riktig kosthold slik at alle disse kommersielle tilbudene om kjøp av kostholdsplaner blir overflødig.
Senterpartiet har ikke svart på våre spørsmål.
– Det koster å spare på diabetesbehandlingen
– Personer med diabetes behandler i stor grad sykdommen sin selv, hver eneste dag, hele året. For å mestre et liv med en kronisk sykdom, er det derfor avgjørende med et godt opplæringstilbud. I spesialisthelsetjenesten er pasientopplæring lovpålagt, men likevel ser vi at det nedprioriteres og tilbudene svekkes over hele landet, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger.
– Det er ikke holdbart at en stor gruppe pasienter som i hovedsak behandler sykdommen sin selv, ikke får opplæring i hvordan de skal gjøre det. Det gjelder både tilbud om Startkurs for nydiagnostiserte, men også opplæring i bruk av nødvendig behandlingshjelpemidler. Det blir flere og flere med diabetes, og god opplæring er et av de viktigste grepene vi kan ta for å hindre at disse får komplikasjoner og behov for spesialisert behandling. Dette må prioriteres høyere i sykehusene.
God opplæring gir et bedre utgangspunkt for egenbehandling, men kan også gi kostnadsbesparelser for samfunnet. Det kan gi færre og kortere sykehusinnleggelser og færre konsultasjoner hos lege. Derfor mener vi det er viktig at politikerne har en plan for hvordan flere skal få opplæringen de har krav på.