Bakst og søtsaker hører julen til for de fleste, og for deg som har diabetes, er det selvfølgelig også mulig å unne seg litt ekstra kos. Kanskje må du la dagsformen styre mengden og tidspunktet. Du kjenner deg selv og din diabetes best. For noen er det best å ha de samme julekakene og godsakene som resten av flokken spiser, mens for andre er det lettere å velge et sukkerfritt eller sukkerredusert alternativ.

Her har vi samlet noen oppskrifter som kan bidra til en litt mer blodsukkervennlig julekos, og som forhåpentligvis faller i smak hos både store og små, med og uten diabetes. I oppskriftene som følger finner du tre søte fristelser uten vanlig sukker. Det er foreslått en type søtningsstoff, men du står selvfølgelig fritt til å bruke det søtningsstoffet du selv liker best. På diabetes.no finner du en oversikt over ulike søtningsmidler og informasjon om hvilke bruksområder de har. Kanskje kan du også eksperimentere med din egen favorittbakst og gjøre den mer blodsukkervennlig. Vi håper dette kan være til nytte og inspirasjon, og bidra til en god julefeiring.

Alle oppskriftene er hentet fra Diabetesforbundets hefte «Julens fristende retter».

God jul!

Foto: Kristin Øygard

Kokosmakroner

Kokosmakroner hører til i julen for mange. Dette er en nydelig variant uten tilsatt sukker.

Antall: 15 stk. Tid: 30 minutter

INGREDIENSER
2 eggehviter
20 g Sukrin gold *
70 g Sukerinmelis *
½ ts frø fra 1 vaniljestang, ev. ekte vaniljepulver
5 dråper stevia vanilje eller vaniljeessens
120 g kokosmasse

*Du kan erstatte Sukrin gold/Sukrinmelis med søtning etter ønske tilsvarende 90 g sukker.

NÆRINGSINNHOLD
Per stk.
55 kcal
0,5 g KH
5 g fett
1 g protein

Per 100 g
4 g KH

FREMGANGSMÅTE
Pisk eggehvite stivt med en miksmaster. Tilsett litt og litt Sukrinmelis/Sukrin gold mens miksmasteren går, deretter vaniljepulver og vaniljedråper. Blandingen skal fortsatt være luftig og lett.

Vend inn kokosmasse og fordel topper på en langpanne med bakepapir. Stek midt i ovnen på 175 grader i 8–12 minutter. Kokosmakronene skal bli gylne.

Avkjøl og oppbevar i tett boks i romtemperatur, de holder seg 1–2 uker.


Foto: Kristin Øygard

Peppermynteknapper

Peppermynteknapper er en frisk og god konfekt, som mange har som en del av julebaksten.

Antall: 10 stk. Tid: 30 minutter

INGREDIENSER
1 dl Sukrinmelis
2 ss fløte
4 dråper peppermynteolje
50 g mørk sjokolade til å dyppe knappene i (70 % kakao eller sukkerfri)

NÆRINGSINNHOLD
Per bit
38 kcal
2 g KH
3 g fett 0,5 g protein

Per 100 g
16 g KH
*Næringsberegningen inkluderer ikke sjokoladen.

FREMGANGSMÅTE
Bland alle ingrediensene godt sammen. Massen skal være ganske løs, men la den stå kaldt noen minutter dersom du vil ha en fastere masse å jobbe med.

Trykk ut små knapper ved hjelp av et lite glass, eller rull små kuler. La knappene stivne i kjøleskapet.

Smelt valgfri sjokolade i mikroen eller over et vannbad, og dypp knappene i sjokoladen.

Oppbevar peppermynteknappene i kjøleskapet.


Foto: Getty

Sjokoladefudge

En fudge basert på vikingmelk. Kalorilett og lav på karbohydrater, men nydelig på smak.

Antall: 15 stk. Tid: 60 minutter

INGREDIENSER
2 dl vikingmelk
40 g Sukrin gold
10 g margarin
20 g mørk sjokolade (70% kakao eller sukkerfri)
10–20 g hasselnøtter eller nøtter etter smak
En klype salt

NÆRINGSINNHOLD
Per stk.
38 kcal
2 g KH
3 g fett
1 g protein

Per 100 g
11 g KH

FREMGANGSMÅTE
Ha vikingmelk, Sukrin gold og smør i en kjele. Sett plata på middels varme. Etter hvert vil blandingen begynne å småkoke. Rør jevnlig rundt. La det småkoke i 20–30 minutter. Rør oftere på slutten. Blandingen blir tykkere jo lenger det koker, og fudgen blir fastere.

Bland straks inn en klype salt og mørk sjokolade. Vend godt så alt smelter sammen. Bland inn nøtter. Hell massen over i silikonformer eller en mindre form.

La den avkjøle seg i fryseren i cirka 1–2 timer. Vend sjokoladefudgen forsiktig ut av formen, eventuelt del opp i passelige biter. Oppbevar fugden i en boks i kjøleskap.