Arne Tobiassen
69 år. Hatt diabetes type 2 siden 2003. Pensjonert lektor bosatt i Mandal, styremedlem i både fylkes- og lokallaget. Gift med en type 1-er.
Bruker: Ozempic én gang i uken, Januvia og Metformin daglig.
Siste HbA1c: 52 mmol/mol (6,9 %)
– Hva vil du si er den største utfordringen med diabetesen din?
– Diabetesen min gir meg få utfordringer. Når jeg ser på hva insulinavhengige kan slite med av følinger og uforklarlige blodsukkersvingninger, så må jeg si at jeg har det lettvint. Den største utfordringen er kanskje å huske å ta pillene, men det gjør jeg stort sett.
I og med at jeg ikke bruker insulin, kan jeg heller ikke påvirke et eventuelt høyt blodsukker etter inntak av for mye karbohydrater, men jeg har heldigvis restproduksjon av insulin som nok tar seg av dette.
Vet ikke om det skal betegnes som en utfordring, men etter å ha brukt først Januvia og siden gått over til Ozempic, har jeg tatt av nærmere 15 kilo, uten at jeg fra før var overvektig.
– Hvordan vil du si at diabetesen påvirker psyken din?
– Diabetesen min påvirker ikke psyken min på noen måte, så vidt jeg forstår. Til det sliter jeg for lite med den.
– Hvor åpen og synlig er du?
– Generelt har jeg ingen problemer med å si at jeg har diabetes og svare på spørsmål om diabetesen min. Jeg er med i styrene både i fylkeslaget og lokal-laget, og er med på mange arrangementer i regi av Diabetesforbundet, hvor vi også er synlige utover internt i forbundet. Jeg har også gjennomgått kursing som likeperson, og stiller gjerne opp for andre med diabetes.
– Hva motiverer deg?
– Jeg blir motivert av å være med i Diabetesforbundet. Her får jeg masse informasjon som jeg kan bruke i min hverdag, og som gir meg kunnskap jeg kan dele med andre. Alle med diabetes burde være medlemmer.
– Hvordan har diabetesen din påvirket kostholdet ditt og forholdet til mat?
– I og med at jeg er gift med en som har hatt type 1 så lenge jeg har kjent henne, er vi bevisst på å ha et kosthold mest mulig i tråd med anbefalingene fra Diabetesforbundet. Selvfølgelig skeier vi ut litt av og til, vi skal jo også kose oss, men sukkerholdig brus drikker vi aldri.
– Hva med fysisk aktivitet?
– Jeg har alltid vært aktiv trimmer med først og fremst ballspill minst et par ganger i uken. Styrketrening er jeg ikke like flink til å følge opp, så der har jeg litt dårlig samvittighet, men aktivitet i hverdagen er jo også fysisk aktivitet. Etter å ha hørt på Yngvar Andersen (Diabetesforbundets egen treningsmotivator journ.anm.), har jeg begynt med knebøy til tannpussen både morgen og kveld.
– Hva har du møtt av fordommer og uvitenhet?
– Fordommer har jeg nok ikke møtt, men heller en del uvitenhet. Det er vanskelig for andre å forstå hvor mye arbeid som ligger bak det å holde et noenlunde stabilt blodsukker for insulinavhengige diabetikere. Heldigvis slipper jeg å slite med det!
– Hva er det beste du har opplevd?
– Det beste jeg har opplevd, er nok arbeidet i lokal- og fylkeslag. Samt kurs, konferanser og møter i regi av Diabetesforbundet. Det er også positivt at jeg ikke har opplevd senkomplikasjoner, dette skyldes nok at diabetesen min ble oppdaget nesten før jeg fikk den.
– Og det verste?
– Jeg har i grunnen ikke hatt noen verste opplevelser med min diabetes. Det meste har vært helt greit. Jeg kunne hatt mange verre opplevelser enn å få diabetes.
Arnes 3 gode råd
1. Bli medlem av Diabetesforbundet hvis du ikke allerede er det.
2. Ikke la diabetesen ta kontroll på deg.
3. Ha et sunt kosthold uten å bli fanatiker.
Likte du dette? Les mer!
Denne artikkelen sto på trykk i Diabetes 3/2021. Les bladet digitalt her (for medlemmer) eller meld deg inn i Diabetesforbundet. Som medlem får du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår.