– Dette er en gledelig nyhet, og vil gjøre livet mye enklere for pårørende til de med diabetes, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot.

Ved veldig lavt blodsukker kan en person med diabetes bli bevisstløs og må da ha hjelp fra de rundt seg for å få blodsukkeret til å stige igjen. Glukagon hever blodsukkeret raskt og mange med insulinavhengig diabetes har derfor med seg en engangssprøyte med glukagon til slike nødtilfeller.

Gir større trygghet

Nesesprayen Baqsimi har vært på det norske markedet siden september 2020. Men med en pris på 1220 kroner for en engangsdose, har ikke dette vært et alternativ som alle har hatt råd til å betale av egen lomme. Allgot mener det er svært gledelig at nesesprayen nå blir tilgjengelig for alle med diabetes, uavhengig av størrelse på lommeboka.

– Det gjør det mye lettere for pårørende og andre å hjelpe noen som har fått lavt blodsukker. Det gir også en større trygghet fordi nesesprayen er veldig enkel å bruke, sier Allgot.

Dette er Baqsimi

  • Baqsimi består av glukagon i pulverform og brukes som behandling ved alvorlig føling.
  • Nesesprayen kommer i enkeltdoser.
  • Den som får medisinen, behøver ikke inhalere eller puste dypt inn, noe som betyr at den kan brukes hos personer som er bevisstløse.
  • Studier viser at nesesprayen er like trygg og effektiv som glukagon som blir injisert.
  • Baqsimi kommer på blå resept 15. juli.

Allgot påpeker at glukagon i pulverform er mye lettere å bruke enn glukagonsprøyte. 

– For å sette en glukagonsprøyte må stoffet først blandes i en ampulle, før man trekker dette opp i en sprøyte som settes i låret. Selv med opplæring er ikke dette så enkelt, sier Allgot.

Enkel å bruke

Overlege Hans-Jacob Bangstad er også glad for at nesesprayen nå kommer på blå resept.

– Glukagon som nesespray er et stort fremskritt. Det er en kjent sak at den gamle glukagonpennen krevde øvelse, og i mange tilfeller ble den ikke brukt. Baqsimi ser ut til å være så enkel at hvem som helst kan bruke den, sier Bangstad.

Hans Jacob Bangstad.jpg
GLAD: Overlege Hans-Jacob Bangstad. 
Foto: Erik M. Sundt

Bangstad er overlege ved Barneklinkken, Oslo universitetssykehus Ullevål og påpeker at alvorlig føling eller insulinsjokk hos barn heldigvis er en sjelden hendelse. Moderne insulin og utstyr har æren for det.

– De aller fleste barn bruker i dag CGM (kontinuerlig glukosemåler). Sammen med moderne insuliner, og delvis insulinpumpe, er det derfor sjelden at barn i Norge får alvorlig føling. Forekomsten er nå så sjelden at vi snakker om to-tre tilfeller per hundre i året, sier Bangstad.

Dermed vil de fleste foreldre slippe å oppleve at barnet deres får alvorlig føling eller insulinsjokk. Men tryggheten er likevel svært viktig, påpeker Bangstad.

– Heldigvis er ikke behovet veldig stort, bortsett fra når man trenger det – og da er det en stor fordel med en nesespray som er så enkel å administrere at man ikke trenger betydelig opplæring på forhånd, sier Bangstad.

Innovativt

I en uttalelse til diabetes.no sier Kjartan Bergin i Eli Lilly at selskapet er svært glade for at Baqsimi nå kommer på blå resept:

– Vi er svært glade for at diabetespasienter i Norge vil kunne dra nytte av Baqsimi, som er et nytt og innovativt legemiddel som kan benyttes ved tilfeller av alvorlig hypoglykemi. Vi mener at det er svært viktig at personer som lever med diabetes, og deres pårørende, har tilgang til effektiv behandling slik at de kan være forberedt dersom de opplever stadige episoder med alvorlig hypoglykemi.

Bladet Diabetes har tidligere intervjuet diabetespappaen Robert Oringer, som utviklet Baqsimi-sprayen. Du kan lese intervjuet her.

 

Diabetesforbundet oppdaterer rådene ved insulinsjokk

Diabetesforbundet oppdaterer sine anbefalinger om hva man skal gjøre ved insulinsjokk (alvorlig lavt blodsukker). Forbundet anbefaler ikke lenger å smøre druesukkergel eller honning på innsiden av kinnene ved insulinsjokk. Årsaken er ny kunnskap om hvordan druesukker absorberes, forteller diabetessykepleier Gry Lillejordet.

–  Dette rådet baserte seg på at man mente at druesukker absorberes gjennom munnslimhinnen. Det er feil. Effekten kommer først etter at druesukkeret har passert magesekken, og derfor endrer vi nå våre råd i tråd med denne kunnskapen, sier Lillejordet.

Dette er rådene ved insulinsjokk:

  • Er personen bevisstløs? Ring 113. Da vil du få veiledning i hva du gjør videre.
  • Har du tilgang på engangssprøyte (1mg) med glukagon, kan dere sette denne i muskelen i låret. Husk at barn under 7 år skal ha halv dose. Vær klar over at glukagon kan gi kvalme og brekninger, derfor er det viktig at personen ligger i stabilt sideleie.
  • Har du tilgang på glukagon som nesespray (Baqsimi) kan denne sprayes inn i nesen. Sprayen kan brukes også om personen er bevisstløs.
  • Når personen våkner, må vedkommende spise noe som inneholder karbohydrater.
  • Helsepersonell gir personen sukker intravenøst, det vil si konsentrert form direkte inn i blodårene.

Les flere råd om førstehjelp her.