Denne artikkelen er oppdatert 24.01.22 med siste info om vaksinering av barn. Statistikken vi henviser til i artikkelen, er status per september 2021.
Er det farlig for barn med diabetes type 1 å få korona?
– Det er ingen holdepunkter for å si at barn med diabetes blir mer syke av covid-19 enn andre barn, svarer Torild Skrivarhaug. Hun er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus, og medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet.
Barn generelt blir oftest mindre syke av covid-19 enn voksne, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). 20 til 30 prosent får ingen symptomer i det hele tatt, og de få som legges inn på sykehus, ligger i snitt inne i to døgn og har gode prognoser for å bli helt friske.
0,4 prosent i alderen 0-17 år er blitt lagt inn på sykehus i Norge. Det er flest barn under 1 år som legges inn på sykehus. Dette fordi så små barn gjerne takler feber og luftveissymptomer dårligere, og terskelen for å legge dem inn er lav.
Det har vært to dødsfall i Norge i aldersgruppen 0 til 19 år.
– Ut fra hva vi vet og erfarer gir omikron, som er det dominerende covid-viruset i dag, svært liten risiko for alvorlig sykdom hos barn. Mange smittede barn har nesten ingen symptomer, og situasjonen er derfor ganske lik som for deltavarianten beskrevet ovenfor, sier Skrivarhaug.
Hva med long covid hos barn?
En annen bekymring er at barn skal få senfølger av sykdommen, også kalt long covid. Mens leder for den norske coronastudien, Arne Søraas, sier til VG at han frykter mange tilfeller av long covid, mener FHI at barn har liten risiko for å få senfølger.
– Basert på kunnskapen vi har i dag, vurderer vi at risikoen for senfølger hos barn og unge ikke er særlig stor, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en pressekonferanse 2. september 2021.
FHI utelukker ikke at barn kan oppleve langvarige plager etter infeksjon, men vurderer at det ikke er vanlig, og at det også kan skje etter andre infeksjoner.
Medisinsk rådgiver Torild Skrivarhaug mener det er for lite data tilgjengelig om long covid til å konkludere.
Kan barn ta vaksinen?
Barn 12–15 år fikk tilbud om én dose koronavaksine i 2021. I januar 2022 ble det åpnet for å gi andre vaksinedose til denne aldersgruppen dersom de og deres foresatte ønsker det. Dette gjelder barn født 2006-2009.
Barn 5-11 år fikk samtidig tilbud om vaksinering dersom de og deres foresatte ønsker det. Dette gjelder barn født 2010 til 2016, og født i 2017 dersom de er fylt 5 år.
FHI gir ingen tydelig anbefaling om vaksinering av barn og ungdom. Dette må foreldrene vurdere selv, ut fra sin egen situasjon. FHI skriver at foresatte kan la sitt barn vaksineres dersom de ønsker det. De mener det er mest aktuelt for:
- Barn med kroniske sykdommer (tilsvarende grupper som anbefales influensavaksine – noe som inkluderer barn med diabetes).
- Familier der barn har nær kontakt med personer med særlig behov for beskyttelse.
- Barn som har økt risiko fordi de skal flytte til eller oppholde seg i land med høyere smitterisiko eller dårligere tilgang til helsetjenester enn i Norge, eller barn som av andre grunner lever i en utsatt situasjon.
– Det anbefales ikke spesielt å vaksinere friske barn med type 1 diabetes. Disse barna blir ikke mer syke av covid enn andre friske barn, men vaksinering kan for eksempel være aktuelt for barn som har familiemedlemmer med høy risiko for alvorlig sykdom, sier Torild Skrivarhaug.
Da må man være klar over at det ikke er barnet, men det andre familiemedlemmet man beskytter, legger hun til.
– Barn som har fått covid-19 er blitt lite syke, og det er en relativt ny vaksine, så å vaksinere barn fra 5-12 år, er opp til de enkelte foreldre å bestemme. Det er ingen tegn til at barn med diabetes skiller seg fra andre friske barn når det kommer til alvorlig covid-19-sykdom, så lenge diabetesen er regulert innenfor normalen, sier Skrivarhaug.
Les hvordan FHI vurderer vaksinering av barn. Her tar FHI for seg ulike spørsmål:
- Risikoen for alvorlig sykdom hos barn.
- Nytten av vaksinering for barnet/ungdommen selv, for samfunnet, og ulike hensyn etter hvilken aldersgruppe barnet/ungdommen er i.
- Risikoen for alvorlige bivirkninger som hjertemuskelbetennelse (myokarditt).
- Hvorvidt gjennomgått infeksjon kan være gunstig for immunforsvaret på lang sikt.
Hva hvis man blir syk?
De fleste barn får milde symptomer, mens noen blir sykere. Symptomene er vondt i halsen, hoste, hodepine, og slapphet. Noen får kroppsverk og feber.
Blir barnet sykt, er det viktig å passe godt på diabetesen. Infeksjonssykdommer kan være harde å takle for dem med diabetes type 1, og covid-19 er intet unntak. Les mer om diabetes type 1 og sykdom her.
– Pasienter med type 1 diabetes må ved sykdom regelmessig måle blodsukker og sette nok insulin. Mangel på insulin i kroppen kan gi diabetisk syreforgiftning, påpeker Torild Skrivarhaug.
Se video med råd om håndtering av sykdommen:
Her kan du se flere videoer om diabetes og korona på andre språk