At vinene er tørre og sukkerfrie, betyr at de er gjæret helt ut ved at alt druesukkeret er konvertert til alkohol. På Vinmonopolet spesifiseres ikke sukkerinnhold under 3 gram per liter, som vil si maks 0,3–0,4 gram sukker per glass. Dermed kan du trygt velge en slik vin til maten. Her får du noen gode råd. Men er du i polbutikken, kan du selv orientere deg om dette forholdet ved å studere hyllemarkørene eller bruke nettsider og apper.

At en vin er helt tørr, er ikke alene en kvalitetsgaranti. Og hvis du skal bruke vinen til et spesielt måltid – eller som så ofte i juletiden: til flere forskjellige retter – da skal du lese videre. 

Variert meny

Julemenyen er like variert som landet vårt er langstrakt. Fra torsk i sør til røkt pinnekjøtt i vest, ribbe i øst og kveite i nord. Derfor er det vanskelig å velge én vin til alt dette, men så er det også sjelden at man spiser alle disse rettene på én og samme kveld. 

Det aller enkleste å finne en tørr hvitvin og rødvin til, er torsk og ribbe.

Tre til torsk

Til torsk vil jeg gå for en saftig og leskende rødvin med lite tanniner:

(1) Guy Breton Cuvée Marylou Beaujolais Village 2019 (varenr. 12342301, kr 219,90). Denne må bestilles

(2) Louis Jadot Beaujolais Villages 2019 (varenr. 4813301, kr 174,90). Denne må bestilles.

Eller en aromatisk hvitvin:

(3) Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2019 (varenr. 1502101, kr 235,90). Det er selvsagt en forutsetning at tilbehøret er av den klassiske sorten som Sandefjordsmør eller baconfett. Denne finnes på 120 pol.

Tre til ribbe – én også til pinnekjøtt

Til ribbe trengs ikke uventet mer kraft og fylde, syrer og/eller tanniner som kan rense opp etter alt fettet, men heller ikke mer enn at det oppstår problemer i møtet med det ofte søte tilbehøret som svisker og rødkål. Hvis du følger en sukkerfri diett, er du sikkert forsiktig med dette uansett. 

(4) Ioppa Ghemme 2010 (varenr. 161801, kr 259,90) finnes på minst 62 pol. Dette er min ribbefavoritt på den røde siden, men jeg nyter den også til pinnekjøttet, som jeg alltid vanner godt ut og dampkoker lenge. Selv det røkte pinnekjøttet klarer denne vinen å håndtere. 

(5) Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée 2018 (varenr. 897401, kr 319,90) et godt valg hvis du er så dristig å gå for en hvitvin – en usedvanlig fyldig og rikere helt tørr hvit burgundstil i dette prissjiktet.

(6) Famille Paquet Mâcon-Lugny Les Charmes Chardonnay 2019 (varenr. 10644301, kr 179,90) er et rimeligere alternativ som byr på mye smak for pengene. Men den har ikke like mye kraft som den dyrere utgaven – det er vanskelig å få i pose og sekk. Begge finnes for øvrig i flere enn 62 polutsalg.

To til mer utfordrende smaker

Mye av annen norsk julemat har en del utfordrende aromaer som ofte ber om noe som har litt sødme. Dette for å unngå full kræsj i munnhulen slik at smaksopplevelsen blir mindre god. Det holder å nevne lutefisk og rakfisk – den første med sine særegne aromaer fra lutingen, den andre med sine klare fermenterte toner etter melkesyregjæringen. 

Men akkurat disse utfordringene kan møtes med en helt knusktørr musserende vin av god kvalitet. Det siste forholdet er viktig, siden restsukker brukes aktivt for å kamuflere ikke-perfekt vare – en form for sminke med andre ord. Når druene som brukes er perfekte, blir også sluttresultatet det.

Den spesielle prosessen hvor boblene skapes i flasken og vinen får hvile lenge på bunnfallet, gir vinen ekstra dybde og karakter, ikke ulikt umami, og dette er aromaer som også gjenfinnes i norske juletradisjoner. En slik vin kan også nytes til (det urøkte) pinnekjøttet. Det geniale er at de kjemiske prosessene som skjer under tørkingen av kjøttet, ligner på de førnevnte bunnfalltonene. 

(7) Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature Limited Edition 2015 (varenr. 5337501, kr 194,90) er et trygt valg som din julevin med bobler. Denne cavaen er på plass i minst 62 polutsalg. Den finnes også i store flasker, såkalt magnum (1,5 liter) og dobbelmagnum (3 liter), som er ekstra festlig om juleselskapet tillater flere deltakere.

(8) Strauch Riesling Vieilles Vignes Extra Brut 2014 (varenr 12342301, kr 324,90) er et tysk alternativ. Den er litt dyrere, men svært smaksintens. Den må riktignok bestilles, men er du ute i god tid, rekker den fram til jul. 

Norsk sider – til både ribbe, pinnekjøtt og vilt

I samme åndedrag må jeg slå et slag for norsk sider som passer perfekt til julematen. Her er det riktignok stor variasjon i mengden sukker, men noen er tørre.

(9) Solhøi Cider Aromia 2018 (varenr. 12121201, kr 184,90) er knusk tørr og samtidig svært smaksrik med spennende aromaer fra innslaget av aroniabærene. Den gjør jobben overfor ribbe, pinnekjøtt, også det røkte – og vilt dersom det står på julemenyen. Den kan ikke lenger bestilles, men finnes på en rekke polutsalg over hele landet.

(10) Solhøi Cider Plump 2019 (varenr. 11881901, kr 219,90) fra samme siderprodusent, har takket være plommene fått ekstra dybde og er en utmerket kandidat til julemenyen.

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 6/2020. Som medlem av Diabetesforbundet mottar du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe siste utgitte enkeltutgave av bladet i nettbutikken vår