I fjor på denne tiden hadde du kanskje hendene fulle med å ordne reisevaksiner, fornyelse av pass, engelsk attest på reseptbelagte medisiner og pugging av spanske høflighetsfraser. Selv om myndighetene har åpnet for reiser til «grønne land» innenfor Schengen og EØS, er det smart å huske på at disse landene også kan bli «røde» under oppholdet ditt. Så mange velger seg nok norgesferie i år. Men husk: Også i Femundsmarka kan pumpa streike.

Pakk smart

Det er smart å ha med nok medisiner og brukerutstyr, uansett hvor turen går. Ikke alle avkroker i vårt langstrakte land har et apotek liggende rett rundt hjørnet. Ekstra teststrimler, lansetter, nåler, batterier etc. er et must. Blodsukkeret har lett for å slå seg litt ekstra løs på ferie.

Bruker du insulinpumpe, må du huske reservebatteri, adapter, nok infusjonssett og ampuller. Det kan også være lurt å ha med insulinpenner som back-up.

Ha alltid følingsmat tilgjengelig på turen. Druesukker, raske kiosk-karbohydrater (Kick, Mellers o.l.) er en god reiseforsikring. På apoteket får du også kjøpt de kjappeste karbohydratene av dem alle, Glucobooster eller Glucogel på tube. Glukagonsprøyte er også en trygghet, ved akuttbehandling av alvorlig føling og bevisstløshet. Husk at disse sprøytene er reseptbelagte.

Det kan bli hett

Det er ikke bare Spanias solkyst som innbyr til hetebølger, et trangt telt på Kjeholmen kan gjøre samme nytten. Insulin og brukerutstyr er ømfintlig for varme, og bør ikke utsettes for direkte sollys.

Er det varmt og over 30 grader? Oppbevar insulinet i en FRIO kjølemappe eller lignende (unersøk med dine lokale apotek eller søk/kjøp på nett).

Det kan bli ekstremt

Kanskje du planlegger litt risikosport til sommeren? Her har Norge mange tilbydere, blant annet er rafting en forfriskende sommerfristelse. Noen selskaper har restriksjoner på diabetes. Det finnes egentlig ikke mye god rettsprøvd praksis på dette når det gjelder ansvar, reelt eller objektivt. Men hos for eksempel Go Rafting Sjoa, sier de dette:

– Alle deltakere på rafting og andre aktiviteter må fylle ut en egenerklæring før deltakelse. I tillegg har vi muntlig instruksjon før aktiviteten starter, der vi informerer om at deltakeren må informere oss og guiden hvis man har medisinske tilstander som diabetes. I de tilfellene vi får kjennskap til f.eks. diabetes, gjør vi en felles risikovurdering og blir enige om eventuelle tiltak.

Husk de generelle rådene

Smittevernrådene er fortsatt din beste turguide i sommer. Med diabetes er det som kjent lurt å være litt ekstra påpasselig, og vi gjengir her Folkehelseinstituttets råd om fritidsreiser (gjeldende fra 10.07.).

Det generelle rådet om å redusere ferie- og fritidsreiser i Norge er lettet på, og slike reiser kan nå foretas så sant du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å bli smittet selv. Håndhygiene, og spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.

Ved bading i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for å bli smittet med covid-19 fra badevannet. Det er derimot viktig å huske på de generelle hygienerådene og avstandsoppfordringen. Forsøk å finne strender og badeplasser hvor det ikke er for mange andre.

Ved utendørsaktiviteter som telttur, fottur, sykling, ridning og annet gjelder de generelle rådene for smittevern.

Camping, gårdsferie og andre typer opplevelsesferie innenlands kan gjennomføres så lenge man følger generelle smitteverntiltak.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme;

  • Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hygiene
  • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst én meter avstand til andre enn dine nærmeste

 

Offentlig transport

Ved offentlig transport samles ofte mange mennesker på samme sted og det vil kunne være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand. Det er derfor anbefalt å begrense bruk av offentlig transport. Husk også at personer som er i hjemmekarantene etter nærkontakt med smittet person ikke skal reise med offentlig transport.

Helsemyndighetene har sammen med transportsektoren utarbeidet veiledere for kollektivtransport og luftfart som er aktuelle også for ferie- og fritidsreiser.

Råd før du reiser til utlandet

Fra 15. juni er det gitt unntak fra karanteneplikten ved reiser i Norden. Fra 15. juli kan nordmenn reise til de fleste landene i EU- og Schengen-området uten å måtte gå i karantene.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til utlandet, med unntak av reiser til land og områder hvor smitterisikoen er tilstrekkelig lav. Tiltak og restriksjoner for å hindre smitte av covid-19 er innført i mange land, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for den reisende. Reisende må også være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse og kunne bli nektet innreise eller satt i karantene.

Smittesituasjonen kan endre seg raskt, og før reiser til utlandet bør man ta høyde for at det kan være lokale utbrudd av covid-19, eller at det kan oppstå utbrudd mens man er på reise. Som ledd i forberedelsene bør du sjekke lokale myndigheters råd dit du skal, hva reiseforsikringen dekker, inkludert hva som gjelder hvis du blir syk på reisen. Det er viktig at du følger med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt.

Før reisen bør du bl.a. vurdere følgende:

  • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker).
  • Risiko for å komme ut for reiserestriksjoner, portforbud, karantene eller andre tiltak i landet man reiser til.
  • Risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet dersom man skulle bli syk. 
  • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom man skulle bli syk. 
  • Risiko for hjemmekarantene i Norge etter reisen. 
  • Risiko for at man ikke får jobbe de ti første dagene etter reisen. 

Det er viktig at du følger med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt. Disse oppdateres underveis i denne lenken. 

En fullstendig oversikt over Folkehelseinstituttets smittevernråd for ferie og reiser i sommer, finner du her.

Det er også viktig å sette seg inn i generelle reiseråd i forhold til behov for vaksiner for andre smittsomme sykdommer og andre forebyggende tiltak.

Reiseråd for risikogrupper og deres pårørende

For personer i risikogrupper gjelder de samme rådene som ellers. Ved lite smitte i samfunnet og for personer med lett forhøyet risiko kan man i utgangspunktet reise som andre, men må være ekstra oppmerksom på de generelle smitteverntiltakene.

For personer med klart forhøyet risiko må det gjøres en individuell vurdering av om reise bør gjennomføres, og av hvem du kan reise med.

Ved økt smitte i samfunnet på reisemålet bør de med lett forhøyet risiko vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser, mens personer med høyere risiko for alvorlig forløp bør unngå alle reiser i en slik situasjon.

Forhold som bør vurderes:

  • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker)
  • Risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet dersom man skulle bli syk
  • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom man skulle bli syk
  • Hvor tett man vil være på andre i reisefølget som man normalt ikke er nærkontakt med, hvor mange man vil reise med og om det også på reisen er mulig å ha separate soverom og toalett
  • Tilgang på helsehjelp under reisen

I mange situasjoner vil også personer i risikogruppene kunne planlegge for en reise med barn, barnebarn eller andre nære man vanligvis ikke er sammen med, på en måte hvor man kan redusere risikoen for å bli smittet.

Vi ønsker deg en riktig så fin sommerferie, verden ligger for føttene dine uansett hvor kortreist du blir.