Koronaråd- og kunnskap endrer seg raskt. Artikkelen kan inneholde utdatert informasjon. Besøk diabetes.no/nyheter for å lese de nyeste artiklene, og finn informasjon på vår samleside Her finner du svar om diabetes og koronavirus
20. april åpnet de første barnehagene etter å ha vært stengt siden 13. mars på grunn av koronautbruddet. Mange er nervøse. Noen foreldre nekter å sende barna tilbake. Over 27 000 personer har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19».
Diabetes er en av sykdommene på risikolisten. Derfor er også flere foreldre til barn med diabetes bekymret. Men det har de liten grunn til, beroliger barnelege Hasse Bangstad.
– Barn med diabetes kan trygt gå på skolen. Barn med diabetes blir ikke sykere av koronaviruset enn det andre barn blir. Noen merker ikke at de er smittet, mens andre får blant annet hoste og feber, sier Bangstad.
I videoen forteller han om korona og smittevern på en lett forståelig måte. Vis gjerne filmen til barnet ditt:
Viktig med lite kontakt og god hygiene
Bangstad poengterer likevel hvor viktig det er å følge smittevernrådene i tiden framover.
– Det er viktig å vaske hendene ofte. Du skal ikke ta på eller klemme på andre, og huske å hoste eller nyse i et papirlommetørkle eller i albuen. Det er viktig å holde avstand til andre, det vil å helst være to meter unna klassekamerater og lærer, sier Bangstad.
Etter skolen og barnehagen er det også viktig å følge rådene, forklarer Bangstad. Det vil si å ikke å holde avstand og ikke være flere enn fem sammen ute. Inne bør du ikke være sammen med mer enn én eller to, og helst de samme som du leker med i hele karantenetiden.
Utdanningsdirektoratet har også laget en video tilpasset barnehagebarn. Den forklarer smittevernregler for barna:
Mindre smitte blant barn
Barnehagene åpner trinnvis fra 20. april. Noen har bedt om mer tid til å forberede seg, og åpner senere. Barnehagen skal organisere seg i såkalte kohorter for å minske nærkontakten. Det vil si at barnehagene skal ha små grupper og faste ansatte for hver gruppe. Hverdagen i barnehagen blir også ganske annerledes. Blant annet skal foreldre levere barna ute. Barnehagene får mer utendørstid, og de skal ikke lage mat. De har også fått mulighet til å ha kortere åpningstider.
Skolene og SFO åpner for 1. til 4. trinn 27. april. Også her tas det forholdsregler, med mer utetid, hyppig håndvask og vask av utstyr, undervisning i mindre grupper, samt god avstand mellom elever og lærere.
Helsemyndighetene har tatt avgjørelsen om åpning i samråd med medisinske fagpersoner. Folkehelseinstituttet og Norsk barnelegeforening anbefaler at de fleste barn med kroniske sykdommer, deriblant diabetes også bør gå på skolen og i barnehagen.
– En av grunnene til at skolene nå åpner igjen, er at få barn blir smittet av koronavirus. Barn med koronavirus kan smitte andre, men ikke i like stor grad som voksne. Dette vet vi fra forskere fra blant annet Kina, Sverige og Finland, sier Hasse Bangstad.