Dette er historien som kunne fått dødelig utfall for en mann på Mo i Rana i Nordland. Men det endte bra – takket være en tenåring fra Trøndelag.

En torsdag ettermiddag før jul legger Cato Martin Jakobsen (58) ut en melding på en lukket Facebook-gruppe for personer med diabetes. Han forteller at han har svært høyt blodsukker.

– Jeg målte nå nettopp et fastende blodsukker på 33,4. Hva gjør jeg, spurte Cato.

Han hadde ikke spist denne dagen, men hadde satt insulindoser.

Svarene med gode råd kom raskt.

– Ring legevakta, skriver flere.

Noen skriver med store bokstaver og flere utropstegn bak.

– RING 113!!!!!!

Dårlig allmenntilstand

– Men det virket som han var forvirret og ikke skjønte hvor farlig det var, sier Anders Strand, en 19 år gammel gutt fra Klæbu utenfor Trondheim.

Anders, som på det tidspunktet var 18 år gammel, har sittet og fulgt med på de mange rådene om å søke hjelp, og Catos svar.

– I begynnelsen svarte han de andre som skrev. Men plutselig ble det skrivefeil og tilsynelatende sløvere svar. Da jeg så at det var tolv minutter siden han svarte på forrige kommentar, ringte jeg til AMK, forteller Anders.

Cato Martin Jakobsen fikk påvist diabetes type 1 for tre år siden. Han har svært ustabil diabetes med sterkt varierende blodsukker.Allmenntilstanden er dårlig. Denne ettermiddagen har han vondt i brystet og pustevansker. Han sovner også av i perioder, forteller han i den siste oppdateringen i den lukkede Facebook-gruppa.

Senere blir det også konstatert at han var nær å bli syreforgiftet.

Sitat

Da jeg så at det var tolv minutter siden han svarte på forrige kommentar, ringte jeg til AMK.

Litt sarkastiske

493 kilometer lenger sør har Anders Strand pause på jobben. Han er lærling i helsearbeidsfaget på et helse- og omsorgssenter på Melhus. Jevnlig tar han også vakter i en bolig for psykisk utviklingshemmede.

Han leter opp adressen til Cato, før han taster 113 på telefonen sin.

– Jeg presenterer meg og forklarer hvorfor jeg ringer. Da får jeg et litt sarkastisk svar om at «har du lest på Facebook at noen er dårlig?».

Men AMK-sentralen for Trøndelag kobler likevel raskt opp AMK-sentralen for Helgeland. Anders forteller at etter en «viss overtalelse» får han AMK til å rykke ut.

Han har hele livet sitt levd med en far som har diabetes type 1, med ustabilt blodsukker og komplikasjoner.

– Jeg vet hvor alvorlig altfor høyt blodsukker kan være, sier Anders.

Det er nesten 50 mil mellom dem. En melding på Facebook fikk likevel Anders i Klæbu til å skjønne at noe var galt fatt med Cato i Mo i Rana.

Foto: Therese Alice Sanne og Ole Gunnar Onsøien / Skjermdump fra Google Maps, Kartdata ©2020 / Skjermdump fra Facebook

Innlagt på sykehus

Cato Martin Jakobsen skvetter til når ambulansepersonell tramper inn i boligen hans i Mo i Rana.

– Plutselig står de i stua. Jeg ble kjempeoverrasket.

De rødkledde ambulansefolkene målte enda høyere verdier enn de han tidligere hadde fortalt om i Facebook-gruppa. Dermed ble han sendt til legevakten, og deretter innlagt på sykehuset. Der ble det også påvist lungebetennelse, som er ekstra alvorlig for personer med diabetes.

Cato har fire voksne barn, og en samboer som ikke var hjemme denne ettermiddagen. Han liker ikke å ringe legevakten unødig, som han sier.

– Men det var veldig bra de kom denne gangen. Jeg skjønte nok ikke alvoret selv, sier han stille.

Sitat

Sykehuset sa at jeg ikke hadde vart et døgn til med de blodsukkernivåene uten å få varige skader, eller det som verre er.

Takker Anders

Halvannet døgn senere har han kommet til hektene igjen, og legger ut en ny melding i samme Facebook-gruppe, hvor han takker Anders.

– Jeg fikk massive doser insulin, intravenøs antibiotika og flytende paracet. Sykehuset sa at jeg ikke hadde vart et døgn til med de blodsukkernivåene uten å få varige skader, eller det som verre er. Men nå gikk det bra, takket være Anders. Ikke kjente jeg han, og ikke var han på vennelisten min, forteller Cato.

Cato holdt også på å bli syreforgiftet – å få såkalt ketoacidose, noe personer med diabetes type 1 kan få. Uten behandling fører det til at man blir bevisstløs og går i koma.

I ettertid har Anders ringt Cato flere ganger. Det setter Cato pris på.

– Det finnes faktisk mennesker som bryr seg.

AMK-sentralen roser Anders

– Det er veldig viktig at alle som har mistanke om alvorlig sykdom tar kontakt med oss. Enten på 113 eller 116117, sier Arne Finseth, ansvarlig for Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, AMK-sentralen, i Sandnessjøen, som dekker hele Helgeland.

Han understreker at han ikke kjenner den aktuelle hendelsen.

– Men det er jo fantastisk det innringeren her gjorde. Veldig høyt blodsukker er farlig, og kan få alvorlige konsekvenser.

– Hvordan skal dere rykke ut når dere får melding om en person med så høyt blodsukker som sitter og dupper av?

– Med blålys. Slikt er farlig.

Ring heller 113 én gang for mye!

Ved ulykker, alvorlig sykdom eller andre alvorlige hendelser der du, eller andre trenger akutt helsehjelp skal du kontakte medisinsk nødnummer 113.

– Ring 113 heller en gang for mye enn en gang for lite, skriver Helsenorge på sine sider. De er det offentlige nettstedet for helseinformasjon i Norge.

– Det er ikke alltid lett å bedømme. Da er det viktig at du ringer likevel.

Når du ringer, skal du presentere deg med navn, fortelle hvor du ringer fra og nummeret du ringer fra. Deretter skal du beskrive situasjonen og symptomer.

Ringer du om en pasient eller en hendelse et annet geografisk sted enn der du ringer fra, kan AMK-sentralene koble hverandre opp, slik at dere alle tre er på samme linje.

Når det ikke er akutt, men du likevel ikke kan vente på at fastlegen er tilgjengelig, ringer du 116117. Da kommer du til din lokale legevakt.

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 1/2020.