– Det er viktig at du fortsatt snakker med din fotterapeut om fothelsen din. Har du en fast fotterapeut, kan du sende en mail hvis det oppstår endringer i foten, sier fotterapeut Håvard Høydahl.

Han er lektor ved diabetesutdanningen på Universitetet i Sørøst-Norge og styremedlem i Fotterapeutforbundet.

FOTTERAPEUT: Håvard Høydahl er fotterapeut og engasjert i at fothelsen til dem med diabetes får mer oppmerksomhet. Han tror koronasituasjonen kan belyse hvor viktig fothelse er.

Noen kan få unntak

Under koronakrisen er ikke fotterapeuter blant dem som får ta imot pasienter. Dermed blir det spesielt viktig at alle driver god egenpleie av føttene.

– Vi var tidlig ute og ba våre medlemmer stenge ned klinikkene sine og være med på dugnaden mot smittespredning. Fotterapeutforbundet har hatt tett dialog med myndighetene i tiden med korona, forteller Høydahl.

Han opplyser at enkelte grupper fortsatt kan få muligheten til å bruke fotterapeut.

– Det kan gjelde personer med diabetes og særlige behov for behandling. Dette kan være pasienter i høyrisikogruppen som står i fare for å amputere, sier Høydahl.

Kontakt din fotterapeut hvis du tror du kan tilhøre gruppen som behøver unntak. 

Nøl heller ikke med å kontakte lege eller diabetespoliklinikken dersom du merker at fothelsen din blir forverret!

– Har du åpne sår som må behandles, skal du kontakte lege, diabetesteam på sykehuset eller annet kompetent personell, poengterer Høydahl.

5 tips for god fotpleie

1. Gjør tåhev hver dag. Dette stimulerer muskel og venepumpa og øker sirkulasjonen i foten din.

2. Sjekk føttene godt hver dag. Bruk et speil for å sjekke under føttene og mellom tærne. Se mellom tærne etter forandringer i huden. Har du fuktige føtter over tid, kan du få sopp. Dette kan igjen skape grobunn for bakterier og infeksjoner. Sjekk også godt på undersiden hver dag. Dette er spesielt viktig hvis du utvikler nedsatt følelse i føttene (nevropati), for da kjenner du det ikke hvis det oppstår sår eller feilstillinger i foten.

3. Ikke skjær. Har du fortykket hud? Du må ikke beskjære dette på noe slags vis. Det kan skape sår. Hvis du har en fil med middels grovhet, kan du slipe vekk noe av den harde huden i påvente av time hos din fotterapeut.

4. Klipp neglene riktig. Du må klippe neglene dine rett over, og ikke ned i kantene. 

5. Vær varsom med fotbad. Vil du ta fotbad, er det viktig at det ikke er varmere 37 grader og ikke varer i over 5 minutter. Bruk underarmen for å regulere rett temperatur. Tørk forsiktig mellom tærne etter fotbad eller lufttørk til foten blir helt tørr.

5 tips om sko

1. Bytt dem. Du bør bytte sko hver dag. Dette vil kunne bremse utviklingen av hard hud.

2. Bruk dem alltid. Gå med sko hele tiden – også inne. Har du nevropati og ikke kjenner føttene dine, er sko en kvalitetssikring mot å tråkke på en stein eller flis og ikke kjenne noe.

3. Sjekk dem. Sjekk skoens innside for fremmedlegemer, steiner og rusk hver gang du tar skoen på.

4. Velg riktig type. Unngå sømmer som står ut inni skoen eller andre uregelmessigheter. Det bidrar til å utløse, opprettholde og forverre det diabetiske fotsåret.

5. Dropp dem ved plager. Har du punktvis mye hard hud på foten? Er foten ekstra rød på noen områder? Da kan det hende at skoen ikke passer foten din. Bytt sko hver dag til du kommer deg til en fotterapeut eller ortopediingeniør som kan vurdere ditt skobehov og anbefale nye sko. Husk at opptil 20 faktorer ved skoene kan påvirke foten din når du går!

 

Nedprioritert fothelse

Diabetesforbundet anbefaler at du får føttene dine sjekket jevnlig av en fotterapeut, diabetessykepleier eller lege. Fotsår er utbredt blant dem med diabetes og fører til opptil 500 amputasjoner hvert år. Diabetesforbundet har satt spesielt søkelys på dette problemet de siste månedene. Blant annet skrev forbundet om behovet for tiltak i innspill til statsbudsjettet for 2021.

– Jeg tenker at denne situasjon med liten tilgang til fothjelp, kan fremme synet og verdien av god fothelse, sier Høydahl, som selv har skrevet om viktigheten av å fremme fothelsen. Nå håper han at koronasituasjonen kan være en vekker.

– Kanskje fotterapifaget blir mer kjent når folk blir mer oppmerksom på hvor viktig god fothelse er? Føttene er faktisk det første som treffer bakken når vi går og skal holde oss gående i gjennom hele dagen. Hvis det er feilstillinger, sår eller andre abnormaliteter i føttene, vil dette gi seg utslag i resten av kroppen, sier Høydahl.

   

Det finnes spesielt utviklede råd for føttene dine, avhengig av hvor stor risiko du har for skader. Du kan lese og laste ned rådene som passer for deg på denne nettsiden hos Helsdirektoratet

Fakta om fotskader blant dem med diabetes

  • Såkalt diabetiske fotsår er vanlig blant mange med diabetes, og spesielt blant dem som lenge har hatt diagnosen.
  • Én årsak til fotsår er at nerver blir skadet av for høyt blodsukker over tid. Tilstanden kalles nevropati. Den nedsatte følsomheten fører til at man ikke merker det hvis foten får skader eller skoene gnager. 
  • En annen årsak til fotsår er årforkalkning. Da snevrer blodkar seg inn. Sirkulasjonen i føttene blir dårligere og evnen til å reparere fotsår blir nedsatt. Tilstanden med nedsatt blodsirkulasjon kalles ischemi.