NOVEMBER 2019: Folk reiser seg på tribunene inne på Aker Stadion i Molde. De klapper Magnus Wolff Eikrem av banen etter 59 minutter med storspill mot Strømsgodset.
En halvtime senere stormer midtbanespilleren jublende ut på banen igjen. Molde har tatt sitt fjerde seriegull, og Magnus Wolff Eikrem sitt tredje med klubben.
29-åringen har definitivt klart det han drømte om som barn: å leve av å spille fotball. Men for 13 år siden var han ikke like sikker på at det kom til å skje.
JANUAR 2007: 17 år gamle Magnus Wolff Eikrem lever drømmen. Han spiller på Manchester Uniteds ungdomslag. Men den siste tiden har han følt seg slapp, tørst og trøtt i ukesvis. Så får han påvist diabetes type 1.
– Livet ramlet sammen der og da. Den første tanken min var at jeg kanskje måtte gi meg med fotball. Det var et skikkelig slag i trynet. Samtidig var jeg så dårlig i en fire ukers tid, at jeg nesten var glad for å finne ut hva som var galt med meg, sier Magnus Wolff Eikrem i dag.
Oppmuntret av sir Alex
Som 17-åring får han raskt gladnyheten fra legene: Han kan fortsette å spille fotball. Motivasjonen styrkes ytterligere da Manchester Uniteds trenerlegende Alex Ferguson besøker den unge moldenseren på sykehuset et par dager etter innleggelsen.
– Det er en kjempeboost når treneren til verdens største klubb kommer og besøker deg midt i gullstriden en tirsdagskveld. Det betyr utrolig mye, det er sånne ting som du ikke tror på. Ferguson fortalte at det fantes flere idrettsutøvere med diabetes, og at det ikke var noe problem. Han sa jeg skulle få bruke den tiden jeg trengte for å komme tilbake, forteller Wolff Eikrem om det overraskende besøket.
Redd for å dø
Etter oppholdet på sykehuset, kommer Magnus tilbake til vertsfamilien i Manchester. Han vil lese seg opp på sykdommen han
nettopp har fått påvist. Det som møter ham av informasjon på nettet og i magasinet Diabetes, er dyster lesning.
– Min første tid med diabetes var preget av frykt fordi jeg leste så mye om hvor farlig sykdommen er. Jeg var redd for å dø. Det var mer informasjon om farer som amputasjon, blindhet og hjerte- og karsykdommer, enn det var nyttige råd fra leger. Jeg var livredd i fem–seks måneder. Jeg begynte å kjenne på hjertet mitt og fikk store søvnproblemer, sier Wolff Eikrem.
Magnus drar til flere leger for å få sjekket hjertet sitt. Moren flyr over til Manchester og bor hos sønnen i et halvt år. Med mamma på plass blir han etter hvert tryggere, og får også stabilisert blodsukkeret.
– Mamma og pappa gjemte alle bladene for meg, og jeg søker ikke på Google om diabetes lenger. Det går ikke an.
Trening er topp for blodsukkeret
Vi sitter i restauranten på Aker Stadion. Magnus er tilbake i hjembyen Molde etter et kort opphold i USA og spill for Seattle Sounders. I dag har Molde treningsfri, men Magnus gjennomfører en hard økt med klubbens fysiske trener, Børre Steenslid.
Magnus lever ikke i frykt lenger. Han har funnet ut at han kan leve et normalt og trygt liv med diabetes type 1. Han trener like hardt og like mye som før. Nå vil han fremme budskapet om at alt lar seg gjøre – selv om du har diabetes.
– Hva er ditt råd til dem som har fått påvist diabetesog er usikre på hvordan de skal håndtere sykdommen?
– Det første jeg ville gjort er å søke opp navnet Nacho Fernandez. Han har vunnet alt som er og spiller for Real Madrid. Han har diabetes. Jeg fant ut dette selv for kun to år siden. Hvis han klarer å spille på det nivået der, så er det mulig for alle å gjøre hva de vil. Så må du planlegge mye. Du må måle mye i starten. Du må ha kontroll på diabetesen og lære deg hva som får blodsukkeret opp og ned, sier Wolff Eikrem.
Molde FK-spilleren er likevel ikke i tvil om hva som er den beste medisinen for å holde diabetesen under kontroll.
– Jo mer jeg trener, desto bedre og mer stabilt er blodsukkeret mitt. Jeg er helt sikker på at trening er det som hjelper meg mest. Tren så mye du kan, for det hjelper på blodsukkernivået. Jeg tror mange er redd for hva som kan skje hvis de trener med diabetes og faller sammen. Ta alltid med deg sprøyta som gjør at du kommer til live igjen.
Jeg kan ikke så mye om diabetes, men jeg kan mye om min diabetes. Den er det jeg som hersker over.
Sjekker seg jevnlig
Den første tiden etter å ha fått påvist diabetes type 1, var Magnus usikker på hvordan han skulle håndtere sykdommen. I dag har han kontroll på sin egen diabetes.
– Jeg kan ikke så mye om diabetes, men jeg kan mye om min diabetes. Den er det jeg som hersker over. Det er ingen som kan den bedre enn meg, sier han.
– Hvordan er din hverdag som fotballspiller med diabetes?
– Det blir en del målinger, men jeg er heldig som har en jobb der jeg kan gjøre mye av det samme hver dag. Jeg står opp klokka åtte og måler blodsukkernivået mitt. Jeg spiser klokka ni, og så tar jeg insulin og måler blodsukkeret igjen rett før vi går ut på trening klokka 10.30. Om det er for høyt, så må jeg ta sprøyte for få det ned til treningsøkta. Er det for lavt, må jeg spise litt eller ta en sportsdrikk. Er det perfekt, så gjør jeg ingenting. Jeg sjekker igjen etter treninga, og så blir det jevnlig sjekk utover dagen i forbindelse med måltider.
Mest trøbbel på ferie
Det er når Magnus har ferie og ikke trener, at han kan få trøbbel med blodsukkernivået.
– Da kan det gå mye høyere opp enn vanlig, og jeg må bruke mye mer insulin.
Han tar av seg treningsoverdelen for å vise FreeStyle Libre-sensoren som er festet på innsiden av armen. Denne går Magnus med i to uker før den skiftes ut. Sensoren har gjort livet med diabetes mye enklere for MFKs midtbanegeneral.
– Det var en periode der jeg ikke målte meg så mye som jeg skulle. Grunnen var at jeg måtte stikke meg hver gang. Jeg var lei av å gjøre det. Slike små gadgets gjorde det så mye enklere. Det tar meg to sekunder å sjekke, og det gjør ikke vondt. Det hender den faller av under kamp, men da får jeg på en ny. Jeg merker ikke noe av den under kampen, sier Wolff Eikrem.
Når Magnus spiller fotballkamper i Eliteserien eller i Europa League, sjekkes blodsukkernivået med en monitor på sidelinjen. I tillegg legges det ut sukker i gelform ved hvert hjørneflagg som han kan drikke under en kamp.
– Jeg kan sjekke blodsukkernivået under kamp med å gå til sidelinjen. Det tar meg ett sekund, så har jeg resultatet, sier Wolff Eikrem.
Skal gå over til Dexcom
– Hva slags nivå bør du ligge på under fotballkamper?
– Jeg prøver å være under 8 når jeg starter fotballkamper. Når jeg skal spille kamp, er det så mye som spiller inn og som er vanskelig å styre, som for eksempel nerver og spenning, men da må jeg være flink til å måle og ta så mye insulin som mulig. Jeg prøver å holde meg under 12, for ligger jeg over 11 kjenner jeg at det er mye tyngre å spille. Jeg merker om nivået er for høyt under kamp. Jeg ser på kampuret og må bare krige over for å komme meg til pause og få tatt meg insulin, sier Wolff Eikrem, som skal teste Dexcom G6 etter sesongen.
– Da kan enten foreldrene mine, kjæresten eller en sykepleier sitte hjemme og følge med på nivået hele døgnet. Den dagen jeg slutter med fotball, så kommer jeg til å bruke pumpe med én gang.
Magnus har aldri opplevd føling under kamp, men det har skjedd under trening.
– Å få føling var en veldig stor bekymring da jeg var yngre, men så sa en lege til meg at de har med seg sprøyte om jeg skulle falle sammen på banen. Siden har jeg ikke tenkt på det. Jeg har merket det, men da har jeg tatt en gel, 30 gram sukker, med én gang. Da går blodsukkeret opp igjen etter ett minutt. Jeg har aldri falt sammen i mitt liv, sier han.
Alt er mulig selv om du har diabetes. Diabetes skal ikke stoppe deg. Det er mitt mantra.
Spiser sunnere
Før Magnus fikk påvist diabetes type 1, var kostholdet typisk for en gutt i tenårene. Menyen bestod ofte av pizza, pasta og alle slags sportsdrikker, samt godteri. Etter at han fikk diabetes, måtte Magnus endre kostholdet dramatisk.
– Jeg spiser mye sunnere enn før jeg fikk diabetes. Jeg har lært meg å like salat og fisk. Nå spiser jeg salat hver dag. Det hadde jeg aldri gjort uten diabetes. Jeg hadde bare fortsatt i samme tralten. Med diabetes har jeg fått muligheten til å prøve ut forskjellige typer mat, sier Wolff Eikrem, som likevel unner seg noe søtt når han ønsker det.
– Jeg prøver å spise så sunt som mulig, men har jeg lyst på godteri en gang iblant, så må jeg bare se til å ta ekstra mye insulin. I forbindelse med både fotballskoler og kampdager, opplever Magnus at barn og unge med diabetes ønsker å snakke med ham om sykdommen. Det ligger hjertet hans nær å ha en positiv innstilling til diabetes. Han ønsker at barn og unge som får påvist sykdommen, ikke mister troen på at de kan leve fullverdige liv.
– Jeg håper de kan se på meg som et forbilde og se at alt er mulig selv om du har diabetes. Diabetes skal ikke stoppe deg. Det er mitt mantra.
Fakta om Magnus Wolff Eikrem
Alder: 29 år
Født: 8. august 1990 i Molde
Klubb: Molde FK siden 2018, kaptein fra 2020
Posisjon: Midtbanespiller
Tidligere klubber: Manchester United 2007-2011 (ungdomslaget og reservelaget før A-laget), Molde 2011-2013, SC Heerenveen 2013-2014, Cardiff 2014, Malmö 2015-2017, Seattle Sounders 2018
A-landslagskamper: 17
Meritter: 3 seriemesterskap og 1 norgesmesterskap for Molde FK, 2 seriemesterskap for Malmö FF.
Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 6/2019.