Diabetessykepleier Gry Lillejordet har spilt inn en film til unge med diabetes. Her forteller hun om risikoen for koronasmitte og alvorlig forløp av sykdommen.
─ Folkehelseinstituttet sier at en velregulert diabetes uten tilleggssykdommer trolig ikke gir en økt risiko for å bli alvorlig syk av koronaviruset, forklarer Lillejordet.
Blodsukkerreguleringen under koronainfeksjonen vil variere etter hvor alvorlig sykdommen rammer. Diabetessykepleieren har mange gode tips til blodsukkerregulering under sykdommen. Se videoen for mer:
Rutiner er viktig
Alle landets skoler, studiesteder og biblioteker er stengt. Hverdagen for elever og studenter er snudd på hodet, og de må finne seg nye rutiner og studievaner i en karantenesituasjon hjemme.
Psykolog Jon Haug råder alle studenter til å lage seg et hjemmekontor og organisere seg til en lesesal i hjemmet. Sett av tid til pauser og måltider, og bygg opp en struktur rundt dagen.
─ Hvis vi mennesker føler oss usikre, er vaner og planer vår viktigste støtte, sier Haug.
Han mener at du med diabetes har spesielt gode forutsetninger for å lykkes med å få struktur på den nye og uvanlige hverdagen.
─ Personer med diabetes vet hvordan de skal ta vare på helsen sin, følge rutiner og være nøye med det de gjør, sier Haug.
Ta grep om ensomheten
Å studere og bo for seg selv kan være en ensom tilværelse. Det første steget er å forstå at du faktisk er ensom, og så ta grep.
─ Du bør hele tiden kjenne etter for behovet for kontakt med andre og hvordan behovet skal dekkes på best mulig måte, sier psykologen.
Når det gjelder engstelse og usikkerhet, gjelder det å jobbe med selve følelsen og hvordan du skal håndtere den.
─ En god metode for å håndtere usikkerheten, er å snakke med andre eller å gjøre noe helt annet som tar oppmerksomheten bort fra følelsene. Vær fysisk aktiv eller gjør aktiviteter som å se film eller TV, sier Haug.
God informasjon kan virke beroligende
Forskning viser at folk i karantene ofte er redde for å bli syke eller smitte andre, og at denne frykten kan bli verre av manglende informasjon. Derfor er det anbefalt å få med seg mye informasjon om koronaviruset.
Her finner du noen av artiklene som har blitt publisert på diabetes.no:
- Tilgangen på insulin er stabil og rasjonering er innført for å unngå hamstring.
- Barn med diabetes har ingen stor risiko for alvorlig koronasykdom.
- Kjetil har type 1 og ble syk med korona – forteller sin smittehistorie.
Hvem kontakter jeg?
For spørsmål om diabetes og koronavirus:
Kontakt Diabeteslinjen på nett eller på telefon 815 21 948 hverdager 9-15.
Hvis du tror du er smittet, eller du er blitt syk:
Ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ikke møt opp på legekontor eller legevakt. Ved akutt fare for liv og helse, ring 113.
Generell informasjon om koronavirus:
Du finner alltid oppdatert informasjon om koronavirus på fhi.no og helsenorge.no.
På andre språk / Information about diabetes and COVID-19 in other languages
Koronaviruset
- Det finnes ennå ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset.
- Et utbrudd startet i byen Wuhan i Kina i desember 2019. I starten ble det derfor kalt wuhanviruset.
- Siden ble det oppdaget at viruset tilhører coronafamilien. Kjente sykdommer fra andre coronaviruser er MERS og SARS. Det formelle navnet på denne sykdommen er COVID-19, mens viruset formelt kalles SARS-CoV-2.
- Viruset gir luftveisinfeksjon. De fleste blir mildt angrepet, men noen får lungebetennelse. I verste fall gir viruset akutt lungesvikt.
- Stadig flere smittede og døde blir registrert, du kan følge utviklingen i verden på denne nettsiden.
Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO